Ιστορία

Πριν από 100 χρόνια η πανδημίας της πανούκλας "χτύπησε" τον ππλανήτη και προκάλεσε ίσως τους περισσότερους θανάτους στην ιστορία της ανθρωπότητας από κάθε άλλο λοιμώδες νόσημα. Βέβαια και τότε υπήρχαν μέτρα αλλά και... δελτία μετακίνησης πολιτών.

 

Θεοφάνεια από το όχι και τόσο μακρινό παρελθόν στην Καβάλα. Ο καθαγιασμός των υδάτων με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία και τους πιστούς μαζί με τον μακαριστό μητροπολίτη Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου Προκόπιο να κατευθύνονται προς το λιμάνι της πόλης.  

 

Η ιχθυοφαγία στην αρχαία Ελλάδα είναι από πρόπερσι αντικείμενο μιας πολύ διαφορετικής μελέτης που έχει αρχίσει μια ζωο-αρχαιολόγος, η Δρ. Δήμητρα Μυλωνά

 

Όταν η Καβάλα έσφυζε από... εμπορική ζωή. Με τους καπνέεμπορους να στέλνουν τις ποκιλίες καπνού στην Ευρώπη και την Αμερική. 

 

 Όταν μελετούμε το προσφυγικό φαινόμενο, στεκόμαστε κυρίως στα θέματα της στέγασης και της επαγγελματικής αποκατάστασης. Για τους ίδιους τους πρόσφυγες όμως σημαντικό ήταν και το ζήτημα της λατρείας. Στις δύσκολες περιστάσεις της ζωής η πίστη αποτελεί γερό στήριγμα και η ανάγκη εκτέλεσης των θρησκευτικών καθηκόντων γίνεται πιο έντονη. Όμως από το 1922 και μετά η εκπλήρωσή τους αντιμετώπιζε δυσκολίες.

 

Σαν σήμερα, πριν 102 χρόνια, την 3η Δεκεμβρίου του 1918, δημοσιεύτηκε το Βασιλικό Διάταγμα της σύστασης του Δήμου Καβάλας στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως.

 

Οι μνήμες γυρνούν στο 1974 με ένα βίντεο - ντοκουμέντο, όταν ο ελληνικός στρατός περνούσε από την Καβάλα για να παραταχθεί στον Έβρο. 

 

Ένα κουίζ... καραντίνας έβαλε στους διαδικτυακούς του φίλους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Κώστας Παπακοσμας με το ερώτημα «Πότε η φωτογραφία, για ποιο γεγονός και γιατί δεν κυκλοφορεί ψυχή;»

 

Ο καλός καιρός διέψευσε τα προγνωστικά για τον εορτασμό της επετείου του 1940. Ωστόσο το κύριο μέρος της συγκεκριμένης μέρας είναι οι παρελάσεις που φέτος (όπως και την 25η Μαρτίου) δεν πραγματοποιήθηκαν εξαιτίας του κορωνοϊού.

 

Σε ένα βίντεο τεσσάρων περίπου λεπτών καταγράφονται σημεία, στην Καβάλα, που κατά τη διάρκεια των Παγκοσμίων Πολέμων αποτελούσαν στρατηγικής σημασίας θέσεις.

 

Με αφορμή την Εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στο κτίριο της Περιφέρειας στην Καβάλα, κυματίζει η Ελληνική σημαία.

 

Η Καβάλα στο πέρασμα των χρόνων δεν σταμάτησε να ξεδιπλώνει τις ομορφιές της και να χαρίζει απλόχερα μνήμες και στοιχεία της ιστορίας της.

Η συγκεκριμένη βαλίτσα, με τη χρήση διαδραστικού παιχνιδιού και αντιγράφων από εκθέματα του Κυκλαδικού Πολιτισμού και από αγγεία της Αρχαίας Ελληνικής Τέχνης, δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά να γνωρίσουν τις συλλογές του μουσείου, να ανακαλύψουν την ιστορία και να αποκτήσουν σημαντικές γνώσεις με έναν ευχάριστο και δημιουργικό τρόπο

Στις 20 Μαΐου 1917, οι Βρετανοί πραγματοποιούσαν μια καλά σχεδιασμένη επιχείρηση σφοδρού βομβαρδισμού του λιμανιού της Καβάλας.

Ο σταυρός που όλοι βλέπουμε στο ομώνυμο ύψωμα πάνω από την περιμετρική οδό της Καβάλας τοποθετήθηκε εκεί το 1953 από τον τότε υποστράτηγο της 11ης Μεραρχίας Πεζικού που εδρεύει από το 1952 στην Καβάλα Αθανάσιο Δασκαρόλη.

Μπορεί ο νους μας να μην πηγαίνει άμεσα σε συγκεκριμένες επωνυμίες, αλλά όντως υπάρχουν στην Καβάλα επιχειρήσεις που λειτουργούν χωρίς διακοπή για 80 ή και περισσότερα χρόνια. 

Στη Σηλυβρία της Ανατολικής Θράκης βρέθηκαν μέλη και φίλοι της Θρακικής Εστίας την Κυριακή 3 Νοεμβρίου και παρέστησαν στην Αρχιερατική Λειτουργία που τελέστηκε στη μνήμη του

Στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου θα πραγματοποιηθεί το 2ο Επιστημονικό, Πολιτιστικό, Αναπτυξιακό και Γαστρονομικό Φόρουμ ΕλληνοΑιγυπτιακής Φιλίας, από τις 15 έως τις 23 Νοεμβρ

Στον «αέρα» είναι αυτές τις ημέρες το τρέιλερ του Cosmote History για την σειρά ντοκιμαντέρ που φέρει την υπογραφή Καβαλιωτών δημιουργών κι έχει ω

Αρχίζει το πρωί του Σαββάτου και ολοκληρώνεται τη Δευτέρα στη Θάσο το 8ο Συμπόσιο Θασιακών Μελετών, ένας θεσμός που κάθε τέσσερα χρόνια οδηγεί και σε ένα νέο τόμο «Θασια

Στο αφιέρωμα του μήνα Νοεμβρίου επέλεξε η Cosmote TV να προβάλει την σειρά των ιστορικών ντοκιμαντέρ «Στα φτερά του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου» από το 

Η ταινία θα προβληθεί σε διεθνή και τοπικά φεστιβάλ και θα γίνει διανομή της σε διεθνή πνευματικά κέντρα, βιβλιοθήκες και πανεπιστήμια ως εκπαιδευτικό – τεκμηριωτικό υλικό.

Οπωσδήποτε είναι δικαίωμα καθενός, πολύ δε περισσότερο του τοπικού τύπου, να κρίνει και να κατακρίνει δημόσια έναν πολιτικό ή πολιτευόμενο, η κριτική του, ωστόσο, υπόκειται και η ίδια σε κριτική.

γράφει ο

Τάσος Αποστολίδης

 

Με αφορμή την διεθνή ημέρα ξεναγών, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Φεβρουαρίου σε όλο τον κόσμο, οργανώνεται για πρώτη φορά στο θεσμό, δωρεάν ξενάγηση στο Αρχαιολογικό μουσείο Θάσου

Σελίδες