γράφει ο

Τάσος Αποστολίδης

 

«Σήμερα θα μιλήσουμε για ένα θέμα που… τζιζ! Καίει!»

 

Με αυτά τα λόγια άρχισε η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα την ενημέρωση στους δημοσιογράφους σχετικά με την κακή κατάσταση στη δημοτική επιχείρηση ύδρευσης αποχέτευσης, την ΔΕΥΑΚ.

 

Αναφέρθηκε σε μια παρουσίαση που είχε κάνει πριν 4 χρόνια η διοίκηση Σιμιτσή της μελέτης για την επιβίωση της ΔΕΥΑΚ και μετέφερε αυτά που της είπε ο καθηγητής του ΤΕΙ Καβάλας που είχε εκπονήσει τη σχετική έρευνα.

 

«Σοκαρίστηκα όταν άκουσα ότι η ΔΕΥΑΚ πρέπει να κλείσει»

 

είπε η Δήμητρα Τσανάκα για εκείνη την πρώτη εμπειρία της, ως πολίτης, και αναφέρθηκε στο τι παρέλαβε μετά ως δήμαρχος:

 

«Αποδείχθηκε ο πρώτος και μεγάλος μπελάς στο κεφάλι μου. Έκανα ένα μήνα να κοιμηθώ».

 

Κάνοντας αυτή την εισαγωγή, η δήμαρχος δημιούργησε ένα σχετικό κλίμα στη συνέντευξή της, χωρίς όμως να ξαφνιάζει και τόσο τους εκπροσώπους του τοπικού Τύπου, αφού τα προβλήματα στη ΔΕΥΑΚ είναι γνωστά εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

 

Αυτό που δεν ήταν γνωστό ή δεν έγινε ποτέ παραδεκτό είναι το ενδεχόμενο να σταματήσει να υπάρχει η υπηρεσία της βασικότερης ανθρώπινης ανάγκης.

 

Η δήμαρχος τόνισε ότι «η επιχείρηση πρέπει να ζήσει» και είπε ότι θα γίνουν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες για να μην επέλθει η κατάρρευσή της και το τελικό λουκέτο.

 

Κι εκεί… περιγράφοντας αυτονόητα για τον σύγχρονο άνθρωπο δεδομένα, όπως το ότι ανοίγει την βρύση και τρέχει νερό, άφησε με επίσημο τρόπο εν είδει ανακοίνωσης το «παράθυρο» ανοιχτό πως… υπάρχει περίπτωση να μην έχουμε ΔΕΥΑΚ «αύριο».

 

Είπε ότι ακόμη και ο Σταύρος Πεταλωτής που ήξερε τη ΔΕΥΑΚ καλύτερα κι από το σπίτι του, τα βρήκε σκούρα και απελπίστηκε, όπως κι ο διάδοχός του Δημήτρης Καζανίδης, από τους οποίους είπε, δεν έχει παράπονο.

 

 

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι

 

«Μπορεί τα νούμερα να λένε άλλα, η λογική να λέει άλλα, αλλά δεν είμαστε ρομπότ, έχουμε συναίσθημα» είπε η δήμαρχος και παραδέχθηκε ότι βάσει λογικής και αριθμών η ΔΕΥΑΚ πρέπει να κλείσει… αλλά θα μείνει ανοιχτή λόγω συναισθήματος.

 

 

Θα δουλέψει ως επιχείρηση

 

Η συνέχεια μάλλον ήταν μια προαναγγελία (εκούσια ή ακούσια) πιο σκληρών αποφάσεων. Στην ουσία προαναγγέλθηκε ότι η ΔΕΥΑΚ θα σκληρύνει τη στάση της. Είπε σχετικά η δήμαρχος: «Η ΔΕΥΑΚ πρέπει να δουλέψει πρώτα από όλα σαν επιχείρηση, οπωσδήποτε. Αλλιώς, λυπούμαι πολύ, αλλά η πρόβλεψη του ΤΕΙ θα βγει αληθινή. Ο Ξανθόπουλος είναι άνθρωπος που ξέρει από επιχειρήσεις. Σας περιμένει μεγάλο έργο. Αν τα καταφέρετε θα σας κάνω άγαλμα στην κεντρική πλατεία».

