γράφει ο

Κώστας Παπακοσμάς

 

Έγιναν σήμερα... 52 χρόνων και είναι αναπόσπαστο κομμάτι της κίνησης μας σχεδόν σε όλη την πόλη για οδηγούς και πεζούς.

 

Ο λόγος για τα.. φανάρια, τους φωτεινούς σηματοδότες.

 

Ο κυρ Γρηγόρης και ο κυρ Σταμάτης... έχουν πάνω από μισό αιώνα ζωής.. Μια τέτοια μέρα τον Μάιο του 1972... άναψαν οι πρώτοι σηματοδότες της πόλης.

 

Είχαν τοποθετηθεί πέριξ της  Στρατιωτικής Λέσχης στο κάτω μέρος της πλατείας και στις Καμάρες.

 

Οι ... " γκρίνιες" της πρώτης μέρας... λογικές.. αναμονή, καθυστέρηση, συντονισμός.. οι οδηγοί έπρεπε να είναι προσεκτικοί και με... υπομονή.

 

Οι δε πεζοί έπρεπε να... σταματούν στον κόκκινο Σταμάτη και να... περνούν με τον πράσινο Γρήγορη. Σήμερα σιγά – σιγά στις μεγάλες πόλεις τα φανάρια αποσύρονται και στην θέση τους.. δημιουργούνται οι κυκλικοί κόμβοι όπως αυτός που θα γίνει στις Καμάρες.

 

Ο Γιώργος Τζινόπουλος μου είπε ότι φανάρια υπήρχαν και στο επάνω μέρος της Πλατείας στην διάβαση μπροστά από τον “Ανανιάδη” προς την Πλατεία, στη διάβαση μπροστά στην πόρτα του Επιμελητηρίου προς την Πλατεία, στην διασταύρωση Δοϊράνης - Ομονοίας (διάβαση από του “Νότη” προς τον φούρνο “Καράογλου” και από την γωνία προς την Πλατεία).

 

Όταν τοποθετήθηκαν είχε προηγηθεί το κλείσιμο της Πλατείας με άσπρες αλυσίδες που επέτρεπε την διέλευση πεζών μόνο από τις διαβάσεις προς τους γύρω δρόμους... Χρόνια Πολλά… φανάρια μας...