Στις 21-5-2020, ο Υπουργός Ανάπτυξης, κ. Γεωργιαδής ερωτηθείς, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, σχετικά με την εταιρία Energean και συγκεκριμένα για τα οικονομικά προβλήματα που φέρεται  να αντιμετωπίζει το κοίτασμα του Πρίνου (δηλαδή της Energean Kavala) λόγω covid19 και για το εάν έχει κάποιο σχέδιο η Κυβέρνηση να ενισχύσει την εταιρεία, απάντησε ότι η τιμή του πετρελαίου αρχίζει να ανεβαίνει- και μάλιστα με πολύ μεγάλη ταχύτητα- και δεν θα χρειαστεί παρέμβαση της πολιτείας, γιατί είναι μια αγορά τελείως διεθνή και καταφέρνει και εξισορροπεί. 

 

Πραγματικά, η τιμή του πετρελαίου έχει ανέβει και σήμερα το βαρέλι πωλείται περίπου στα 65 δολάρια, τιμή ικανοποιητική, αφού βρίσκεται πάνω από το μέσο όρο των τελευταίων ετών. Παρόλα αυτά, και σε αντίθεση με τις ανωτέρω δηλώσεις του κ. Υπουργού, ενημερωθήκαμε προσφάτως ότι δόθηκε το πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την κρατική στήριξη της Energean, αναγνωρίζοντας τις επιπτώσεις στα οικονομικά της εταιρείας από την πανδημία, την κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου και τις δυσκολίες πρόσβασης στη χρηματοδότηση. 

 

Ειδικότερα, και βάσει του προσωρινού πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις, η Ε.Ε. ενέκρινε δύο μέτρα που πρότεινε η ελληνική κυβέρνηση, τα οποία αναμένεται να κινητοποιήσουν συνολικά 100 εκατ. ευρώ για τη στήριξη της Energean- συγκεκριμένα για τον Πρίνο. H στήριξη θα λάβει τη μορφή δημόσιας εγγύησης για εμπορικό δάνειο ύψους περίπου 90,5 εκατ. ευρώ που θα συνάψει η Energean και δανείου μειωμένης εξασφάλισης ύψους 9,5 εκατ. ευρώ από το ελληνικό κράτος, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021. 

 

Το κοίτασμα του Πρίνου όμως είναι μια απολύτως κερδοφόρα επιχείρηση με λειτουργικά έξοδα για το 2019 28 εκ. ευρώ και το 2020 20 εκ. ευρώ. Επομένως, δεν υπάρχει λόγος ενίσχυσής του από το Ελληνικό Δημόσιο, έστω και με την μορφή της δανειοδότησης.

 

Τα 120 εκατ. που παρουσιάζει ο όμιλος ως ζημία στη διετία 2019-2020 σε καμία περίπτωση δεν οφείλονται στην λειτουργία του Πρίνου. Ειδικά με τα σημερινά δεδομένα στις τιμές του πετρελαίου, και εφόσον το κοίτασμα του Πρίνου λειτουργεί με όλες τις δυνατότητες που έχει και παράγει τον ανώτατο αριθμό βαρελιών πετρελαίου ανά ημέρα (περίπου 2.500 βαρέλια), ώστε να αποδίδονται και τα royalties στο ελληνικό Δημόσιο σύμφωνα και με την σύμβαση παραχώρησης, το τρέχον έτος αναμένεται να είναι επικερδές

 

Τέλος η ύπαρξη δανειακών υποχρεώσεων της μητρικής εταιρίας ή κάποιες επιχειρηματικές κινήσεις που δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα, δεν δικαιολογούν σε καμία περίπτωση την προνομιακή μεταχείριση της συγκεκριμένης εταιρείας, σε σχέση με άλλες εταιρίες της χώρας μας, που πράγματι υπέστησαν ζωτικής σημασίας ζημία λόγω της πανδημίας.

 

Για τους παραπάνω λόγους, σύντομα θα υπάρξει κοινοβουλευτική παρέμβαση προς το αρμόδιο Υπουργείο, με την οποία θα ζητούνται  στοιχεία που οδήγησαν την ελληνική κυβέρνηση να προτείνει τα συγκεκριμένα μέτρα στήριξης της ENERGEAN και αν υφίσταται προϋπόθεση μείωσης του λειτουργικού κόστους στον Πρίνο για την χορήγηση της ενίσχυσης.

 

(δελτίο Τύπου)