«Περήφανος για τα αντανακλαστικά των Θασίων» δηλώνει ο δήμαρχος Θάσου, με ανοιχτή επιστολή του σχετικά με τις έως τώρα αντιδράσεις για το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, λέγοντας πως «αξίζει να υπηρετείς τέτοιους δημότες» και τονίζοντας: «ο κάθε ένας δημότης έχει το δημοκρατικό δικαίωμα και την ιερή υποχρέωση να καταθέσει την τεκμηριωμένη θέση του πάνω στην αναρτημένη πρόταση του ΓΠΣ».

 

Ο κ. Χατζηεμμανουήλ επισημαίνει ότι το ΓΠΣ έρχεται να βάλει τέλος σε μια «εσκεμμένη αδράνεια» που έχει ως αποτέλεσμα –μέχρι και σήμερα- να είναι ολόκληρο το νησί μια δυνητική λατομική ζώνη. Ο δήμαρχος δηλώνει την διαφωνία της παράταξής του για την έκταση της λατομικής ζώνης και κάνει γνωστό ότι υπάρχει εισήγηση της πλειοψηφίας για περιορισμό της μόνο στα σημεία όπου ήδη λειτουργούν λατομεία.

 

Ο δήμαρχος Θάσου δηλώνει ότι αναγνωρίζει τη συμβολή των λατομείων στην τοπική οικονομία όμως επισημαίνει ότι τίθενται κανόνες στην εξόρυξη μαρμάρου και την αποκατάσταση του περιβάλλοντος ενώ θέτει ως προτεραιότητα την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού στον ορεινό όγκο. Δεν αφήνει ασχολίαστο και το Περιφερειακό Χωροταξικό Σχέδιο, τονίζοντας την πολιτική θέση «Κανένα μεταλλείο πάνω στο νησί».

 

 

Η επιστολή του κ. Χατζηεμμανουήλ είναι η εξής:

 

Το 2011, με την έναρξη κιόλας της πρώτης δημαρχιακής μου θητείας, έκρινα αναγκαίο να δώσω τέλος στην εσκεμμένη αδράνεια της προηγούμενης δημοτικής αρχής και να προχωρήσει η διαδικασία ανάθεσης της εκπόνησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του νησιού μας. Σκοπός αυτής της απόφασης υπήρξε η αδήριτος ανάγκη η Θάσος να αποκτήσει καθορισμένες ζώνες δραστηριοτήτων, ώστε να μπουν οι κανόνες ανάπτυξης, για πρώτη φορά, να καθοριστούν χρήσεις γης, να δημιουργηθούν η τουριστική ζώνη, η λατομική ζώνη, τα βιοτεχνικά πάρκα. Να προστατευτούν οι Ελαιώνες και ο πρωτογενής τομέας, τα δάση (ο Δήμος ολοκλήρωσε τη διαχειριστική μελέτη του δημοτικού δάσους), οι παραδοσιακοί οικισμοί, να συζητηθεί και να προσδιοριστεί το τουριστικό μοντέλο ανάπτυξης, να το πω και πιο απλά, να μη γειτονεύει το ξενοδοχείο με το μαντρί και το εργοστάσιο με την κατοικία και το ενοικιαζόμενο δωμάτιο και να πριμοδοτηθούν οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού καθώς και να προστατευτούν, αναδειχθούν και όπου είναι δυνατόν ενοποιηθούν οι αρχαιολογικοί χώροι της Θάσου.

 

Επιπλέον δε να ξεκινήσει η αποτύπωση, κτηματογράφηση, πολεοδόμηση, ρυμοτόμηση και πράξη εφαρμογής καθώς και η χάραξη των νέων ορίων των οικισμών, σύμφωνα με τις τάσεις και ανάγκες που έχουν προκύψει. Προχωρήσαμε λοιπόν και πετύχαμε, μοναδικός Δήμος της Περιφέρειας, να εντάξουμε στο ΕΣΠΑ τη χρηματοδότηση του ΓΠΣ του νησιού μας, ύψους μισού εκατομμυρίου ευρώ.

 

Το ΓΠΣ δεν είναι μια εργολαβία, ένα έργο το οποίο υλοποιείται κατά παραγγελία από τεχνοκράτες κλεισμένους μέσα σε ένα γραφείο, αλλά ένα προϊόν το οποίο εκπονείται μέσα από τη διαδικασία της ανοιχτής διαβούλευσης, στην οποία συμμετέχουν και καταθέτουν απόψεις και προτάσεις στους αναδόχους του έργου, υπηρεσίες, φορείς, σύλλογοι, συνεταιρισμοί, επιμελητήρια, αιρετοί, και απλοί πολίτες.

Τέτοια ανοιχτή, δια ζώσης, διαβούλευση έχει ήδη προηγηθεί. Τα στοιχεία που συνέλεξαν οι μελετητές τα έχουν επεξεργαστεί και αναρτήσει σε κοινή θέα και πρόσβαση και ο κάθε ένας δημότης, πέρα από τις υπηρεσίες και τους φορείς, έχει το δημοκρατικό δικαίωμα και την ιερή υποχρέωση, ως ενεργός πολίτης, να καταθέσει την τεκμηριωμένη άποψη και θέση του πάνω στην αναρτημένη πρόταση του ΓΠΣ. Αυτή είναι η έννοια και ο σκοπός της Διαβούλευσης.

Παρακολουθώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εντυπώσεις που δημιουργεί και τις αντιδράσεις που προκαλεί, θετικές και αρνητικές, η αναρτημένη πρόταση. Αφουγκράζομαι, είναι υποχρέωσή μου να το κάνω, κάθε πρόταση. Νιώθω ιδιαίτερη ικανοποίηση, θα μπορούσα να πω και υπερηφάνεια για τα αντανακλαστικά και την ευαισθησία των Θασίων. Αξίζει να υπηρετείς τέτοιους δημότες.

 

Παρακαλώ όμως καταθέστε προτάσεις. Αυτός είναι ο πλέον ενδεδειγμένος δρόμος για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο χρειάζεται Διαβούλευση και όχι Επαναστατική Γυμναστική.

Σήμερα, χωρίς κανένα περιορισμό, για οποιοδήποτε σημείο του νησιού μπορεί να εκδοθεί άδεια λατομείου εφ όσον υπάρχει ενδιαφέρον. Με το ΓΠΣ δημιουργείται λατομική ζώνη και βάζουμε τέλος στη χωρίς όρους και όρια αντίληψη της εξόρυξης μαρμάρου.

 

Όσον αφορά την έκταση της λατομικής ζώνης, που εμφανίζεται στην πρόταση των μελετητών και συμπίπτει με την έκταση της μάρμαροφόρου περιοχής δεν με βρίσκει σύμφωνο, την ίδια άποψη έχουν και όλοι οι σύμβουλοι, δημοτικοί και τοπικοί της παράταξής μας. Για το λόγο αυτό έχουμε ήδη εισηγηθεί η λατομική ζώνη να περιορίζεται στις περιοχές όπου σήμερα δραστηριοποιείται ο κλάδος του μαρμάρου και υπάρχει εκπονηθείσα μελέτη, η οποία χρήζει επικαιροποίησης. Επειδή όμως, με περισσή ευκολία έχουν γραφτεί στον Τύπο και έχουν ειπωθεί σε ανοιχτές συναθροίσεις διάφορα, που αδικούν την όλη προσπάθεια και δημιουργούν σύγχυση, πλάνη και ανησυχία οφείλω να ενημερώσω και να θυμίσω.

 

Όταν κατά τη διάρκεια της πρώτης μου δημαρχιακής θητείας εκδηλώθηκε ενδιαφέρον για τα μεταλλεύματα της νοτίας Θάσου, ακαριαία αντέδρασα με γραπτές αναφορές μου στα αρμόδια υπουργεία και τις υπηρεσίες προβάλλοντας επιχειρήματα σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος και του τουριστικού μας προϊόντος. Πρόσφατα πάλι είναι γνωστή η θέση που πήρα επίσημα μαζί με άλλους δημάρχους ενάντια στην εξόρυξη μετάλλων. Το ξεκαθαρίζω με πολύ απλά λόγια: Κανένα μεταλλείο πάνω στο νησί.

 

Όσον αφορά τη σχέση μου ως δήμαρχος με το χώρο του μαρμάρου, αυτή είναι ξεκάθαρη και γνωστή. Αναγνωρίζω την συμβολή του στην οικονομία και στην απασχόληση, αναγνωρίζω τις δράσεις του κλάδου στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης (δωρεές στο Κέντρο Υγείας, συντήρηση δασικού οδικού δικτύου, χορηγία μαρμάρου για την αναστήλωση του αρχαίου θεάτρου κ.α.) όμως μπαίνουν κανόνες, (άδειες αποκατάστασης, εφαρμογή πρωτοκόλλων διοικητικής αποβολής σε παράνομες επεκτάσεις, εγκατάσταση γεφυροπλάστιγγας του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, νομιμοποίηση αδειοδότηση των λιμενικών εγκαταστάσεων στο Βαθύ από όπου απομακρύνονται μπάζα και εισρέουν κέρδη κά).

 

Στην ίδια θεώρηση, κατατάσσεται και η στάση μου, γνωστή και αυτή σε όλους σας και σε όλο το πανελλήνιο, όταν χρειάστηκε με τη θεσμική μου ιδιότητα να συγκρουστώ μετωπικά και δικαστικά με το ΤΑΙΠΕΔ και τις ορέξεις του για να προστατευθεί το περιβάλλον του νησιού μας και η δημοτική περιουσία.

 

Όλα αυτά, σε συνδυασμό με το ενδιαφέρον του Δήμου να αναπτυχθούν υποδομές εναλλακτικών μορφών τουρισμού (δημιουργία εγκαταστάσεων αναψυχής και άθλησης μέσα από το πρόγραμμα Ελλάδα-Βουλγαρία στον ορεινό μας όγκο, δρομολόγηση ανάδειξης μονοπατιών και δημιουργίας καταδυτικών πάρκων), συνηγορούν υπέρ της άποψης, ότι με αίσθημα ευθύνης και αγαστής συνεργασία, οι Θάσιοι συνδιαμορφώνουν το «συνταγματικό χάρτη» της ανάπτυξης του νησιού τους, μέσα από την πρόκληση και την ευκαιρία του ΓΠΣ, μέσα από το δρόμο της Διαβούλευσης.

 

Κώστας Χατζηεμμανουήλ

δήμαρχος Θάσου