Μηνύματα πολιτικών της Καβάλας για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. 

 

Τάνια Ελευθεριάδου – βουλευτής Καβάλας ΣΥΡΙΖΑ: 

 

«Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας «εορτάζεται» υπό τη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία. Έτσι, σήμερα, περισσότερο από άλλες χρονιές, η «γιορτή» αυτή θα έπρεπε να είναι αλλιώς.

 

Γιατί ο πόλεμος προστίθεται στην πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες του (δυτικού κυρίως) κόσμου. Οι προκλήσεις για υπέρβαση των έμφυλων διακρίσεων που καλούνται να υπερβούν είναι πολλές. 

 

Είναι δεδομένο, ότι η πανδημία αύξησε τα ποσοστά έμφυλης βίας, φόρτισε την επιβαρυμένη ψυχική υγεία των γυναικών και μεγάλωσε την ανισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών. 

 

Οι παγιωμένες λογικές της γυναίκας που προκαλεί, που οι δουλειές του σπιτιού είναι δική της υπόθεση, που πρέπει να είναι σοβαρή και μετρημένη, που θα πρέπει να υπομένει τις προσβολές στο δρόμο, στην εργασία, στη διασκέδαση συνεχίζουν να οξύνουν το πρόβλημα. 

 

Η μαύρη λίστα των γυναικοκτονιών στη χώρα μας δεν έχει τελειωμό. Η ένταξη του όρου στο νομικό οπλοστάσιο είναι επιτακτική ανάγκη. 

 

Παράλληλα, ο χυδαίος σεξιστικός λόγος που εκφράζεται ποικιλοτρόπως στη δημόσια σφαίρα δεν πρέπει να γίνεται ανεκτός. 

 

Σ’ αυτό το πλαίσιο, οι γυναίκες καλούμαστε να υψώσουμε τη φωνή μας και να ζητήσουμε να γίνουν μεγάλα άλματα προς την πλήρη ισότητα μεταξύ των δύο φύλων.

 

Μεταξύ άλλων:

 

•          Ενίσχυση των δημόσιων δομών για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας

 

•          Αύξηση των τμημάτων ενδοοικογενειακής βίας στην ελληνική αστυνομία

 

•          Κατάργηση των δυσμενών διατάξεων του νόμου για την υποχρεωτική συνεπειμέλεια, που παραβιάζουν κατάφωρα τη Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης

 

•          Ενδυνάμωση των γυναικών στην εργασία

 

•          Μείωση μισθολογικού και συνταξιοδοτικού χάσματος

 

•          Μέτρα συμφιλίωσης της επαγγελματικής και της οικογενειακής ζωής

 

•          Δημιουργία Ταμείου Ανάκαμψης αποκλειστικά για την Ισότητα των Φύλων

 

•          Ένταξη του Φύλου σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης

 

•          Ανασύσταση και αναβάθμιση της Γ.Γ. Ισότητας των Φύλων

 

Διεκδικούμε, αγωνιζόμαστε, απαιτούμε! 

 

Για να σπάσει το απόστημα της έμφυλης βίας, της ανισότητας μεταξύ των φύλων, της διαφορετικής αντιμετώπισης των γυναικών σε όλο το φάσμα της ανθρώπινης ζωής!» 

 

Γιάννης Πασχαλίδης – βουλευτής Καβάλας ΝΔ: 

 

Τα γεγονότα του τελευταίου χρόνου επιβεβαιώνουν τον λόγο ύπαρξης της σημερινής ημέρας.

 

Η γυναίκα, όπως και ο άνδρας, αποτελούν ισότιμα μέλη της κοινωνίας. Παράγουν, ανταμείβονται και ζουν, κοινωνώντας τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες υποχρεώσεις.

 

Το εξαιρετικά δραστήριο Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Δήμου Καβάλας με τη συνδρομή του Δήμου Καβάλας και συνεργασία με  τον Εμπορικό Σύλλογο Καβάλας και το Εμπορικό Επιμελητήριο Καβάλας προχώρησε στη δράση "Πίσω από τη βιτρίνα". 

 

Μοιράστηκαν λοιπόν αφίσες όπως οι παρακάτω στα εμπορικά καταστήματα, αναδεικνύοντας τον ρόλο της γυναίκας στη ζωή του εμπορικού κόσμου της πόλης μας.

