Ανακοίνωση εξέδωσε η “Περιφερειακή Σύνθεση”, μετά το περιφερειακό συμβούλιο της 10ης Νοεμβρίου.

 

Αναλυτικά:

 

Περισσότερο από έξι ώρες χρειάστηκε η Διοίκηση της Περιφέρειας ΑΜΘ την Πέμπτη 10/11 για να παρουσιάσει το Τεχνικό Πρόγραμμα, το Ετήσιο Πρόγραμμα Δράσης και το Πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής του 2023 και είναι να απορεί κανείς για ποιο λόγο χρειάστηκαν όλες αυτές τις ώρες για να παρουσιάσουν το εξής… τίποτα.

 

Αρχίζοντας από το Τεχνικό Πρόγραμμα, είδαμε μία λίστα κυρίως με συνεχιζόμενα έργα από προηγούμενες περιόδους και ελάχιστα καινούργια, ενώ στο Ετήσιο Πρόγραμμα Δράσης είδαμε τους συμβούλους της Διοίκησης να μην έχουν καν συνεννοηθεί για αυτό που επρόκειτο να παρουσιάσουν. Όσο για το πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής ήταν απλώς ένα copy -paste των παλαιότερων, που εκ του αποτελέσματος κρίνοντας δεν ήταν αρκούντως αποδοτικά για την Περιφέρεια μας.

 

Ως Περιφερειακή Σύνθεση αυτό που διαπιστώνουμε για άλλη μία φορά είναι η παντελής έλλειψη μελετών και έργων που αφορούν το Περιβάλλον, τη διαχείριση των φυσικών πόρων, τη διαχείριση και αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

 

Ως παράταξη αντιλαμβανόμαστε αυτούς τους σχεδιασμούς ως εργαλεία διαχείρισης του μέλλοντος της Περιφέρειας μας και ως εκ τούτου απαιτούμε να συμπεριλαμβάνονται έργα με αναπτυξιακό πρόσημο, και όχι απλές «συνέχειες» ή μία πρόχειρη διαχείριση του «σήμερα». Επιπλέον αξίζει  να παρατηρήσουμε τα αποτελέσματα της έρευνας του Παρατηρητηρίου Περιφερειακών Πολιτικών, σύμφωνα με την οποία η Περιφέρεια μας είναι συνεπής μόνο σε έναν από τους 16 Στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης και ανάμεσα σε αυτές που «αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην επίτευξη των στόχων».

 

Συνεπώς, δώσαμε μεν λευκή ψήφο στο πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες του τουριστικού κλάδου στα περασμένα δύο έτη, ωστόσο δεν θα μπορούσαμε ως παράταξη να επικυρώσουμε με τη θετική μας ψήφο ούτε το Τεχνικό Πρόγραμμα, ούτε το Ετήσιο Πρόγραμμα Δράσης, ακριβώς επειδή σε κανένα από αυτά δεν είδαμε την αναπτυξιακή προοπτική που έχει ανάγκη η Περιφέρεια μας, ώστε να μπει σε τροχιά ανάκαμψης και να αρχίσει πλέον να απαλλάσσεται από τις αρνητικές πρωτιές που καταγράφει τα τελευταία χρόνια με ευθύνη και της Διοίκησης Μέτιου όπως το να βρίσκεται ανάμεσα στις 3 Περιφέρειες της Ευρώπης με το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας στους νέους 15-29 ετών !

 

(δελτίο Τύπου)