γράφει ο 

Τάσος Αποστολίδης

 

Στην πρώτη 10αδα περιοχών της χώρας με τα περισσότερα νέα κρούσματα κορωνοϊού συγκαταλέγεται η Θάσος, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώνει καθημερινά ο ΕΟΔΥ

 

Συγκεκριμένα, 70 περιφερειακές ενότητες της Ελλάδας συγκρίνονται καθημερινά με αναγωγή των νέων κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού. 

 

Σε αυτή τη σύγκριση, με βάση τα επίσημα στοιχεία έως και την Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2021, η Θάσος βρίσκεται στην 10η θέση πανελλαδικά ως προς τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων κρουσμάτων, πάντα ανά 100.000 άτομα. 

 

Έτσι μπορεί στην τελευταία ανακοίνωση να φαίνονται μόλις 6 νέα κρούσματα αλλά για τον πληθυσμό των ούτε 14.000 μόνιμων κατοίκων του νησιού, αυτά θεωρούνται πολλά, ως ένδειξη για το τι γίνεται στην τοπική κοινότητα. 

 

Τι δείχνουν τα σκαμπανεβάσματα 

 

Κατά το δεύτερο κύμα της πανδημίας, η Θάσος είχε φτάσει ακόμη μια φορά στον ίδιο αριθμό νέων ημερήσιων κρουσμάτων. Ήταν πριν από ακριβώς 3 εβδομάδες, την Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2020. 

 

Σε αντίθεση με την περιφερειακή ενότητα Καβάλας (Καβάλα, Νέστος, Παγγαίο) όπου η κατάσταση έδειξε μια σταθερή καμπύλη (με άνοδο και στη συνέχεια πτώση), η Θάσος παρουσιάζει αρκετά σκαμπανεβάσματα. 

 

Το νησί πέρασε μια πρώτη περίοδο έξαρσης με ανησυχητικούς αριθμούς από τις 11 έως τις 25 Νοεμβρίου 2020 (36 έως 58 κρούσματα / 100.000 / 7 ημέρες). 

 

Στη συνέχεια πέρασε μια περίοδο φαινομενικής ύφεσης, διάρκειας περίπου 3 εβδομάδων από 26/11 έως 14/12.

 

Από τις 15/12 και μετά παρουσιάζει νέα έξαρση (με μικρές ημερήσιες ανάπαυλες) με τον μέσο όρο εβδομαδιαίων κρουσμάτων ανά 100.000 άτομα να φτάνει πλέον τα 73-74. 

 

Σε μια νησιωτική περιοχή που είναι φυσικώς αποκλεισμένη λόγω θάλασσας κι εν μέσω lockdown, η νέα έξαρση δείχνει ότι το πρόβλημα είναι εκεί, δεν έφυγε ποτέ και ότι υπάρχουν συνεχιζόμενες εστίες μετάδοσης, όσο κι αν κάποιοι εθελοτυφλούν.  

 

«Πέφτει» η Καβάλα, «ανεβαίνει» η Θάσος 

 

Για να προκύψει και μια ενδιαφέρουσα σύγκριση, η Καβάλα πλέον παρουσιάζει μέσο αριθμό 47 (νέα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού το τελευταίο 7ημερο) αφού η περιοχή είναι σε ύφεση από τα Χριστούγεννα και μετά και σε σταθερότητα από τις παραμονές Πρωτοχρονιάς έως τις 4/1/2021.

 

Μάλιστα, η Καβάλα από τις 5/1 άρχισε να μπαίνει στην καμπύλη ύφεσης (η τάση αυτή τη στιγμή είναι στο -19% ενώ στη Θάσο είναι στο +11%).  

 

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι η Καβάλα επλήγη πολύ περισσότερο το προηγούμενο διάστημα, φτάνοντας στις 12 Νοεμβρίου τα 299 κρούσματα (μέσος αριθμός νέων κρουσμάτων 7 ημερών ανά 100.000 άτομα). 

 

Ανησυχητικοί οι αριθμοί - επικίνδυνες οι «τάσεις»

 

Η Θάσος απέχει πολύ από αυτούς τους αριθμούς αλλά προκαλούν ανησυχία οι τάσεις που δείχνουν σταθερή άνοδο ανά εβδομάδα

 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πανελλαδική εικόνα που αποτυπώθηκε την πρώτη εργάσιμη του 2021. Στις 4/1 η μέση εβδομαδιαία αύξηση στη Θάσο ήταν στο +60% ενώ αντίστοιχα η Καβάλα είχε φτάσει στο 0% (δηλαδή σταθερότητα νέων κρουσμάτων) προτού περάσει κατά τη διάρκεια της Τρίτης στην ύφεση.

 

Στην ημερήσια αποτύπωση του ΕΟΔΥ, η Θάσος συνήθως βρισκόταν μετά την 20η θέση πανελλαδικά, λόγω πολύ κακής κατάστασης σε άλλες περιφερειακές ενότητες. 

