Χωρίς ειδήσεις ολοκληρώθηκε, καθώς φαίνεται, η συνάντηση που είχε ο περιφερειάρχης ΑΜΘ Χρήστος Μέτιος με τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΠΑ Μάριο Τσάκα στην Κομοτηνή, σχετικά με το έργο του φυσικού αερίου. 

 

Τα προηγούμενα χρόνια είχε ανακοινωθεί η επίσπευση των διαδικασιών και η σύντμηση του χρονοδιαγράμματος ενώ επίσης είχαν γίνει γνωστά και στοιχεία για τις οικιακές συνδέσεις αερίου στην Καβάλα και τις άλλες περιοχές. 

 

Το KavalaNews.GR είχε παρουσιάσει μάλιστα και τους χάρτες της ΔΕΠΑ με τα σημεία και τους δρόμους από όπου θα διέλθουν οι αγωγοί για τις οικιακές συνδέσεις στην πόλη της Καβάλας (ΔΕΙΤΕ σχετικά ΕΔΩ). 

 

Η ΔΕΠΑ δεν έχει προβεί έως τώρα σε κάποια γνωστοποίηση για τα αποτελέσματα της συνάντησης με εκπροσώπους της Περιφέρειας, στην ανακοίνωση της οποίας επίσης δεν αναφέρεται τίποτα το συγκεκριμένο ως προς τους χρόνους έναρξης και ολοκλήρωσης των έργων καθώς και το χρόνο εμπορικής διάθεσης του φυσικού αερίου. 

 

Υπενθυμίζεται ότι το έργο είχε προκύψει μετά από συμφωνία του περιφερειάρχη Γιώργου Παυλίδη με τη ΔΕΠΑ το 2016 (ΔΕΙΤΕ σχετικά ΕΔΩ) και μέσα στα προηγούμενα χρόνια, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε ανακοινώσει επίσπευση των διαδικασιών που θα εξασφάλιζαν τις πρώτες συνδέσεις προς τα τέλη του 2020 και τις αρχές του 2021 (ΔΕΙΤΕ σχετικά ΕΔΩ και ΕΔΩ). 

 

Στον διαγωνισμό που βγήκε στη δημοσιότητα το περασμένο καλοκαίρι «κρυβόταν» μια αδικία σε βάρος της Καβάλας, με πολύ λίγες συνδέσεις (ΔΕΙΤΕ σχετικά ΕΔΩ) πράγμα που είχε καταγγείλει νωρίτερα και ο επικεφαλής της παράταξης του ΚΚΕ στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δημήτρης Παπατολίδης (ΔΕΙΤΕ σχετικά ΕΔΩ). Ωστόσο, πέρα από τη ΔΕΠΑ και τη ΔΕΔΑ, μεγάλες είναι οι ελλείψεις ευθύνης του ΔΕΣΦΑ (ΔΕΙΤΕ σχετικά ΕΔΩ) για τις οποίες η Περιφέρεια δεν έχει επίσης προβεί σε καμία ενέργεια. 

 

Η τελευταία ανακοίνωση της Περιφέρειας, πέρα από αρκετές γενικότητες, αναφέρει μόνο ότι «τελικό ζητούμενο, είναι η αύξηση της διείσδυσης του φυσικού αερίου σε εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές».

 

Υπενθυμίζεται ότι σχεδόν το μισό κόστος ανάπτυξης αστικών δικτύων της ΔΕΠΑ στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη θα πληρωθεί από πόρους της Περιφέρειας. 

 

 

Η ανακοίνωση της Περιφέρειας ΑΜΘ είναι η εξής:

 

Συνάντηση του Περιφερειάρχη ΑΜΘ με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΔΑ για την επιτάχυνση υλοποίησης του έργου Φυσικού Αερίου στην Περιφέρεια

 

Ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος συναντήθηκε με τον νέο Διευθύνοντα σύμβουλο της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ) κ. Μάριο Τσάκα, στο γραφείο του  στην Κομοτηνή.

 

Σκοπός της συνάντησης ήταν η πορεία του έργου  «Ανάπτυξη δικτύων Φυσικού Αερίου μέσης και χαμηλής πίεσης στην ΑΜΘ» η οποία συγχρηματοδοτείται από το επιχειρησιακό πρόγραμμα της Περιφέρειας ΑΜΘ 2014-2020, συνολικού προϋπολογισμού 56.6 εκατομμυρίων ευρώ εκ των οποίων τα 29.6 εκατομμύρια διατίθενται από την Περιφέρειά μας.

 

Το έργο αφορά την κατασκευή νέου δικτύου διανομής φυσικού αερίου στην Περιφέρεια ΑΜΘ και θα καλύψει τις πόλεις των Αλεξανδρούπολης, Κομοτηνής, Ξάνθης, Δράμας, Καβάλας και Ορεστιάδας . Τελικό ζητούμενο, είναι η αύξηση της διείσδυσης του φυσικού αερίου σε εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές, καθώς και στην απόκτηση σημαντικού μεριδίου της αγοράς των οικιακών καταναλωτών.

 

Κατά τη συνάντηση έγινε η ανασκόπηση της πορείας του έργου και συμφωνήθηκε το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών ώστε να ολοκληρωθεί έγκαιρα το έργο.

 

Παρόντες στη συνάντηση ήταν στελέχη της Περιφέρειας και της ΔΕΔΑ.

 

(δελτίο Τύπου από το Γραφείο Ενημέρωσης Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης)