Η παρέμβαση του τμήματος του ΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας για τον ιδιαίτερο μικρό αριθμό συνδέσεων φυσικού αερίου με τη δημιουργία του λεγόμενου οικιακού δικτύου το 2021 -22 στην Καβάλα, επιβεβαιώνει απόλυτα τη σταθερή καταγγελία της Λαϊκής Συσπείρωσης και του ΚΚΕ εδώ και καιρό. Παρά το γεγονός ότι το ΤΕΕ στέκεται στο ζήτημα της μη δίκαιης κατανομής συνδέσεων που φέρνει σε μειονεκτική θέση την ΠΕ Καβάλας, το πρόβλημα βρίσκεται στον πολύ μικρό αριθμό συνδέσεων σε όλη την περιοχή, που οδηγεί στη λογική μοιράζω μια μπουκιά σε 100 στόματα.

 

 

 Εξ αρχής από τις εξαγγελίες Σταθάκη στο Περιφερειακό Συνέδριο στην Κομοτηνή, όταν Κυβέρνηση και τα στελέχη ΝΔ στην περιφέρεια όπως ο σημερινός περιφερειάρχης πανηγύριζαν, η Λαϊκή Συσπείρωση τοποθετούνταν κριτικά στο μικρό αριθμό συνδέσεων που δε φτάνει ούτε στο 1/10 του πληθυσμού και αφήνει έξω περιοχές τις υπαίθρου που παγώνουν κυριολεκτικά και έχουν τεράστια δαπάνη για θέρμανση.  Μάλιστα και τότε και σήμερα διεκδικούμε τη στήριξη των αδύναμων οικονομικά κοινωνικών στρωμάτων, για να μπορούν να ανταποκριθούν στην εγκατάσταση της αντίστοιχης οικιακής υποδομής, γιατί δεν είναι καθόλου μικρό κόστος τα 1500 - 2000 ευρώ που χρειάζονται.

 

 

 Σήμερα ο λαός της περιοχής μας μπορεί να καταλάβει πως ο στόχος για μετατροπή της περιοχής σε ενεργειακό κόμβο με τις ευλογίες των ΗΠΑ, είναι στόχος που έχει να κάνει με τα συμφέροντα μεγαλοεπιχειρηματιών και όχι του λαού. Πως αυτός ο στόχος που τον στηρίζουν όλες οι δυνάμεις στην περιφέρεια και όλα τα κόμματα που θεωρούν ως αποκλειστικό κριτήριο για την ανάπτυξη τα κέρδη των λίγων, δεν φέρνει την ευημερία για τους πολλούς. Η ολοκλήρωση του ΤΑΡ θα αφήσει 50 με 60 θέσεις εργασίας στην περιοχή. Ενώ κανένας παλιότερος ή νεότερος αγωγός δεν γίνεται για να έχουμε φτηνό αέριο. 

 

 

Η περιοχή μας, ο λαός μας θα συνεχίζει να ξεπαγιάζει το χειμώνα και να κρατά σαν αντιλαϊκό παράσημο την πρωτιά στην ενεργειακή φτώχεια που είχε πανελλαδικά. 

 

 

Χρειάζεται αγώνας και διεκδίκηση σύγκρουση με τα κόμματα και τις δυνάμεις που υπερασπίζονται τα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών και θυσιάζουν για αυτά τα δικαιώματα και τις ανάγκες του λαού. Χρειάζεται αποφασιστική ενίσχυση της Λαϊκής Συσπείρωσης που βρίσκεται στην απέναντι όχθη από αυτές τις δυνάμεις.

 

Απαιτούμε εδώ και τώρα:

 

- διεύρυνση της χρηματοδότησης άμεσα για τη σύνδεση του πληθυσμού όχι μόνο των πόλεων αλλά και της υπαίθρου με το δίκτυο φυσικού αερίου.

- ενίσχυση των άνεργων, των χαμηλόμισθων, πολυτέκνων, φτωχών αγροτών και αυτοαπασχολούμενων και των συνταξιούχων για να μπορέσουν να εγκαταστήσουν την κατάλληλη υποδομή.

- κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για τη θέρμανση τόσο στο φυσικό αέριο όσο και στο πετρέλαιο.