 

Από τις 3 τελευταίες μέρες του Δεκέμβρη και μετά κινείται μεταξύ 11ης έως 14ης θέσης πανελλαδικά, με εξαίρεση την Κυριακή 3 Ιανουαρίου που είχε βρεθεί ξανά στην 10η θέση.

 

Μόνο τα μοριακά τεστ στα επίσημα στοιχεία

 

Αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι ότι όλοι οι παραπάνω αριθμοί βασίζονται στα στοιχεία από τα θετικά αποτελέσματα των μοριακών τεστ και μόνο. Τα rapid test που είναι πολύ περισσότερα από τα διενεργούμενα μοριακά, δεν συμπεριλαμβάνονται στον υπολογισμό. 

 

Ένα οξύμωρο εύρημα είναι ότι στη Θάσο όλες οι τελευταίες εξορμήσεις της κινητής μονάδας του ΕΟΔΥ ανά χωριό για έλεγχο της τοπικής κοινότητας έδειξαν είτε μηδενικά, είτε ελάχιστα κρούσματα.

 

Σε κάποιες περιπτώσεις, όπως πχ στον Λιμένα και στην Ποταμιά, δεν υπήρξε η αναμενόμενη για τον τοπικό πληθυσμό προσέλευση ενώ σε άλλες περιπτώσεις, όπως πχ στην Παναγία, λέγεται ότι πολλοί πολίτες είχαν ήδη εξεταστεί σε ιδιωτικά εργαστήρια. 

 

Σε κάθε περίπτωση, τα ευρήματα των rapid test αποτελούν μια αξιόπιστη καταγραφή και είναι απολύτως χρήσιμη αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι δεν αποτελούν σταθμισμένη δειγματοληψία αφού ελέγχεται μόνο όποιος προσέρχεται εθελοντικά.  

 

"Πυροσβεστικός" ή "εμπρηστικός" χειρισμός;

 

Ο δε δήμαρχος Θάσου Λευτέρης Κυριακίδης έφτασε σε σημείο να κάνει λόγο για παραπληροφόρηση και για "διασπορά μη αληθών φημών για την κατάσταση του νησιού" (δείτε ΕΔΩ). 

 

Ο ίδιος επιχείρησε πολλές φορές, κατά το δεύτερο κύμα της πανδημίας, να υποβαθμίσει την ανησυχία που προκαλούσαν οι επίσημοι αριθμοί.

 

Αποκορύφωμα ήταν η συμμετοχή του σε τηλεοπτική εκπομπή που παρουσίαζε την Θάσο ως "Covid-Free" περιοχή ενώ την ίδια ώρα το νησί είχε επίσημα "ενεργά κρούσματα" και διένυε την πρώτη καταγεγραμμένη περίοδο έξαρσης (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ). 

 

Επιπλέον, από την πλευρά του Δήμου δεν διαψεύστηκαν ποτέ, από επίσημα χείλη ανεύθυνα δημοσιεύματα τοπικών ΜΜΕ που ισχυρίζονταν είτε ότι η Θάσος είναι "covid-free" είτε ότι ο πρώτος θανάτος από κορωνοϊό που καταγράφηκε στα Λιμενάρια ήταν δήθεν "θεωρία συνωμοσίας". 

 

Κάπως έτσι, η τοπική δημοτική αρχή έφτασε να ταυτίζεται εκουσίως ή ακουσίως με τους πραγματικούς "συνωμοσιολόγους" και "αρνητές". 

 

Τα παράνομα καφενεία & οι οργανωμένοι αρνητές 

 

Η κατάσταση όμως μόνο ρόδινη δεν είναι. Σε πολλά χωριά της Θάσου είναι γνωστά τόσο τα παράνομα καφενεία ή και καφέ μπαρ που λειτούργησαν όλο αυτό το διάστημα.  

 

Γνωστές είναι και οι περιοχές στις οποίες υπάρχουν οργανωμένες εστίες "αρνητών" της πανδημίας ή/και της μάσκας. Το πρόβλημα όμως επιδεινώνεται και από άλλες παραμέτρους. 

 

Η μετάδοση του ιού είναι υπαρκτή. Το πρόβλημα είναι «βουβό» αφού το θέμα της ασθένειας αποτελεί μεγάλο ταμπού.

 

 

Ο καθηγητής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης (δείτε ΕΔΩ) αλλά και ο ίδιος ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, μεταφέροντας την ανησυχία του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα (δείτε ΕΔΩ) είχαν προειδοποιήσει για τη Θάσο. 

 

Φαίνεται ότι δεν δόθηκε η δέουσα σημασία στα «καμπανάκια» κινδύνου.

 

 

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν (μεγάλες ανά περίπτωση) εστίες μετάδοσης σε ορισμένες περιοχές. 

 

Ενδεικτικό παράδειγμα το γεγονός ότι νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Καβάλας 4 άτομα μόνο από ένα μικρό χωριό