Ιστορία

Με τον ερευνητή της ιστορίας και πρώην Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού και Τουρισμού, Κώστα Παπακοσμά, συναντήθηκε την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2023 ο περιφεριάρχης, Χρήστος Μέτιος, με σκοπό τη συνεργασία τους σε θέματα ιστορίας.

Μία ασπρόμαυρη φωτογραφία της Καβάλας από τα γαλλικά αρχεία μας ταξιδεύει στο δύσκολο παρελθόν της πόλης.

Όπως είχε αποκαλύψει η «Καθημερινή» το 2021, έγγραφα από το Αρχείο Κωνσταντίνου Καραμανλή έριξαν φως στις ζυμώσεις της περιόδου 1975-1978 για την ανατροπή του τότε πρωθυπουργού, σχέδιο που προέβλεπε ακόμη και τη δολοφονία του.

Μία ασπρόμαυρη φωτογραφία του Δημήτρη Μαυρίδη μας ταξιδεύει στο παρελθόν της πόλης της Καβάλας.

 

Παρασκευή και 13 είναι μία δεισιδαιμονία που απαντάται στις αγγλόφωνες χώρες. Η σχετική φοβία ονομάζεται στα αγγλικά Paraskavedekatriaphobia, από τις ελληνικές λέξεις «Παρασκευή», «δεκατρία» και «φοβία». Η πηγή για αυτή την δεισιδαιμονία είναι η εξολόθρευση του Τάγματος των Ναϊτών από τον στρατό του βασιλιά Φιλίππου της Γαλλίας που συντελέστηκε Παρασκευή και 13 το έτος 1307.

Με αφορμή το έντονο ενδιαφέρον που υπάρχει για συμμετοχή στο 3ο Συνέδριο Τοπικής Ιστορίας Παγγαίου, δίνεται παράταση στην προθεσμία υποβολής των περιλήψεων

Μία ασπρόμαυρη φωτογραφία της Λίτσας Ασωνίτου μας ταξιδεύει στο παρελθόν της πόλης της Καβάλας.

Μία ασπρόμαυρη φωτογραφία του Κυριάκου Λυκουρίνου μας ταξιδεύει στο προσφυγικό παρελθόν της πόλης.

Μία φωτογραφία του Νικολάου Μήκου μας ταξιδεύει στο παρελθόν της Καβάλας, όταν η πόλη είχε διαφορετική μορφή.

Μία ασπρόμαυρη φωτογραφία και κείμενο του Κυριάκου Λυκουρίνου, μας ταξιδεύουν σε μία εποχή που τα Χριστούγεννα δεν ήταν τόσο λαμπερά για την Καβάλα, καθώς την δεκαετία του ‘30 η πόλη βίωσε τις συνέπειες της παγκόσμιας κρίσης και τα Χριστούγεννα του 1930 ξεκίνησαν τα μαθητικά συσσίτια.

Κάποιες φωτογραφίες του Γιάννη Ναγκόρνη μας ταξιδεύουν στο εορταστικό παρελθόν της Καβάλας.

Μία ασπρόμαυρη φωτογραφία από τη δεκαετία του 1970 μας ταξιδεύει στο παρελθόν της πόλης της Καβάλας, σε μία Καβάλα που δεν μοιάζει και τόσο διαφορετική.

Μία φωτογραφία του Ιορδάνη Ελευθεράκη μας ταξιδεύει στο παρελθόν της πόλης της Καβάλας, όταν οι άνθρωποι ήταν περισσότεροι από τα αυτοκίνητα στους δρόμους.

Το πρώτο γυμναστήριο και χώρος άθλησης στην Καβάλα, δημιουργήθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα. Μερικές ασπρόμαυρες φωτογραφίες και κείμενο του Κυριάκου Λυκουρίνου, μας ταξιδεύουν στο παρελθόν της πόλης.

Με μερικές ασπρόμαυρες φωτογραφίες και κείμενο του, ο Κυριάκος Λυκουρίνος μας ταξιδεύει στην προσφυγική ιστορία της περιοχής της Αγίας Βαρβάρας στην Καβάλα.

Μία φωτογραφία του Μιλτιάδη Δημητριάδη μας ταξιδεύει στο μακρινό 1970, όταν η εικόνα της Καβάλας ήταν διαφορετική.

Μία έγχρωμη φωτογραφία από την δεκαετία του 1960 μας ταξιδεύει σε μία εποχή που η κεντρική πλατεία της Καβάλας είχε διαφορετική μορφή, και λεγόταν πλατεία Φουάτ.

Μία επιχρωματισμένη φωτογραφία του Μανώλη Μαργαρίτη, μας ταξιδεύει στο παρελθόν, σε μία διαφορετική Καβάλα.

Ένα χωριό χτισμένο στις πλαγιές του βουνού, μέσα στα αμπέλια, που αγναντεύει τη θάλασσα και κουβαλάει τη δική του ξεχωριστή ιστορία.

Με τη συμμετοχή δεκάδων μαθητών και καθηγητών των Λυκείων της Καβάλας και πλήθους κόσμου, πραγματοποίησε την τρίτη και τελευταία ομιλία της στην Καβάλα, στο θέατρο "Αντιγόνη Βαλάκου", η Ιστορικός, καθηγήτρια του ΕΚΠΑ, Μαρία Ευθυμίου! 

Μία φωτογραφία του Μανώλη Μαργαρίτη μας ταξιδεύει στο παρελθόν της πόλης της Καβάλας, πριν χτιστούν το ΚΤΕΛ, το κτίριο του λιμενικού ταμείου και πολυκατοικίες. Η κυκλική πλατεία έχει μείνει όπως ήταν.

Σελίδες