 

«Θα την κλείσω»

"Πιστεύω στην επιχείρηση και την θέλω ανοιχτή. Όμως έρχονται στιγμές που όταν αγανακτώ επειδή είμαι παρορμητικό άτομο μπαινοβγαίνω και βροντάω πόρτες εδώ μέσα και λέω ‘θα την κλείσω αυτή την επιχείρηση΄ φυσικά σε πέντε λεπτά μου έχει περάσει" είπε σε άλλο σημείο η κ. Τσανάκα.

 

Ο κατάλογος των χρεών

 

Ο νέος πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ (ο τρίτος κατά σειρά στο τιμόνι αυτής της διοίκησης μέσα σε 15 μήνες) Νίκος Ξανθόπουλος αναφέρθηκε στα «μαύρα» οικονομικά δεδομένα:

 

- δάνεια 5,7 εκατομμύρια ευρώ

- χρέη ΔΕΗ περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ

- απένταξη έργου Χιλίων 300.000 ευρώ

- χρέη ΔΕΥΑ Φιλίππων 300.000 ευρώ

- χρέος προς εργαζόμενους ΑΜΕΑ 350.000 ευρώ

- έργα σε Αμυγδαλεώνα και Λυδία (δεν αναφέρθηκαν ποσά)

- εργαζόμενος ΑΜΕΑ κατάσχεσε εις χείρας τρίτων λογαριασμό της ΔΕΥΑΘ (για οφειλή που δεν διευκρινίστηκε) ενώ ένας εργολάβος έχει εξασφαλίσει διαταγή πληρωμής ύψους 7.000 ευρώ

 

«Υπάρχει κίνδυνος να ανατραπεί οποιοσδήποτε προγραμματισμός κάνουμε λόγω χρεών. Ο κατάλογος είναι μακρύς» είπε ο κ. Ξανθόπουλος και λίγο μετά την λήξη της συνέντευξης έφτασε νέα διαταγή πληρωμής ύψους 260.000 ευρώ από μελετητή για έργο που εκπόνησε επί δημαρχίας Εριφυλλίδη.

 

Μ΄αυτά και μ’αυτά, ο λογαριασμός των χρεών ξεπερνά τα 8 εκατομμύρια ευρώ.

 

 

Ήταν στραβό το κλίμα…

 

Τα χρέη της ΔΕΥΑΘ είναι μόλις η μία όψη του νομίσματος. Η άλλη έχει να κάνει με τα καθημερινά προβλήματα στα δίκτυα με τις συνεχείς βλάβες να ανεβάζουν κατακόρυφα το λειτουργικό κόστος. Επίσης περιγράφηκε μια κατάσταση στην οποία δεν λειτουργούσε έως τώρα με ορθό τρόπο το σύστημα προμηθειών της ΔΕΥΑΚ.

 

Ο άλλος βραχνάς είναι οι μεγάλες καταναλώσεις ενέργειας στα πεπαλαιωμένα μηχανήματα ώστε να φτάσει το νερό στα σπίτια. Ανακοινώθηκαν μέτρα για τη βιωσιμότητα της επιχείρησης τα οποία… περιέργως δεν αφορούν σε αύξηση των τιμολογίων του νερού αλλά μόνο σε μείωση δαπανών.

 

Μέγας στόχος που τίθεται –αλλά χωρίς μέγα αναμενόμενο αποτέλεσμα- είναι η είσπραξη των ανεξόφλητων λογαριασμών. Οι οφειλές καταναλωτών στη ΔΕΥΑΚ από 500 ευρώ και πάνω προσεγγίζουν συνολικά το ποσό των 2 εκατομμυρίων. Οι μικρότερες οφειλές, έως 500 ευρώ, υπολογίζονται σε περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ.

 

Συνολικά η ΔΕΥΑΚ έχει λαμβάνειν 3 εκατομμύρια (εκ των οποίων τα μισά θεωρούνται δύσκολα εισπράξιμα ή μη εισπράξιμα). Το ποσό αυτό φαίνεται μικρό μπροστά στα 8 εκατομμύρια ευρώ που είναι οι συνολικές ετήσιες εισπράξεις της ΔΕΥΑΚ.

