γράφει ο

Βύρων Β. Δημητριάδης

 

“...Να κρατήσετε ένα στοιχείο που δεν αφορά μόνο τους οικονομολόγους. Αναφέρομαι στο δημόσιο χρέος.

 

Η δική μας γενιά θυμάται την ιστορία του χρέους να πλακώνει την ελληνική κοινωνία και να υπονομεύει το μέλλον της επόμενης γενιάς.

 

Για πρώτη φορά, η Ελλάδα καταφέρνει και μειώνει το δημόσιο χρέος της με τον γρηγορότερο ρυθμό από οποιαδήποτε χώρα στην ιστορία του ΟΟΣΑ.

 

Έχουμε υποχρέωση να μην κληροδοτήσουμε στην επόμενη γενιά ένα θεόρατο χρέος…”.

 

Το φυλετικό μίσος – “σήμα κατατεθέν” του ναζιστικού ρατσισμού- που ξεχειλίζει από κάθε λέξη του κυριακάτικου (14/6) διαγγέλματος του πολιτικού απατεώνα και οικονομικού δολοφόνου Πρωθυπουργού της χώρας, γειώνει στο σήμερα την ιστορική διάσταση του “μηδενισμού” που πραγματεύεται στο βιβλίο της “Στα ερείπια του νεοφιλελευθερισμού” η αμερικανίδα κοινωνιολόγος Γουέντι Μπράουν με αναφορές στο φιλοσοφικό έργο του συνιδρυτή της Σχολής της Φρανκφούρτης Χέρμπερτ Μαρκούζε ο οποίος αναλύει τον ρόλο της αγοράς στην εντατικοποίηση του μηδενισμού που θεωρητικοποίησε ο Νίτσε:

 

“...Γράφοντας πολύ πριν τη νεοφιλελεύθερη επανάσταση, ο Μαρκούζε θεωρεί ότι η αγορά έχει γίνει και αρχή της πραγματικότητας και ηθική αλήθεια: “...Τα άτομα αναγνωρίζουν στον παραγωγικό μηχανισμό (δηλαδή στην αγορά) τον πραγματικό παράγοντα σκέψης και δράσης στον οποίο μπορεί και πρέπει να υποταχτεί η δική τους σκέψη και δράση… στη διάρκεια αυτής της διαδικασίας ο μηχανισμός παίζει επίσης τον ρόλο του ηθικού παράγοντα.

 

Η συνείδηση κυριεύεται από την αντικειμενοποίηση, από τον καθολικό καταναγκασμό των πραγμάτων…”.

 

Η διάλυση που επιφέρει ο μηδενισμός στη συνείδηση -συμπληρώνει η Γουέντι- μπορεί επίσης να εξηγήσει την πρωτοφανή επιθετικότητα και μοχθηρία που αναβλύζει από τα τηλεοπτικά και διαδικτυακά ειδησιογραφικά μέσα, τα μπλογκ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της δεξιάς…”.

 

Και παρακάτω: “...Καθώς ο μηδενισμός (του Νίτσε) απαξιώνει τις αξίες -εκκενώνοντάς τες από αρχές και αλήθεια-, μειώνει τις αξιώσεις και τη δύναμη της συνείδησης, η οποία έχει διαμορφωθεί από τις αξίες και ταυτόχρονα βρίσκεται φυλακισμένη μέσα τους…”.

 

Είναι, λοιπόν, ζήτημα ζωής και θανάτου να μάθουμε ν’ αναγνωρίζουμε πώς εκδηλώνεται αυτή η συνείδηση σήμερα.

 

Η είδηση (“δημοκρατία” 11/6) έχει ως εξής: “Εύσημα Γκεοργκίεβα στην Ελληνική Οικονομία. Τη θεαματική πρόοδο της ελληνικής οικονομίας εξήρε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, κατά τη συνάντηση που είχε χθες με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Πρόεδρο του EurogroupΚυριάκο Πιερρακάκη στις Βρυξέλλες.

