Μεγάλη ήταν η διαφοροποίηση στη στάση που κράτησαν οι τρεις βουλευτές Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ κατά την κύρωση της Συμφωνίας με τους δανειστές. Η Αλεξάνδρα Τσανάκα ήταν η μοναδική από τους 300 βουλευτές που απουσίασε από τη συνεδρίαση.

Ο Ηλίας Ιωαννίδης ψήφισε «όχι» ενώ ο Τάκης Εμμανουηλίδης ψήφισε «ναι».

«Ναι» ψήφισε και ο βουλευτής Καβάλας της ΝΔ, Νίκος Παναγιωτόπουλος, όπως επίσης και όλοι οι βουλευτές των τριών νομών της Θράκης, της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Θετικά ψήφισαν οι βουλευτές Δράμας από τη ΝΔ και το Ποτάμι, όχι όμως και ο Χρήστος Καραγιαννίδης του ΣΥΡΙΖΑ που δήλωσε «παρών».

 

Δείτε το βίντεο με την διαδικασία της ψηφοφορίας στη Βουλή. Στο 11:40 του βίντεο, ψηφίζουν οι βουλευτές του νομού Καβάλας και γίνεται η πρώτη κλήση της (απούσας) Αλεξάνδρας Τσανάκα. Η δεύτερη κλήση της βουλευτού είναι στο 20ο λεπτό του βίντεο.

 

 

 

 

 

Γραπτή δήλωση με την οποία τοποθετείται, εκ των υστέρων, για το νομοσχέδιο, έκανε η Αλεξάνδρα Τσανάκα (διαβάστε την εδώ) η οποία εξηγεί τους λόγους της απουσίας της.

 

Συνολικά η Βουλή ενέκρινε το Νομοσχέδιο κατά πλειοψηφία με 229 ΝΑΙ, 64 ΟΧΙ ΚΑΙ 6 «ΠΑΡΩΝ» .

 

Η κυβερνητική πλειοψηφία είχε «διαρροές» 38 βουλευτών, που ψήφισαν ΟΧΙ και ΠΑΡΩΝ, και μέτρησαν συνολικά 124 ΝΑΙ από το ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ.

 

Ανάμεσα στις «διαρροές» ήταν o υπουργός Π. Λαφαζάνης, οι δύο αν. υπουργοί Κ. Ήσυχος και Δ. Στρατούλης καθώς η Νάντια Βαλαβάνη, που είχε ήδη παραιτηθεί, η Πρόεδρος της Βουλής Ζ. Κωνσταντοπούλου και ο πρώην υπουργός Γ. Βαρουφάκης. Παράλληλα υπήρξαν «διαρροές» και από την Αριστερά Πλατφόρμα, με κάποιους  βουλευτές που ψήφισαν ΝΑΙ.

 

Αναλυτικά:

 

«Όχι» ψήφισαν οι: Αγλαΐα Κυρίτση, Ζωή Κωνσταντοπούλου, Γιάνης Βαρουφάκης, Νάντια Βαλαβάνη, Δημήτρης Στρατούλης, Κώστας Ήσυχος, Δημήτρης Κοδέλας, Ελένη Σωτηρίου, Κώστας Ζαχαριάς, Βασίλης Χατζηλάμπρου, Γιάννης Σταθάς, Αθανάσιος Σκούμας, Θωμάς Κώτσιας, Κώστας Λαπαβίτσας, Μιχάλης Κριτσωτάκης, Ιωάννα Γαϊτάνη, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Αμανατίδου - Πασχαλίδου Ευαγγελία, Ηλίας Εμμανουηλίδης, Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, Στέφανος Σαμοΐλης, Ραχήλ Μακρή, Ευγενία Ουζουνίδου, Κώστας Δερμετζάκης, Γιάννης Ζερδελής, Κώστας Δελημήτρος, Αθανάσιος Πέτρακος, Ελένη Ψαρέα, Στάθης Λεουτσάκος, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Ζήσης Ζάννας και Βασίλης Κυριακάκης.

 

«Παρών» δήλωσαν οι:  Βασιλική Κατριβάνου, Ηρώ Διώτη, Νίκος Μιχαλάκης, Δημήτρης Μπαξεβανάκης, Χρήστος Καραγιαννίδης και Βασιλική Λέβα.