 

Δεν μένουμε εκεί. Υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος. Για τις μητέρες, τις γυναίκες και τις κόρες μας.

 

Μακάριος Λαζαρίδης – βουλευτής Καβάλας ΝΔ:

 

«Η σημερινή, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, η οποία θεσμοθετήθηκε το 1977 από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, έρχεται να υπενθυμίσει σε όλους πως η ισότητα των δύο φύλων αποτελεί θεμελιώδες - συνταγματικά κατοχυρωμένο - ανθρώπινο δικαίωμα

 

Συμβολίζει τις θυσίες και τη δικαίωση πολυετών αγώνων για ίσα δικαιώματα και ευκαιρίες σε κάθε έκφανση της κοινωνικής ζωής.

 

Παρά τα βήματα που έχουν γίνει τις τελευταίες δεκαετίες για μια κοινωνία πλήρους και ουσιαστικής ισότητας και ισονομίας, εξακολουθούν “ανοιχτά” θέματα που σχετίζονται έντονα με την συνολική υπόσταση της γυναίκας.

 

Φαινόμενα βίας, σεξουαλικής - και όχι μόνο - παρενόχλησης, καθώς και εργασιακής ανισότητας σε βάρος των γυναικών δυστυχώς, ακόμα και σήμερα, αποτελούν μέρος της θλιβερής πραγματικότητας της κοινωνίας μας.

 

Χρέος όλων μας είναι να προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις,  στην πράξη και όχι μόνο στα λόγια, σε ατομικό και σε συλλογικό επίπεδο, να αλλάξουμε οριστικά αυτήν την εικόνα.

 

Θα είναι το λιγότερο που θα πρέπει να πράξουμε, αναγνωρίζοντας την προσφορά της γυναίκας, μέσα από τον πολλαπλό ρόλο της, ως μητέρας, συζύγου και εργαζόμενης.  Την τιμούμε και την ευχαριστούμε».  

 

Θόδωρος Μουριάδης – δήμαρχος Καβάλας: 

 

«Η 8η Μαρτίου είναι μια μέρα που πρέπει να μας θυμίζει ότι ο αγώνας των γυναικών για ισότητα συνεχίζεται, παρά τα όσα θετικά βήματα έχουν γίνει τις τελευταίες δεκαετίες.

 

Δυστυχώς, τον τελευταίο καιρό στην χώρα μας έρχονται στη δημοσιότητα πολλά φαινόμενα έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας και γυναικοκτονιών.

 

Αυτό υποδηλώνει ότι είναι μακρύς ο δρόμος για ένα καλύτερο αύριο για τις γυναίκες κι ότι οι προσπάθειες όλων μας πρέπει να σχετίζονται τόσο με την διαχείριση των  καθημερινών σχέσεών μας, όσο και με τον τρόπο που ασκούμε εξουσία από θέσεις ευθύνης.

 

Η μάχη με στερεότυπα και προκαταλήψεις συνεχίζεται. Κι ο αγώνας γίνεται, ώστε να έρθει μια γενιά που δεν θα γιορτάζει μέρα για τα δικαιώματα των γυναικών, αλλά για τη νίκη της ισότητας των φύλων».

 

Δημήτρης Εμμανουηλίδης – πρ. βουλευτής Καβάλας ΣΥΡΙΖΑ 

 

«Η ανθρωπότητα “τιμά” σήμερα τη μάνα, την κόρη, την αδελφή, τη σύντροφο. Την τιμά κάτω από τους ήχους των σειρήνων, των εκρήξεων, του τρελού χορού του θανάτου που στήθηκε στη γειτονιά μας. Τιμά τη μήτρα ζωής,την εγκλωβισμένη στα καταφύγια. Την ξεριζωμένη από τη γενέθλια γη της στην προσπάθειά της να σώσει ό, τι πολυτιμότερο, τα παιδιά της.

 

Η μέρα γιορτής έμελλε να γίνει μέρα πένθους για τη χαμένη τιμή της ανθρωπότητας. Την ύστατη στιγμή επιτέλους για την ίδια τη συνέχιση της ζωής ας εναποθέσουμε τις ελπίδες μας για το αύριο στη σκέπη της ζωής, τη γυναίκα.

 

Σ’ αυτήν προσβλέπουμε εναποθέτοντας “την πάσαν ελπίδα” μας».