γράφει ο

Βύρων Δημητριάδης 

 

“...Παρά την πρωτοφανή χιονόπτωση δεν σημειώθηκαν δυσλειτουργίες στο σύστημα υγείας...”, δήλωσε μεταξύ άλλων ο Κούλης, ως πρωθυπουργός, χρησιμοποιώντας τη λέξη “δυσλειτουργίες” μάλλον σύμφωνα με τη “νέα ομιλία” που προσπαθεί εδώ και δύο χρόνια να επιβάλει ακολουθώντας κατά γράμμα τις οδηγίες του οργουελικού Σάιμ (βλ: “1984”).

 

Σύμφωνα όμως με την καθομιλουμένη 80 με 90 περιστατικά ήταν σε αναμονή για να εξυπηρετηθούν από το ΕΚΑΒ τις τελευταίες τρεις μέρες, ενώ 13 ασθενοφόρα παρέμεναν αποκλεισμένα για ώρες έξω από την κεντρική υπηρεσία ή στους δρόμους.

 

Βγήκαν 70 ασθενοφόρα την πρώτη μέρα στους δρόμους, αλλά δεν έφτασαν ποτέ στον προορισμό τους.

 

Εγκλωβίστηκαν στην Αττική Οδό, στην Κατεχάκη, στη Μεσογείων, στους κεντρικούς οδικούς άξονες που όλοι ήταν αποκλεισμένοι.

 

Αλλά και τις επόμενες μέρες το ΕΚΑΒ δεν μπορούσε να φτάσει στους ασθενείς ή να φτάσει με τους ασθενείς στα νοσοκομεία.

 

Στα νοσοκομεία οι αλλεπάλληλες διακοπές ρεύματος βύθιζαν στο σκοτάδι και πάγωναν τα τμήματα αλλά και τις ΜΕΘ, ενώ προβλήματα αντιμετώπισαν και τα μηχανήματα υψηλής παροχής οξυγόνου (high flow) με μόνιμες διακοπές στη λειτουργία.

 

Εργαζόμενοι περπάτησαν ώρες για να πιάσουν βάρδια στα νοσοκομεία, ενώ το “Γεννηματάς” εφημέρευε αιφνιδίως με εντολή της 1ης ΥΠΕ από τις 8 το πρωί αντί για τις 2:30μμ χωρίς να έχει γίνει καμιά εξασφάλιση της μετακίνησης των εργαζομένων και χωρίς να έχει εκδοθεί κανένα εξιτήριο τις τελευταίες τρεις μέρες εξαιτίας της κακοκαιρίας, με αποτέλεσμα να ξεκινά η 24ωρη εφημερία με μηδέν κρεβάτια για covid, 20 ράντσα μέσα στο νοσοκομείο για τις υπόλοιπες νόσους και 8 διασωληνωμένους ασθενείς σε αναμονή για ΜΕΘ.

 

Οι βαριά νοσούντες διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ είναι δεκάδες στην Αττική -6 στο Νίκαιας, 1 στο “Τζάνειο”, 4 στο “Θριάσιο”, 1 στο “Αμαλία Φλέμινγκ”, 2 στο “Σισμανόγλειο” 4 στον “Ευαγγελισμό” κοκ- μας λέει ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ -και αυτό με μηδενική προσέλευση στα νοσοκομεία, λόγω της αδυναμίας της κυβέρνησης να ανοίξει τους δρόμους.

 

Την ίδια ώρα, η εικόνα από τους νεκροθαλάμους των νοσοκομείων είναι αποκαρδιωτική, με τα γραφεία τελετών να αδυνατούν να παραλάβουν και τους θαλάμους να ξεχειλίζουν: το “Θριάσιο” μετρούσε χθες (26/1) το πρωί 17 σώματα, το “Αττικόν” 21, η Νίκαια 8 κοκ...

 

Πέθανε κι ένας άστεγος από το ψύχος παρ' όλη τη θερμή συμπαράσταση του Κούλη, ως άνθρωπος, στη Θεσ/νίκη.

 

Εκεί που σκέφτεσαι πάνω στο ποιο μπορεί να είναι το νέο νόημα της λέξης “δυσλειτουργίες”, το μυαλό, όπως λειτουργεί ακόμη με τον παλιό τρόπο, φέρνει την εικόνα του σκοτεινού Μπέργκαμο και τους έρημους δρόμους όπου κινούνταν η φάλαγγα των στρατιωτικών καμιονιών φορτωμένα με νεκρούς, αναδεικνύοντας λειτουργικές ομοιότητες που όμως συνθέτουν δυσλειτουργίες με το παλιό, ασφαλώς, νόημα.

