Συζητήθηκε, χθες, η ερώτηση που κατέθεσε η βουλεύτρια Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Τάνια Ελευθεριάδου προς στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, με θέμα τα σοβαρά προβλήματα ατμοσφαιρικής ρύπανσης που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής πλησίον του εργοστασίου Λιπασμάτων. 

 

Η κ. Ελευθεριάδου κατέθεσε τα συμπεράσματα της "Ετήσιας έκθεσης επιθεώρησης της εταιρείας «ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΛΤΔ", τα οποία, όπως σημείωσε, είναι κόλαφος για το εργοστάσιο, σε ό,τι αφορά την επικινδυνότητά του. 

 

Συγκεκριμένα, τόνισε ότι η έκθεση αναφέρει ότι:

 

- υπάρχει κίνδυνος γιατί δημιουργείται υποβαθμισμένη νιτρική αμμωνία εντός του εργοστασίου,
- υπάρχουν εξαιρετικά επικίνδυνα υλικά, τα οποία όταν βρίσκονται σε περιβάλλον νιτρικής αμμωνίας, μπορούν να προκαλέσουν ατύχημα,
- το εργοστάσιο λειτουργεί με ανεκπαίδευτο προσωπικό και γι’ αυτό απαιτούνται σεμινάρια εκπαίδευσης από εξωτερικό πιστοποιημένο φορέα,
- υπάρχει ανάγκη να ελεγχθεί η στατική επάρκεια του εργοστασίου,
- θα πρέπει να τοποθετηθεί αυτόματο σύστημα καταγραφής θερμοκρασίας-υγρασίας, το οποίο δεν υπάρχει,
- θα πρέπει οπωσδήποτε να διενεργηθεί πρόσθετη επιθεώρηση εντός έξι μηνών, για να δουν αν η εταιρεία έχει συμμορφωθεί με όλα αυτά.

 

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, κ. Αμυράς αρκέστηκε στο να αναφέρεται σε νόμους και ρυθμίσεις (γνωστές στο σύνολο της κοινωνίας της Καβάλας), μπερδεύοντας σε πολλές περιπτώσεις τις ίδιες τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται εντός του εργοστασίου.

 

Να σημειωθεί ότι ενώ ο κ. υφυπουργός δεσμεύτηκε να καταθέσει στα πρακτικά τα έγγραφα που επικαλέστηκε, δεν το έπραξε, προκαλώντας τις έντονες ανησυχίες της κ. Ελευθεριάδου σε ό,τι αφορά την κρισιμότητα των συμπερασμάτων των εν λόγω εγγράφων.