γράφει ο

Βύρων Δημητριάδης 

 

“...Το τίμημα της ελευθερίας για το οποίο πρέπει να αγωνιστούμε είναι πολύ υψηλό...”!!!, έχει δηλώσει με το γνωστό ορμέμφυτο (το επιβεβαίωσε και ο υιός, ως νεοκοκός, ο οποίος μπερδεμένος από τη λάθος δήλωση που έκανε ο μπαμπάς του εισερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής περί της “...βάρβαρης ρωσικής επίθεσης στη Ρουμανία...”, μας υπέδειξε τη σωστή θέση των σωστών χρωμάτων της σημαίας της Ουκρανίας) ύφος α λα Μπενίτο Μουσολίνι, ο Κούλης, ως νεοφιλελεύθερος Πρωθυπουργός, υποστηρίζοντας έτσι το συμπέρασμα που από κοινού με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατέληξαν ότι, δηλαδή, θα υπάρξουν επιπτώσεις και στον ελληνικό λαό από τα οικονομικά μέτρα που πήρε η νεοναζιστική πλευρά της Δύσης εναντίον των νεοναζιστών της Ανατολικής πλευράς της Ευρώπης.

 

Όμως, “το τίμημα της ελευθερίας” που ήδη πληρώνει ο λαός μας έχει ξεπεράσει τους 27.000 νεκρούς εκ των οποίων οι τουλάχιστον 16.519 -σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ- είναι θύματα κρατικού εγκλήματος -όπως υποστηρίζουν οι νοσοκομειακοί γιατροί μας.

 

Μάλιστα, πάνω σε αυτή τη βάση, σ' αυτόν τον ομαδικό -λες- τάφο, ιδιωτικοποιούν το ΕΣΥ: θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε το αποκαλυπτικό έγγραφο που έφερε στο φως της δημοσιότητας ο ΣΥΡΙΖΑ στο οποίο ο Διοικητής του Νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης “ΑΧΕΠΑ” κλείνει τις πόρτες του στους ασθενείς.

 

Συγκεκριμένα, η εντολή του Διοικητού του ΑΧΕΠΑ -με ημερομηνία 14/3/22- αναφέρει ότι για την εισαγωγή των ασθενών στο Νοσοκομείο απαιτείται η έγκριση της Διοίκησης, ενώ σε περίπτωση εισαγωγής χωρίς την απαιτούμενη έγκριση το κόστος της διενεργηθείσας ιατρικής πράξης θα βαρύνει αποκλειστικά τον θεράποντα ιατρό.

 

Είναι γνωστό εξάλλου ότι τα “προσόντα” των νεοδημοκρατών Διοικητών των Νοσοκομείων του ΕΣΥ δεν έχουν καμιά σχέση με το αντικείμενο ούτε με την ηθική του.

 

Ως προς τη λεγόμενη “υγειονομική κρίση” δεν υπάρχει “τίμημα ελευθερίας” αλλά τίμημα θανάτου.

 

Ενός θανάτου ντροπιαστικού-υβριστικού που θέλουν δεν θέλουν, έχουν δεν έχουν Δικαστικούς πριβέ, η Νέμεση θα επιβληθεί και θα μας λυτρώσει.

 

Τι μπορεί να σημαίνει “τίμημα της ελευθερίας” όταν πρόκειται για τη λεγόμενη “ενεργειακή κρίση” που αρχίσαμε να βιώνουμε από τον Δεκέμβρη ακόμη, που τίναξε τον πληθωρισμό στο 7% τον Φλεβάρη και τους λογαριασμούς (αέριο – ΔΕΗ) σε εφιαλτικά ύψη;

 

Όχι, δεν θα επιχειρηθεί εδώ κάποια κανονικοποίηση της αντιφατικής πραγματικότητας αν και είναι γαργαλιστική η επιθυμία που φουντώνει όσο το σκέφτεσαι.

