γράφει ο 

Τάσος Αποστολίδης

 

Τα «χρίσματα» της (δικής του;) ΝΔ σε υποψήφιους δημάρχους «μοίρασε» με ραδιοφωνικές του δηλώσεις ο συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη και υποψήφιος βουλευτής στο νομό Καβάλας, Μακάριος Λαζαρίδης, ο οποίος δείχνει ότι δεν διστάζει καθόλου να παίξει το ρόλο υπερτοπικού κομματάρχη, παρακάμπτοντας όλα τα τοπικά αλλά και κεντρικά κομματικά όργανα. 

 

Αφού προηγουμένως έχει παρακάμψει τη ΝΟΔΕ αλλά και κάθε άλλο όργανο, φτιάχνοντας ένα δικό του μηχανισμό με πρόσωπα που ορκίζονται πίστη στο όνομά του (στην τοπική ΝΔ μιλάνε για "το παραμάγαζο του Μακάριου"), τώρα προχώρησε ένα βήμα παραπέρα και αντικαθιστά, «στην ψύχρα» πλέον, τον ίδιο τον πρόεδρο, τον γραμματέα Λευτέρη Αυγενάκη και τον αρμόδιο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές Νικήτα Κακλαμάνη. 

 

Η ανακοίνωση των "χρισμάτων"

Στη διάρκεια συνέντευξής του στον ραδιοφωνικό σταθμό «AlphaRadio» της Καβάλας έκανε εκτενείς αναφορές στο πόσο καλή ήταν κατά τη γνώμη του η περίπτωση του Χρήστου Μέτιου που ο ίδιος προωθούσε από καιρό ενώ ανακοίνωσε και τις υποψηφιότητες που στηρίζει το κόμμα στους 4 Δήμους του νομού Καβάλας. 

 

Οι δηλώσεις Μακάριου Λαζαρίδη μεταφέρθηκαν αυτούσιες και στην εφημερίδα «Νέα Εγνατία» από όπου προκύπτει -και γραπτώς πλέον- ότι όχι μόνο υπάρχουν εκλεκτοί του προέδρου (ή των συνεργατών του) αλλά και ότι ο σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη έχει τελικά υπεραυξημένες αρμοδιότητες ακόμη και για τις ανακοινώσεις που αφορούν στην στήριξη προσώπων. 

 

Ποιους στηρίζει η ΝΔ (του Μακάριου) 

Το επίμαχο απόσπασμα των δηλώσεων Λαζαρίδη σχετικά με τα «χρίσματα» στους Δήμους αναφέρει: «Υποστήριξη δόθηκε από το κόμμα της ΝΔ στους δημάρχους του νομού Καβάλας, την κ. Τσανάκα, τον κ. Αναστασιάδη, τον κ. Σάββα Μιχαηλίδη στο Νέστο και τον κ. Λευτέρη Κυριακίδη στη Θάσο». 

 

Οι δηλώσεις Μακάριου προέκυψαν… από το πουθενά. Για τα «χρίσματα» δεν υπήρξε προηγουμένως καμία σχετική ανακοίνωση από το κόμμα, είτε κεντρικά, είτε από την τοπική ΝΟΔΕ ή κάποια δημοτική οργάνωση, όργανα τα οποία ο σύμβουλος του προέδρου παρακάμπτει συστηματικά, κάνοντας επίδειξη δύναμης σε όλους τους αιρετούς εντός ΝΔ. 

 

Είναι άγνωστο δε αν προηγήθηκε έστω κάποια διαδικασία επιλογής μέσω προτάσεων ή μετά από συνεδριάσεις των αρμόδιων οργάνων. 

 

Άκομψες «αποστρατεύσεις» και δημιουργία προσωπικού «στρατού»

Κι αν στις περιπτώσεις Καβάλας και Παγγαίου φαίνεται φυσιολογικό να στηρίζονται εν ενεργεία δήμαρχοι -ή στην περίπτωση του Νέστου να απουσιάζει άλλη υποψηφιότητα από τη ΝΔ- δεν συμβαίνει το ίδιο και με την περίπτωση του Δήμου Θάσου, όπου η ΝΔ είναι πολλαπλώς διασπασμένη εδώ και μια δεκαετία. 

 

Ο Μακάριος Λαζαρίδης φαίνεται ότι δεν έλαβε υπόψιν του ούτε ότι ο εν ενεργεία δήμαρχος Κώστας Χατζηεμμανουήλ είναι μέλος της ΝΔ αλλά και ούτε ότι υπάρχουν άλλες δύο δημοτικές παρατάξεις σήμερα, προερχόμενες από τον ίδιο χώρο: αυτές του Λευτέρη Μερέση και του Μηνά Βλαστάρη

 

Αν και συζητιέται ότι αμφότεροι αποχωρούν από το προσκήνιο, οι ίδιοι δεν το έχουν ανακοινώσει. Πρόλαβε όμως να τους αποστρατεύσει διά του… αδειάσματος, ο Μακάριος

 

Ο συγκεντρωτισμός με τον οποίο ο Μακάριος Λαζαρίδης αποφάσισε να διαχωρίσει πρόσωπα για την «κομματική καθαρότητα» τους ή την «απόλυτη πειθαρχία» αλλά και ο χοντροκομμένος τρόπος με τον οποίο έχει «αποστρατεύσει» παλιά μέλη της ΝΔ, έχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις. 

