γράφει ο

Γιώργος Καρανίκας

 

Για μια ακόμη φορά και στα ψηφοδέλτια της Ευρωβουλής των κομμάτων φιγουράρουν κάποιοι οι οποίοι προκαλούν από θυμηδία, μέχρι και απορίες για το πώς βρέθηκαν εκεί…

 

Αθλητές, δημοσιογράφοι που θέλουν μια δεύτερη καριέρα, διορισμένοι περιφερειάρχες που θέλουν αναβάθμιση και ότι άλλο μπορείς να φανταστείς θα βρεις στα ψηφοδέλτια για τα οποία μας προτείνουν την δική μας επιλογή για να τους στείλουμε στην Ευρωβουλή…

 

Και δεν φτάνει αυτό φαίνεται από τις δημοσκοπήσεις ότι κάποιοι έχουν «γκέλ» για να εκλεγούν και μας έρχονται στο νου κάποιοι που πήγαν εκεί και δεν μας τίμησαν καθόλου με την συμπεριφορά τους…

 

Από την άλλη έχουμε και τα κόμματα που επιδεικνύουν την προτίμησή τους σε ορισμένους υποψηφίους και αναρωτιόμαστε γιατί έβαλαν και τους υπόλοιπους και αν αυτοί οι υπόλοιποι παίζουν τον ρόλο της …γλάστρας!

 

Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι δημοσκοπήσεις που «μετρούν» υποψήφιους ευρωβουλευτές γίνονται συνεχώς και συνήθως παραγγέλνονται και πληρώνονται από τους ίδιους, εφόσον έχουν την οικονομική δυνατότητα.

 

Τα αποτελέσματά τους γίνονται γνωστά στο εσωτερικό κομμάτων και ΜΜΕ και αυτό επιτείνει την ανταγωνιστικότητα μεταξύ υποψηφίων που, σε κάποιες περιπτώσεις, γίνεται ακραία.

 

Το πρόβλημα είναι μεγάλο για όσους ξεκίνησαν ως φαβορί και κινδυνεύουν να μην εκλεγούν ή να εκλεγούν σε χαμηλή σειρά.

 

Μεταξύ των υποψήφιων ευρωβουλευτών της ΝΔ, και σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις… πρώτη στις προτιμήσεις των ερωτηθέντων έρχεται η Ελίζα Βόζεμπεργκ με 32,1%, και ακολουθούν: Γιώργος Αυτιάς 27,1%. Βαγγέλης Μεϊμαράκης 20,2%, Φρέντης Μπελέρης 16,3%, Μανώλης Κεφαλογιάννης 13,2%, Πύρρος Δήμας 13,1%, Στέλιος Κυμπουρόπουλος 12,9% Ελεονώρα Μελέτη 9,3% ενώ την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος και ο Δημήτρης Τσιόδρας.

 

Στην πρώτη πεντάδα των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ προηγείται ο Κώστας Αρβανίτης με 33,7% και ακολουθούν: Νίκος Παππάς 24,1%, Νικόλας Φαραντούρης 23,2%, Έλενα Κουντουρά 22,7% και Σοφία Μπεκατώρου 18,3%.

 

Αντίστοιχα στην πρώτη πεντάδα των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ πρώτος είναι ο Νίκος Παπανδρέου με 26,5%, δεύτερος ο Γιάννης Μανιάτης με 24,7% και ακολουθούν Σάκης Αρναούτογλου, Φίλιππος Σαχινίδης και Λευτέρης Καρχιμάκης.

 

Ξεκινάμε την ανάγνωση: Για παράδειγμα ο πρώην διευθυντής του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού Δημήτρης Τσιόδρας που προφανώς ήταν ο εκλεκτός του Μεγάρου Μαξίμου στο ευρωψηφοδέλτιο και αυτό δηλώθηκε με τον πλέον πανηγυρικό τρόπο όταν ο Κ. Μητσοτάκης παρουσίασε βιβλίο του συνεργάτη του για την ΕΕ σε μια εκδήλωση στην οποία πιέστηκαν υπουργοί και βουλευτές να παραστούν, γιατί πριμοδοτείται;

 

Μετά έχουμε Αυτιάς, Μπελέρης και Μελέτη και σύμφωνα με την γκρίνια ορισμένων φαίνεται ότι ο Δημήτρης Τσιόδρας υποστηρίζεται από το Μέγαρο Μαξίμου αλλά όχι τόσο ώστε να φτιαχτεί ένα ευρωψηφοδέλτιο στα μέτρα του.