 

Ο αριθμός των νεκρών λόγω πυρκαγιάς που προκλήθηκε στην προσπάθειά τους να ζεσταθούν οι άνθρωποι, μας έγινε τόσος όσο χρειάζεται για να φανεί από μακριά και να δείξει ακόμη μία μορφή ντροπιαστικού -υβριστικού θανάτου που προαναγγέλει πως τα χειρότερα έρχονται ως αποτελέσματα της πείνας.

 

“...Η κυβέρνηση θα λάβει άμεσα μέτρα για την αντιμετωπιση της (λεγόμενης) επισιτιστικής κρίσης...”!!! δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου -που “φέρνει” του επαρχιώτη κομματάρχη Γκρούεζα (“Υπάρχει και Φιλότιμο”)- ο οποίος την ίδια στιγμή έσπευσε να αυτοδιαψευστεί “...Δεν υπάρχει ζήτημα επισιτιστικής κρίσης, ωστόσο η κυβέρνηση προληπτικά εξετάζει ποια είναι τα αποθέματα και ποιοι οι κίνδυνοι στον ορίζοντα...”!!!

 

Στο ίδιο ακριβώς μήκος κύματος και η νεοναζιστική Κομισιόν: συγκεκριμένα συστάθηκε Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Ετοιμότητας και Αντίδρασης για την Επισιτιστική Ασφάλεια ο οποίος θα αναλάβει τη χαρτογράφηση κινδύνων για την επισιτιστική εφοδιαστική αλυσίδα της Ε.Ε.

 

Ενώ ο επικεφαλής του Οργανισμού Επισιτιστικής Βοήθειας του ΟΗΕ κάθε άλλο παρά καθησυχαστικός ήταν για την κατάσταση.

 

Ο Ντέιβιντ Μπίσλεϊ σε συνέντευξή του στο Politico καλεί τους Ευρωπαίους ηγέτες να προχωρήσουν επειγόντως σε γενναία χρηματοδότηση: “...Μας λείπουν δισεκατομμύρια. Η αποτυχία να δώσουμε φέτος μερικά επιπλέον δισεκατομμύρια δολάρια σημαίνει ότι θα έχετε πείνα, αποσταθεροποίηση και μαζική μετανάστευση...”.

 

Όπως πρόσθεσε το σημείο κρίσης θα έρθει το φθινόπωρο, οπότε είναι πιθανό να γίνει αισθητός ο πλήρης αντίκτυπος του πολέμου: “...Αν νομίζεις ότι έχουμε κόλαση στη γη τώρα, ετοιμάσου. Αν παραμελήσουμε τη Βόρεια Αφρική, η Βόρεια Αφρική έρχεται στην Ευρώπη, εάν παραμελήσουμε τη Μέση Ανατολή, η Μέση Ανατολή έρχεται στην Ευρώπη...”.

 

Εάν η λεγόμενη “επισιτιστική κρίση” ξεφύγει από τον έλεγχο και ο κόσμος αντιμετωπίσει κρίσιμες ελλείψεις εφοδιασμού, η πλούσια Δύση δεν θα γλιτώσει από την πολιτική αναταραχή, κατέληξε: “...Τι πιστεύετε ότι θα συμβεί στο Παρίσι, το Σικάγο και τις Βρυξέλλες όταν δεν υπάρχει αρκετό φαγητό;

 

Είναι εύκολο να κάθεσαι στο ψηλό σου άλογο, στον χρυσοελεφάντινο πύργο σου όταν δεν είσαι αυτός που πεινάει...”.

 

Την λεγόμενη “επισιτιστική κρίση” διαβλέπουν και οι G7, χωρίς βέβαια να παίρνουν δραστικά μέτρα, με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν να χαρακτηρίζει “...αναπόφευκτο τον λιμό σε πολλές χώρες σε 12 έως 18 μήνες...”.

