Την απεικόνιση της αρχαίας πόλης των Φιλίππων παρουσίασε πριν από μερικές ημέρες η ιστοσελίδα The Archaeologist σε μια δημιουργία του Balage Balogh, καλλιτέχνη που ειδικεύεται στις απεικονίσεις αρχαίων μνημείων.

 

Όπως αναφέρει η σχετική ανάρτηση

 

«Οι Φίλιπποι, μια πόλη με επιρροή στην ανατολική Μακεδονία, έχει πλούσια ιστορία που εκτείνεται στην Ελληνιστική, Ρωμαϊκή και Βυζαντινή περίοδο.

 

Αρχικά ιδρύθηκαν περίπου το 360 π.Χ. ως Κρηνίδες και αργότερα οχυρώθηκαν και μετονομάστηκαν από τον Φίλιππο Β ́ της Μακεδονίας, οι Φίλιπποι έγιναν διάσημοι για τα χρυσωρυχεία τους.

 

Η πόλη απέκτησε εξέχουσα θέση μετά την κομβική μάχη των Φιλίππων το 42 π.Χ., σηματοδοτώντας ένα σημαντικό κεφάλαιο για την κατάρρευση της Ρωμαϊκής Δημοκρατίας.

 

Αυτή η μάχη άνοιξε το δρόμο για τους Φιλίππους να εξελιχθούν σε ρωμαϊκή αποικία, επωφελούμενοι από σημαντικές αστικές εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής της Εγνατίας Οδού και της ίδρυσης της πρώτης Χριστιανικής εκκλησίας στην Ευρώπη μετά από επίσκεψη του Αγίου Παύλου.

 

Αυτό σημάδεψε τους Φιλίππους ως κέντρο κλειδί του πρώιμου Χριστιανισμού.

 

Η πόλη άκμασε κατά τη διάρκεια της Ρωμαϊκής και Βυζαντινής εποχής, με ένα φόρουμ, βασιλικές και ένα θέατρο.

 

Ωστόσο, μειώθηκε μετά από σλαβικές εισβολές, την Πανώλη του Ιουστινιανού και έναν καταστροφικό σεισμό γύρω στο 619, με αποτέλεσμα τη μείωση του σε λίγο περισσότερο από ένα χωριό.

 

Σήμερα, τα ερείπια των Φιλίππων στέκονται ως απόδειξη του ιστορικού παρελθόντος του, με σημαντικά υπολείμματα που προσελκύουν μελετητές και τουρίστες.

 

Καλλιτέχνης (πάνω εικόνα): Balage Balogh».

 

 

Ο διαδικτυακός καυγάς

 

Η ανάρτηση όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσε ποικίλα σχόλια στο διαδίκτυο αφού αναφέρεται στη Μακεδονία και τους Φιλίππους.

 

Χρήστες από την Βόρεια Μακεδονία, τη Βουλγαρία, την Αλβανία, το Κοσσυφοπέδιο, την Ελλάδα, ακόμα και από την Μπρατισλάβα εμπλέκονται σε λεκτική διαμάχη για το τι είναι και που ανήκει η Μακεδονία.

 

Την αρχή στον καυγά έκανε χρήστης από τα Σκόπια όταν κάτω από το δημοσίευμα ανάρτησε τη σημαία της Βόρειας Μακεδονίας. Εκεί δέχτηκε καταιγισμό μηνυμάτων από χρήστες από διάφορα μέρη της Ελλάδας, ενώ στη διαμάχη εμπλέκονται στη συνέχεια χρήστες από άλλες Βαλκανικές χώρες που αμφισβητούν την ιστορία της Μακεδονίας.

 

Δείτε εδώ τον καυγά των χρηστών που ακολουθεί το δημοσίευμα