 

Νιώθοντας να σε ρουφά μια κινούμενη άμμος από φέρετρα και νεκρούς αντιδράς ενστικτώδικα και προσπαθείς να πιαστείς από κάτι, έστω ευκαιριακό.

 

Κι έτσι, λίγο ότι το μυαλό βρίσκεται ακόμη στην Ιταλία και περισσότερο ότι έχει αποτυπωθεί σ' αυτό η εικόνα των τριών ζωντανών ανθρώπων να σέρνουν στους χιονισμένους δρόμους της Αθήνας ένα βαρύ φέρετρο... τσουπ... η φοβερή σκηνή του “Τζάνγκο” του θρυλικού “γουέστερν σπαγγέτι” με τον Φράνκο Νέρο: βρέχει ασταμάτητα και στο λασπωμένο μονοπάτι φέρνει το βήμα του βαρύ ένας μοναχικός καου μπόι σέρνωντας πίσω του με σχοινί ένα φέρετρο που αντί για νεκρό έχει μέσα ένα μυδράλιο.

 

Στην πολυπληθή μονομαχία που ακολουθεί οι σφαίρες αντικαθιστούν τα επιχειρήματα και επιβάλλεται ο νόμος του ισχυρού -ως δύναμη πυρός.

 

Στη δική μας 3ήμερη κοινοβουλευτική σύγκρουση όπου ο Κούλης κλήθηκε σε μονομαχία -σε πνευματική ασφαλώς μονομαχία- επιβεβαιώθηκε ότι παραμένει εντελώς άοπλος.

 

Ως φυρερίσκος περιφρόνησε τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, δεν απάντησε στην απόλυτα τεκμηριωμένη κριτική του Αλέξη Τσίπρα με την κουτσαβάκια δικαιολογία: “...Έχω ζητήσει από τους συνεργάτες μου -και θα φροντίσουμε να κάνουμε τη σχετική ανακοίνωση- να αποδομήσουμε ένα ένα τα ψέματα τα οποία είπατε σήμερα σε αυτήν εδώ την αίθουσα...”!!!

 

-Αφού έφαγε τη δημόσια εξευτελιστική σφαλιάρα απειλεί τον δράστη με το να καθήσει να δει τι θα τον κάνει, αύριο-

 

Στη συνέχεια ως Σερίφης-Δικαστής (Δυτικά του Πέκος) δίκασε και καταδίκασε ως συμμορίτες δημοσιογράφους σαν τον Κώστα Βαξεβάνη και την Γιάννα Παπαδάκου, που συνεχίζουν να ερευνούν και να γράφουν χρησιμοποιώντας λέξεις με το παλιό τους νόημα -λέξεις που η μορφή τους ταυτίζεται με το περιεχόμενό τους.

 

-Ο Σάιμ, ο συντάκτης του λεξικού της “Νέας Ομιλίας” στο βιβλίο του Όργουελ “1984”, εξηγεί στον συνομιλητή του: “...Δεν βλέπεις ότι ο όλος σκοπός της Νέας Ομιλίας είναι να στενέψει τα όρια της σκέψης; Στο τέλος θα κάνουμε κυριολεκτικά αδύνατο το έγκλημα της σκέψης, γιατί δεν θα υπάρχουν λέξεις για να το εκφράσει κανείς...”-

 

Πρέπει να μπορεί ο Κούλης, ως πρωθυπουργός, να βγαίνει άφοβα, αφού εντωμεταξύ μετέτρεψε την Αττική σε Αρκτική Οδό, και να δηλώνει “...Διδασκόμαστε και προχωράμε...” χωρίς να μπορεί κανείς να τον αμφισβητήσει.

 

Σημειώνοντας ότι στο βιβλίο “Μεταδημοκρατία” του πολιτικού επιστήμονα Κόλιν Κράουτς τη ρήση: “...Η νεοφιλελεύθερη θεωρία πρεσβεύει ότι οι εταιρείες είναι από τη φύση τους σοφές και οι κυβερνήσεις ηλίθιες...”, ο Τάσος Τσακίρογλου υποστηρίζει: “...Ωστόσο, όπως αποδεικνύει η καθημερινή εμπειρία και αποδείχτηκε με την κακοκαιρία “Ελπίδα” ο μύθος αυτός (του νεοφιλελευθερισμού), καταρρέει, γιατί τόσο οι εταιρείες όσο και οι κυβερνήσεις είναι εξίσου ηλίθιες!