 

Ωστόσο, στη ΝΔ η οποία μοιάζει με καζάνι που βράζει ήδη από πέρυσι, δεν έπεσαν όλοι από τα σύννεφα. Πολλοί ήταν αυτοί -και στελέχη αλλά και μέλη/ψηφοφόροι- που είχαν δει από νωρίς ότι κάτι δεν πάει καλά με το πως (δεν) δουλεύει το κόμμα. 

 

Θεωρεί... «σιγουράκι» τον Χρήστο Μέτιο

Στην ίδια συνέντευξη, ο Μακάριος Λαζαρίδης ισχυρίστηκε ότι το ψηφοδέλτιο που θα κατεβάσει ο Χρήστος Μέτιος στην Περιφέρεια ΑΜΘ είναι «συνέχεια της παράταξης Παυλίδη» (!) ενώ χαρακτήρισε μάλιστα «επιλογή νίκης» το «χρίσμα» στο σημερινό περιφερειάρχη, χρησιμοποιώντας ως επιχείρημα ότι «αυτό έδειξαν και οι βουλευτές της περιφέρειας και οι πρόεδροι της ΝΟΔΕ»

 

Εννοούσε προφανώς τις «αυτοματοποιημένες» και τυπικές ανακοινώσεις που εξέδωσαν (κατόπιν πειθαρχικών απειλών) όλοι τους με διαφορά λίγων λεπτών στις οποίες διατυπώνεται στην ουσία η απόλυτη σιωπή τους απέναντι στις αποφάσεις του προέδρου της ΝΔ (ή του στενού του συνεργάτη που δρα ως αντ΄αυτού). 

 

Η δράση Μακάριου... φέρνει αντάρτες και ορκισμένους εχθρούς

Σε ό,τι αφορά τους 3 μέχρι στιγμής γαλάζιους «αντάρτες» των περιφερειακών εκλογών (Ζαγναφέρης, Πέτροβιτς, Τοψίδης) απέναντι στην επίσημη υποψηφιότητα (Μέτιος) ο κ. Λαζαρίδης εκτίμησε ότι αυτοί «θα κάνουν κι άλλες σκέψεις» και ότι «στο τέλος θα πάμε όλοι ενωμένοι και δυνατοί»

 

Βέβαια είπε και κάτι ακόμη… ότι ο πρόεδρος της ΝΔ αποφάσισε να δώσει «χρίσμα» στο Χρήστο Μέτιο ακούγοντας προσεκτικά τα όσα είπαν μετά την ακρόαση τους, οι περιφερειακοί σύμβουλοι της ΝΔ στην πρόσφατη συνάντηση στην Αθήνα. 

 

Υπενθυμίζεται ότι σε εκείνη τη θυελλώδη κι επεισοδιακή συνάντηση, η συντριπτική πλειοψηφία των περιφερειακών συμβούλων «άδειασε» το σημερινό περιφερειάρχη και ζήτησαν, εγγράφως κι ενυπογράφως όλοι οι αντιπεριφερειάρχες, να επιλεγεί άλλο άτομο για να διασφαλιστεί η ενότητα της παράταξης. 

 

Γελάνε στη ΝΔ με τις απανωτές γκάφες του «αντ΄αυτού» 

Από τα λεγόμενα του κ. Λαζαρίδη προκύπτει ότι ο πρόεδρος του κόμματος άκουσε τα μέλη της ΝΔ και τους αγνόησε επιδεικτικά, εμμένοντας σε μια επιλογή που -όπως είχε προαναγγελθεί- θα οδηγήσει σε πολυδιάσπαση. Όπερ κι εγένετο. Με τις δηλώσεις του, ο υποψήφιος βουλευτής στο νομό Καβάλας και επίδοξος κομματάρχης αντί να ρίξει τους τόνους, έριξε λάδι στη φωτιά πράγμα που φέρνει περισσότερους «ορκισμένους εχθρούς». 

 

Οι άνθρωποι της ΝΔ στο νομό Καβάλας και την περιφέρεια παρακολουθούν αμήχανα τα όσα συμβαίνουν. Ασχέτως αν θα περιμένουν τον Μακάριο Λαζαρίδη στη γωνία, μετά τα εκλογικά αποτελέσματα (σε αυτοδιοικητικές αλλά και βουλευτικές εκλογές), για την ώρα προσπαθούν να κρατήσουν την ψυχραιμία τους και να δείξουν προς τα έξω μια εικόνα ενότητας. 

 

Το αν τα καταφέρνουν ή όχι, είναι κάτι που το βλέπει πλέον καθαρά η εκλογική βάση...