 

Ο πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Σπύρος Κίντζιος μιλώντας σε φασιστοκάναλο είπε: “...Δεν υπάρχει σχέδιο επισιτιστικής ασφάλειας στην Ελλάδα. Δεν έχει εκπονηθεί, πιθανότατα ούτε σε άλλες χώρες, που να μας βάζει στη νοοτροπία ότι πρέπει να γνωρίζουμε ποια είναι τα αποθέματά μας, ποιοι είναι οι χώροι και δυνατότητες αποθήκευσης, ποιες είναι οι μεταφορικές και εφοδιαστικές αλυσίδες...”.

 

Λοιπόν, έχουμε και λέμε, “υγειονομική κρίση”, “ενεργειακή κρίση”, “επισιτιστική κρίση” και όλες αυτές οι “κρίσεις” εντός του πλαισίου της “οικονομικής κρίσης” που ξεκίνησε από το 2007-2008 και που κανένας οικονομολόγος δεν είχε καταφέρει να προβλέψει και, ακόμη χειρότερα, όλοι οι οικονομολόγοι θεώρησαν ότι τόσο το κραχ όσο και τα επακόλουθά του ήταν καταστάσεις που απλά δεν γίνεται να συμβαίνουν, δεν μπορούν παρά να σημαίνουν ένα μόνο πράγμα: οι “κρίσεις” αυτές που ήδη συμβαίνουν και όσες ακόμη θα συμβούν, και θα συμβαίνουν, στο μέλλον δεν είναι τίποτε άλλο από την κανονικότητα της κατάστασης -εσωτερικής- πολιορκίας που οι νεοφιλελεύθεροι-νεοναζιστές σχεδιάζουν για εμάς.

 

“...Η κρίση που έχουμε σήμερα δεν μπορεί να γιατρευτεί με λίγα περισσότερα από το δημόσιο ταμείο. Η κρίση που αντιμετωπίζουμε σήμερα επουλώνεται με διαφορετικό υπόδειγμα πολιτικής. Δεν είναι ζήτημα δημοσιονομικής ευστάθειας αλλά υποδείγματος...”, δήλωσε στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθαρίζοντας πως πλέον δεν μπαίνει ζήτημα διαφορετικής διαχείρισης αλλά ριζοσπαστικής αλλαγής παραδείγματος στη γραμμή του Thomas Kuhn.

 

Ήδη απασχολεί το ερώτημα αν μια αλλαγή παραδείγματος θα μπορούσε να είναι δυνατή στο πεδίο της Πολιτικής Οικονομίας εφόσον αποδείχθηκε προβληματικό το μοντέλο των Οικονομολόγων το οποίο αντικαθιστά τον homosapiens με ένα πλασματικό δημιούργημα που ονομάζεται homo economicus.

 

Εν συγκρίσει με τον πλασματικό κόσμο των Οικονομικών Όντων, τα Ανθρώπινα Όντα (Humans) συχνά συμπεριφέρονται παράτυπα.

 

Αυτό σημαίνει ότι τα οικονομικά μοντέλα πραγματοποιούν πολλές άστοχες προβλέψεις οι οποίες μπορεί να έχουν πολύ πιο σοβαρές επιπτώσεις από την πρόκληση σύγχυσης σε μια ομάδα νεοφιλελέδων νεοναζιστών.

 

Εξάλλου, ο Adam Smith, ο πατέρας της σύγχρονης Οικονομικής σκέψης αναγνώρισε ρητά το γεγονός των Ανθρώπινων όντων. Πριν συγγράψει το “Ο ΠΛΟΥΤΟΣ ΤΩΝ ΕΘΝΩΝ” έγραψε ένα άλλο βιβλίο που πραγματευόταν το θέμα των ανθρώπινων “παθών” -λέξη η οποία δεν εμφανίζεται σε κανένα εγχειρίδιο Οικονομικών: τα οικονομικά όντα δεν έχουν πάθη. Είναι ασυγκίνητοι βελτιστοποιητές -κάτι σαν τον Σποκ του “Star Trek”.

 

Η Ριζοσπαστική Αριστερά με τη “Συμπεριφορική Οικονομική” (Behavioral Economics) είναι που θα αντικαταστήσουν το νεοναζιστικό μοντέλο των οικονομικών όντων με την κοινωνία των ενεργών πολιτών.