 

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με αφορμή της συμμετοχή της Ελλάδας στο SEETAC -Southeast Europe Regional Technical Assistance Center-, το νέο Περιφερειακό Κέντρο Τεχνικής Βοήθειας του ΔΝΤ για τη νοτιοανατολική Ευρώπη, στο οποίο η χώρα μας συμμετέχει ως ιδρυτικός εταίρος.

 

“...Η Ελλάδα είναι μία από τις μόλις 5 χώρες που καταγράφουν δημοσιονομικό πλεόνασμα και αυτό το πλεόνασμα της δίνει τη δυνατότητα να μοιράζεται γενναιόδωρα την εμπειρία της και να στηρίζει οικονομικά χώρες που προχωρούν στην ενταξιακή τους πορεία προς την Ε.Ε. …” ανέφερε η κ. Γκεοργκίεβα με τον κ. Πιερρακάκη ν’ απαντά πως “...Πρόκειται για μία έμπρακτη έκφραση του ηγετικού ρόλου της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή…”.

 

Η Ελλάδα θα συνεισφέρει 1 εκατ ευρώ ετησίως για τα επόμενα 5 χρόνια και θα συμμετέχει στη συντονιστική επιτροπή του Κέντρου.

 

Το SEETAC εντάσσεται στο παγκόσμιο δίκτυο των Περιφερειακών Κέντρων Ανάπτυξης Ικανοτήτων του ΔΝΤ και αναμένεται να αρχίσει τη λειτουργία του έως τον Ιανουάριο του 2027 με έδρα τη Ρώμη…”.

 

Μετέφερα ολόκληρο το άρθρο της “δημοκρατίας” γιατί είναι διπλά αποκαλυπτικό:

 

Πρώτον γιατί είναι ένα παράδειγμα που δείχνει το πώς “...οι αξίες που έχουμε χάνουν τα στηρίγματά τους… με τον πολλαπλασιασμό των αξιών (SEETAC) ...και με την όλο και μεγαλύτερη απαξίωσή τους, ...ένα σημάδι αυτής της μορφής μηδενισμού είναι η διάλυση της διάκρισης ανάμεσα στην αλήθεια και το ψεύδος…”.

 

Και δεύτερον γιατί, επί της ουσίας, οι αποκαλύψεις της Κρισταλίνας ίσως να απαντούν στις ερωτήσεις για το πού πάνε και τι εξυπηρετούν τα “ματωμένα πλεονάσματα” της νεοναζιστικής κυβέρνησης του Μητσοτάκη.

 

Η Οικονομολόγος Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη ( “δημοκρατία” 13/6) υποστηρίζει:

 

“...Τα συγχαρητήρια, της διευθύντριας του ΔΝΤ, όντως, αναφέρονται στην Ελληνική Οικονομία, αλλά όμως ουδεμία σχέση έχουν με την οικονομική της ανάπτυξη και την επιβίωσή της.

 

Θα πρόσθετα ότι, αντιθέτως, τα μπράβο της κ. Γκεοργκίεβα επιβραβεύουν τις πάγιες, πλέον, επιλογές των αρμοδίων των τελευταίων ετών να προπληρώνουν μη ληξιπρόθεσμα χρέη, εις βάρος της ανάπτυξης της οικονομίας της και της επιβίωσης των ελλήνων.

 

Χάρη στην επιβολή θηριωδών φόρων… εξασφαλίζονται τα ολοένα μεγαλύτερα πρωτογενή πλεονάσματα, τα οποία οδεύουν προς προπληρωμή χρεών…

 

Να προσθέσω ακόμα ότι η επιλογή αυτή των προπληρωμών χρεών ικανοποιεί βέβαια την επικεφαλής του ΔΝΤ, εφόσον ο ρόλος της είναι η πάταξη ελλειμμάτων και η εξασφάλιση των δανειστών, αδιαφορώντας για το αν η εκάστοτε ισορροπία εξασφαλίζεται χάρη στην επιβολή θανατηφόρας λιτότητας.