 

Για την ακρίβεια η “ηλιθιότητά” τους συνίσταται στο ότι είναι παντελώς αδιάφορες για το θεωρούμενο ως γενικό καλό, ενώ ενδιαφέρονται αποκλειστικά για το ιδιωτικό κέρδος.

 

Οι ιδιωτικές εταιρείες έχουν δήθεν τη τεχνογνωσία, αλλά και τα μέσα, τα οποία, υποτίθεται, δεν διαθέτει μια κυβέρνηση.

 

Και τι έγινε με την Αττική Οδό στην περίπτωσή μας; Παντελής παράλυση, έλλειψη (ιδιωτικής) πρωτοβουλίας και κατάληξη στη λύση της τελευταίας καταφυγής: το κράτος και ο στρατός. Και τι κράτος! “Επιτελικόν”!...”

 

“...Όμως ο Πρωθυπουργός ανάγκασε την εταιρεία να πληρώσει και ζήτησε συγγνώμη...” αλλαλάζουν οι νεοδημοκράτες βολευτές διαβάζοντας από μέσα την οδηγία που έλαβαν.

 

Αν και θα μπορούσε να υποθέσει κανείς ότι τους γλύτωσε από πολλά περισσότερα η υπόθεση είναι πιο πολύπλοκη.

 

Διότι, όπως ξέρουμε, η Αττική Οδός είναι ένα χρυσορυχείο. Σήμερα το εκμεταλλεύεται η Εταιρεία ΑΚΤΩΡ -Παραχωρήσεις του Μπόμπολα.

 

Η σύμβαση παραχώρησης που λήγει τον Οκτώβρη του 2024 έχει χαρακτηριστεί “Λεόντειος” για το Δημόσιο από το 2005 επί κυβέρνησης Κωστάκη Καραμανλή.

 

Τώρα τον Απρίλη θα υποβληθούν οι εκδηλώσεις ενδιαφέροντος για τη νέα σύμβαση διάρκειας 25 ετών με τις προσφορές να αναμένεται να κινηθούν γύρω στα 2 δισ ευρώ.

 

Για την Αττική Οδό ενδιαφέρονται εκτός της ΑΚΤΩΡ και η ΓΕΚ ΕΤΕΡΝΑ που πήρε και την Εγνατία και που βασικά ελέγχει όλο το εθνικό οδικό δίκτυο στην Ελλάδα και που ο βασικός της μέτοχος έχει στενότατες οικογενειακές σχέσεις με τον Γεραπετρίτη το δεξί χέρι του Κούλη.

 

Ως ενδιαφερόμενη εμφανίζεται άλλη μία εταιρεία που έχει προνομιακές σχέσεις με την κυβέρνηση.

 

Είναι το γνωστό φαντ CVC Capital, που έχει διεισδύσει παντού στην ελληνική οικονομία. Ειδικά στον τομέα της Υγείας και στο λιανεμπόριο (βλ: “ΤΟ ΚΙΝΗΤΡΟ” στη θασιακή 7/12/21).

 

Το φαντ έχει προσλάβει, μέσω Αγγλίας, σε διευθυντική, ασφαλώς, θέση την κόρη του Κούλη.

 

Με βάση αυτά τα δεδομένα, δεν είναι και τόσο θαρραλέο που ο Κούλης, ως κουτσαβάκης που είναι, τα βάζει με τους σημερινούς ιδιοκτήτες της Αττικής Οδού.

 

Μάλλον το παίζει μάνατζερ ακολουθώντας τον “...Φουρ... Φουρθ... Φουρθιώτη...”, ο οποίος, αφού μανατζάρισε μ' επιτυχία την πολύπλευρη Τζούλια, τώρα μανατζάρει και το “Επιτελικό Κράτος” - “...Διδασκόμαστε και προχωράμε...”!!!

 

 

Υ.Γ. Μη μου πείτε πως δεν μοιάζει με επιχείρηση υποβολής της “Νέας Ομιλίας” η παρέμβασή του στη νέα φουρνιά των δικαστικών!;!