 

Με άλλα λόγια, 8 χρωστάει (σήμερα), 8 θα εισπράξει από λογαριασμούς το 2016 κι άλλα 3 ίσως εισπράξει από τα ανεξόφλητα. Δεν φαίνονται δα και τόσο τραγικά τα πράγματα.

 

Αυτό όμως που δεν είναι γνωστό είναι το ακριβές λειτουργικό κόστος της επιχείρησης. Μα πόσο κοστίζει τέλοσπάντων η ΔΕΥΑΚ και κινδυνεύει να κλείσει;

 

Τι γίνεται εκεί μέσα που καμία διοίκηση δε μπόρεσε να το ελέγξει;;;

 

Πως είναι δυνατόν η Καβάλα να πληρώνει ακριβά το νερό της κι ο οβολός αυτός του κάθε νοικοκυριού να μην επαρκεί για να γίνει σωστό ταμείο;

 

Έγινε γνωστό είναι πως σύντομα κι άλλοι εργολάβοι που έχουν λαμβάνειν από τη ΔΕΥΑΚ θα προχωρήσουν σε διαταγές πληρωμής και κατασχέσεις, γεγονός που θα μπορούσε να τινάξει την επιχείρηση στον αέρα.

 

Μια καλή ιδέα είναι η επιχείρηση να δημοσιοποιεί λίστα με τις επωνυμίες επιχειρήσεων ή ιδιωτών που προχωρούν σε τέτοιες ενέργειες για να μάθει και ο κόσμος σε ποιον θα οφείλεται το προαναγγελθέν τέλος της ΔΕΥΑΚ.

 

Ως προς την ερμηνεία των σκοπών της διοίκησης, θα μείνουμε σε αυτά που ισχυρίστηκαν η Δήμητρα Τσανάκα και ο Νίκος Ξανθόπουλος. Θέλουν να κρατήσουν τη ΔΕΥΑΚ ανοιχτή. Αλλά δεν αποκλείουν και να μην τα καταφέρουν.

 

Στην ουσία, για όσους δεν το κατάλαβαν, προανήγγειλαν την πιθανότητα ιδιωτικοποίησης του νερού.

 

Αυτό προκύπτει ως συμπέρασμα. Δεν το δήλωσαν αλλά εμμέσως (αλλά και σε ορισμένες αποστροφές του λόγου τους και πιο άμεσα) το υπονόησαν. Μας προετοίμασαν.

 

 

«Ξέρουμε τι φταίει για το σημερινό χάλι»

 

Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον πάντως το κομμάτι της συνέντευξης με τα λεγόμενα του προέδρου των εργαζόμενων στη ΔΕΥΑΚ Κώστα Χανδρουλίδη. Όπως είπε, οι εργαζόμενοι ξέρουν πολύ καλά τι οδήγησε τη ΔΕΥΑΚ στο σημερινό της χάλι. Επιφυλάχθηκε μάλιστα να προβεί σε συγκεκριμένες ανακοινώσεις λίαν συντόμως.

 

«Για τις παθογένειες της ΔΕΥΑΚ υπάρχουν πάρα πολλοί που στο όνομα της επανεκλογής τους ασελγούν πάνω στην επιχείρηση. Δεν λειτουργούν με γνώμονα το καλό της. Πολλές φορές και οι εργαζόμενοι κλείνουν τα αυτιά τους και το στόμα τους» είπε.

 

Έδωσε μόνο ένα σύντομο ιστορικό του αριθμού των εργαζόμενων. Ο Αθανασιάδης παρέδωσε τη ΔΕΥΑΚ στον Εριφυλλίδη με 133 εργαζόμενους κι έφτασαν να είναι 170. Σήμερα το προσωπικό ανέρχεται στα 108 άτομα.

 

«Μέχρι τώρα μειώθηκαν οι αποδοχές μας κατά 35%» είπε ο κ. Χανδρουλίδης και εκτίμησε ότι «σε βάθος τετραετίας μπορεί να γίνει μέχρι και μείωση στην τιμή του νερού» αφού όπως επισήμανε χαρακτηριστικά «με χρηστή διαχείριση όλα μπορούν να γίνουν».

 

Επισήμανε πάντως ότι κανένας Δήμος δεν τολμά να κλείσει μια ΔΕΥΑ όταν αυτές σήμερα εκτελούν και απορροφούν κατά 100% όλο το ΕΣΠΑ.