 

Τα υπέστημεν και εξακολουθούμε να τα υπομένουμε…”.

 

Η παρέμβαση της Δελιβάνη μας βοηθά ώστε να ξεχωρίσουμε εκείνο το “στοιχείο που δεν αφορά μόνο τους οικονομολόγους”.

 

Σε αντίθεση με την “επισήμανση” του Μητσοτάκη εκείνο που έχει πραγματική αξία για εμάς είναι το γεγονός ότι η “ελληνική οικονομία” δεν έχει καμία σχέση με την “οικονομική ανάπτυξη” της χώρας και την “επιβίωσή” μας.

 

“...ΟΔΔΗΧ: Πάνω από τα 406 δις το 2024 και εξακολουθεί να ανεβαίνει. – είναι είδηση της “δημοκρατίας” 19/6-

 

Αυξήθηκε το χρέος παρά τις πρόωρες αποπληρωμές των δανείων. Στα ύψη παραμένει το ελληνικό χρέος παρά τις συνεχείς πρόωρες αποπληρωμές των δανείων του πρώτου Μνημονίου στις οποίες προχωρά το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

 

Τα τελευταία στοιχεία του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους δείχνουν ότι το απόλυτο ύψος του δημόσιου χρέους όχι μόνο δεν μειώνεται αλλά εξακολουθεί να αυξάνεται…”.

 

Την ανακοίνωση (καταγγελία-αποκάλυψη) έκανε η γ.γ. Δημοσιονομικής Πολιτικής του Υπ. Εθνικής Οικονομίας η Παυλίνα Καρασιώτου -η φωτογραφία της οποίας συμπληρώνει την είδηση ως πιστοποιητικό αλήθειας.

 

Δύο ημέρες αργότερα (21/6) ο Ρούσσης γράφει στο Documento:

 

“...Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΔΔΗΧ το συνολικό χρέος αγγίζει το αστρονομικό και σοκαριστικό ποσό των 427,123 δις ευρώ.

 

Πρόκειται για μέγεθος-μαμούθ το οποίο ξεπερνά κάθε προηγούμενο και αποδεικνύει ότι η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση μόνιμης ομηρίας.

 

Για να καταλάβουμε που οδηγείται η οικονομία αρκεί να αναφέρουμε ότι ο κ. Μητσοτάκης παρέλαβε χρέος -Κεντρικής Διοίκησης- τον Ιούλιο του 2019 στα 356 δις ευρώ για να το φτάσει στο τέλος του 2025 στα 427 δις…”.

 

Εάν προσπαθήσουμε να εξετάσουμε τις αποκαλύψεις του ΔΝΤ και του ΟΔΔΗΧ σε αντιπαράθεση με το “έχουμε υποχρέωση… στην επόμενη γενιά…” του Πρωθυπουργού της χώρας, δεν πρόκειται να καταλήξουμε σε κανένα συμπέρασμα απαλλαγμένο από υποθέσεις επί υποθέσεων.

 

Προϋπόθεση για κάτι τέτοιο είναι να έχουμε ευθύς εξαρχής, καθαρό στο μυαλό μας ότι αντιμετωπίζουμε τον νιτσεϊκό μηδενισμό στη σύγχρονη μορφή του: το νεοναζισμό των Αγορών που υπηρετούν συναινετικά-κοινοβουλευτικά πολιτικά συστήματα απατεώνων και οικονομικών δολοφόνων.

 

Υ.Γ. Το OPEN πανηγυρίζει την πρωτιά: το 48% εμπιστεύεται τις ειδήσεις και τις ενημερωτικές εκπομπές του καναλιού: Πρόκειται για το 48% του 18% των Ελλήνων που εμπιστεύονται τις ειδήσεις των ΜΜΕ