Έκτακτη θα είναι η πρώτη συνεδρίαση του 2016 για το Δημοτικό Συμβούλιο Θάσου το οποίο συγκαλείται την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου στις 13:30 με ένα και μοναδικό θέμα:

 

«Συζήτηση – διαβούλευση για το υπό εκπόνηση Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Δήμου Θάσου».

 

Στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου αναμένεται να παραστούν μέλη της συντονιστικής επιτροπής πολιτών που έχει συσταθεί εδώ και αρκετές εβδομάδες και η οποία επιδιώκει να αλλάξει το προτεινόμενο ΓΠΣ που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου.

 

Αναμένεται επίσης να δώσουν το παρών και πολλοί πολίτες μιας και το θέμα αφορά πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού εξαιτίας των προβλέψεων του ΓΠΣ για τις τουριστικές και μεταποιητικές δραστηριότητες και εν γένει τις χρήσεις γης.

 

Οι περισσότερες αντιδράσεις που έχουν καταγραφεί έως τώρα αφορούν σε μια πολύ μεγάλη λατομική ζώνη που έχει προταθεί από τους μελετητές και η οποία καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του ορεινού όγκου.

 

Αν και δεν αναφέρεται στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης, είναι σχεδόν βέβαιο ότι στο Δημοτικό Συμβούλιο Θάσου θα τεθεί και το διαφορετικό μεν, ίδιας θεματικής κατηγορίας δε, θέμα του Περιφερειακού Χωροταξικού Σχεδίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, το οποίο παρουσιάζει ολόκληρη την Θάσο (ακόμη και τις παραλίες) ως χώρο εξορυκτικών δραστηριοτήτων, πράγμα που θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για τη δραστηριοποίηση μεταλλείων.

 

Το θέμα του ΓΠΣ και το θέμα του Περιφερειακού Χωροταξικού μονοπωλούν το ενδιαφέρον στη Θάσο τον τελευταίο μήνα και έχουν εκφραστεί πολλές αντιδράσεις.

 

Για το θέμα έχει δοθεί στη δημοσιότητα μια ανοιχτή επιστολή θέσεων του δημάρχου Θάσου Κώστα Χατζηεμμανουήλ (δείτε την ΕΔΩ) στην οποία αναφέρεται ότι η δημοτική αρχή ζητά τον περιορισμό της λατομικής ζώνης του προτεινόμενου ΓΠΣ γύρω από τα υπάρχοντα, σήμερα, λατομεία και την ανάπτυξη δράσεων εναλλακτικού τουρισμού στον ορεινό όγκο. Στην ίδια επιστολή ο δήμαρχος Θάσου επισημαίνει σχετικά με το Περιφερειακό Χωροταξικό «Κανένα μεταλλείο πάνω στο νησί».

 

Ενόψει της συνεδρίασης της Παρασκευής, το μέλος της συντονιστικής επιτροπής πολιτών της Θάσου, Βασίλης Στάμος, έδωσε στη δημοσιότητα μια επιστολή του (δείτε την ΕΔΩ) σχετικά με την γνωμοδότηση που είχε δώσει το Δημοτικό Συμβούλιο τον περασμένο Αύγουστο για το Περιφερειακό Χωροταξικό Σχέδιο. Το Δημοτικό Συμβούλιο, με ψήφους και από την αντιπολίτευση, είχε εγκρίνει κείμενο παρατηρήσεων στο οποίο μεταξύ άλλων αντιμετωπιζόταν ως θετική η πρόβλεψη για «προτεραιοποίηση των λατομικών έναντι άλλων χρήσεων».