 

Από την άλλη μεριά απορεί κανείς αυτοί που θα σταυρώσουν τον Αυτιά ή την Μελέτη, αλλά και τον Μπελέρη τι ακριβώς μήνυμα θέλουν να στείλουν στην κυβέρνηση; ‘Ότι καλύτερη και πιο τίμια η λίστα και όχι ο σταυρός προτίμησης;

 

Από την άλλη μεριά στην Κουμουνδούρου θα ήθελαν την πρωτιά για έναν υποψήφιο συνδεδεμένο με τον Στέφανο Κασσελάκη, όπως πχ ο πανεπιστημιακός και σύμβουλος ευρωπαϊκών υποθέσεων του προέδρου Νίκος Φαραντούρης, αλλά οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ως πρώτο σε προτίμηση τον εξ απορρήτων του Αλέξη Τσίπρα τον δημοσιογράφο Κώστα Αρβανίτη, που ως εν ενεργεία ευρωβουλευτής έχει μηχανισμό και μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα.

 

Από εκεί και πέρα, σημαντικό για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είναι να εκλεγούν πρόσωπα που αναδείχθηκαν από τις προκριματικές εκλογές όπως η Σοφία Μπεκατώρου και ο πρώην μπασκετμπολίστας Νίκος Παππάς και όχι πρώην βουλευτές-ευρωβουλευτές (Κουντουρά, Αυγέρη, Γ. Τσίπρας, Κουρουμπλής κα).

 

Από τη μια μεριά καλό είναι μια και ονόματα όπως ο Κουρουμπλής είναι καιρός να αποσυρθούν ή ο Γιώργος Τσίπρας που θα φανεί με τους σταυρούς που θα πάρει αν έχει πέρασμα στον ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη!

 

Στο παραπαίον ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ φαίνεται ότι οι Ανδρουλικοί δεν έχουν και ιδιαίτερο πέρασμα στις δημοσκοπήσεις…

 

Για παράδειγμα γνωρίζουμε ότι ο πρώην γραμματέας Ανδρέας Σπυρόπουλος και εξ απορρήτων του Νίκου Ανδρουλάκη έθεσε υποψηφιότητα για την ευρωβουλή με τη βεβαιότητα ότι θα εκλεγεί πρώτος.

 

Από τις δημοσκοπήσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα, δεν καταγράφεται καν σε εκλόγιμη θέση με τους Νίκο Παπανδρέου, Γιάννη Μανιάτη, Φίλιππο Σαχινίδη να προηγούνται- χωρίς εσείς να αποκλείεται το ενδεχόμενο εκλογής του.

 

Τι είναι αυτό το κόλλημα με τους Παπανδρέου οι οποίοι προφανώς έχουν μηχανισμούς και πριμοδοτούνται ως οι πορφυρογέννητοι της πολιτικής σκηνής;

 

Οι Πασόκοι δεν βάζουν μυαλό και γι αυτό δεν θα έχουν πέρασμα στην δεύτερη θέση της τελικής κατάταξης των κομμάτων το βράδυ της 9ης Ιουνίου!

Εκεί που έχει πλάκα είναι η Νέα Αριστερά…

 

Ο δύο φορές ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου ήταν το απόλυτο φαβορί μέχρι που εμφανίστηκε ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης. 

 

Έτσι, ενώ ο πρώην δημοσιογράφος κάνει μία από τις δυναμικότερες προεκλογικές καμπάνιες, με περιοδείες σε όλη την Ελλάδα, ο πολύ νεότερός του κυβερνητικός εκπρόσωπος στην πρώτη κυβέρνηση Τσίπρα συγκεντρώνει μεγαλύτερες συμπάθειες παρόλο που δεν "κινείται" πολύ γιατί δεν έχει τα οικονομικά μέσα.

 

Όπως καταλαβαίνετε η λίστα ήταν πιο τίμια, μια και αναδείκνυε τα θέλω των αρχηγών και τα σκυλιά δεμένα, αλλά φαίνεται ότι έχουν τους μηχανισμούς να κουλαντρίζουν την ψήφο των …τροφίμων της στρούγκας!