O δημοτικός σύμβουλος Καβάλας, Μάκης Παπαδόπουλος αναφέρει πως στο διαδίκτυο κυκλοφορεί εξώφυλλο μελέτης για το Πολιτιστικό Masterplan, την Πολιτιστική Αναπτυξιακή Πολιτική και Πολιτιστική Ταυτότητα (Brand) της Καβάλας, που εκπονήθηκε με χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης για λογαριασμό του Υπουργείου Τουρισμού, και συντελεστές Πανεπιστήμια της χώρας εκτός της Καβάλας.
Ζητά από τη διοίκηση του Δήμου να απαιτήσει άμεσα από το Υπουργείο Τουρισμού να δημοσιοποιήσει τη μελέτη και να εξηγήσει τους λόγους της “εν κρυπτώ” σύνταξης και επεξεργασίας της.
Σχετική ανακοίνωση της παράταξης “Ο Τόπος της Ζωής μας”, αναφέρει τα εξής:
“Στο διαδίκτυο κυκλοφορεί εξώφυλλο μελέτης για το Πολιτιστικό Masterplan, την Πολιτιστική Αναπτυξιακή Πολιτική και Πολιτιστική Ταυτότητα (Brand) της Καβάλας, που εκπονήθηκε με χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης για λογαριασμό του Υπουργείου Τουρισμού, και συντελεστές Πανεπιστήμια της χώρας εκτός της Καβάλας!
Αναρωτιόμαστε αν κάποιοι “μας ράβουν κοστούμι” χωρίς καν να μας ρωτήσουν και “να μας πάρουν τα μέτρα”!
Γνωρίζει κάτι η Διοίκηση του Δήμου για αυτή την υπόθεση;
Δυστυχώς, είμαστε σε μία περίοδο όπου:
- τo παραδοσιακό μοντέλο του τουρισμού του Δήμου μας δείχνει να εξαντλείται, να μην αναπτύσσεται
- η πολιτιστική δραστηριότητα να περιορίζεται σε μία μικρή τουριστική περίοδο και “να σβήνει” στα τέλη Σεπτεμβρίου
- καμία σοβαρή πρωτοβουλία “να μην ανατέλλει” για την αξιοποίηση του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων ως Μνημείο UNESCO (με σοβαρότερη εκκρεμότητα την καθυστέρηση στη δημιουργία του Φορέα Διαχείρισης του Μνημείου)
- το αεροδρόμιο της Καβάλας να είναι “ο μεγάλος χαμένος” της τουριστικής περιόδου, που σημαίνει πως χάνουμε Ευρωπαίους επισκέπτες και μεγαλώνει η εξάρτησή μας από έναν οδικό τουρισμό που τελικά δεν μας έχει αυξήσει τους επισκέπτες όσο περιμέναμε.
- η ακτοπλοϊκή σύνδεσή μας με τα νησιά του Αιγαίου να μην είναι τόσο δυναμική όσο θέλουμε.
- η κυκλοφοριακή αναστάτωση και οι δυσκολίες στη λειτουργία της πόλης της Καβάλας να είναι αποτρεπτικές όχι μόνο για την προσέλκυση νέων, αλλά και για τη διατήρηση των επισκεπτών που έρχονται.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, η τοπική κοινωνία δεν μπορεί να δεχτεί συζητήσεις και σχέδια για το τουριστικό μέλλον της χωρίς την ενεργό εμπλοκή της!
Ζητούμε από τη διοίκηση του Δήμου να απαιτήσει άμεσα από το Υπουργείο Τουρισμού να δημοσιοποιήσει τη μελέτη και να εξηγήσει τους λόγους της “εν κρυπτώ” σύνταξης και επεξεργασίας της.
Η τοπική κοινωνία και οι φορείς της έχουμε τον πρώτο λόγο στο να διαμορφώσουμε το μέλλον στον τόπο της ζωής μας!”