Το λιανεμπόριο είναι ήδη στην «εντατική» και οι «αναπνευστήρες» τελειώνουν. Από την πρώτη στιγμή της υγειονομικής κρίσης είχαμε τονίσει πως πρέπει να στηριχθεί ο εμπορικός κόσμος με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο και στοχευμένα μέτρα που θα απαντούν στις πραγματικές του ανάγκες.

 

Όσα μαγαζιά κατάφεραν και έμειναν «όρθια» στα χρόνια της σκληρής λιτότητας και των μνημονίων βρίσκονται τώρα μπροστά στον κίνδυνο των λουκέτων. Η μικρομεσαία εμπορική επιχειρηματικότητα ασφυκτιά από παντελή έλλειψη ρευστότητας και χωρίς πρόσβαση στη τραπεζική χρηματοδότηση για το 85% των ΜμΕ.

 

Ο μηδενικός τους τζίρος από την αρχή του 2ουlockdown και οι συσσωρευμένες υποχρεώσεις απειλούν την επιβίωση τους και χιλιάδες θέσεις εργασίας σε αυτές.Μαζί με το λιανεμπόριο, ο κλάδος της εστίασης, των καφεζυθοπωλών, των επαγγελματοβιοτεχνών, των ξενοδόχων και των εργαζόμενων σε όλους αυτούς τους τομείς βρίσκονται σε απόγνωση. Ζουν καθημερινά μέσα στο άγχος και την ανασφάλεια για το παρόν και το μέλλον τους.

 

Ο κόσμος της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας και είναι σαρξ εκ της σαρκός της ελληνικής κοινωνίας, μαζί με την οποία δίνει τον τιτάνιο αγώνα ανάσχεσης της πανδημίας. Επί μήνες οι μικρομεσαίοι έμποροι αποδεικνύουν ότι η τήρηση των κανόνων προστασίας της δημόσιας υγείας μέσα στα εμπορικά καταστήματα είναι υποδειγματική και αυτό αποτελεί και επίσημη παραδοχή της κυβέρνησης. Το ζητούμενο όμως είναι τι κάνει, κυρίως, η κυβέρνηση για να αντισταθμίσει την τεράστια απώλεια τζίρου για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και το λιανεμπόριο, όπου συγκεντρώνεται η τεράστια πλειονότητα επιχειρήσεων και εργαζομένων;

 

Τι κάνει για να αποτρέψει μια πανδημία πτωχεύσεων χιλιάδων μικρών επιχειρήσεων, κάτω από το βάρος συσσωρευμένων χρεών προς Δημόσιο, Ταμεία, τράπεζες, προμηθευτές; Τι κάνει όμως και η τοπική αυτοδιοίκηση; Τι διεκδικεί και πώς πιέζει την κεντρική διοίκηση για να στηριχθεί με ουσιαστικά μέτρα η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα;

 

Ο τρόπος που η κυβέρνηση Μητσοτάκη επέλεξε να αντισταθμίσει το βαρύ πλήγμα που υφίσταται το λιανεμπόριο από την παράταση της αναστολής λειτουργίας -το αμφιλεγόμενο clickaway- έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από τον κόσμο της αγοράς. Πρώτον, γιατί ξεκάθαρα ευνοεί κυρίως μεγάλα καταστήματα και αλυσίδες του λιανεμπορίου που έχουν τον μηχανισμό να ανταποκριθούν. Και δεύτερον γιατί υποβάλλει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις όλης της αλυσίδας της αγοράς των Χριστουγέννων σε μια περίπλοκη και ακριβή δοκιμασία με αμφίβολο όφελος.

 

Εμπορικοί σύλλογοι, ενώσεις, επιμελητήρια και σωματεία από όλη την Ελλάδα εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους για τα μέτρα της κυβέρνησης και χτυπούν το καμπανάκι του κινδύνου για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου που θα υποστούν το βαρύ φορτίο των κυβερνητικών σχεδιασμών.

 

Μία εβδομάδα μετά την εφαρμογή του clickaway, τα καταστήματα υπολειτουργούν. Με τους μεν μικρομεσαίους επιχειρηματίες να βρίσκονται σε απελπισία, τους δε καταναλωτές να βρίσκονται σε πλήρη σύγχυση,δημιουργείται μια εικόνα αγοραστικού αλαλούμ. Ένα σκηνικό που έρχεται σε πλήρη αντιδιαστολή με την πολυπόθητη επιστροφή στην «κανονικότητα» που ήλπιζε η κυβέρνηση.

 

Όλους αυτούς τους μήνες συζητάμε με τους ίδιους τους ανθρώπους της αγοράς, της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, τους εργαζόμενουςκαι πρόσφατα αναλάβαμε την πρωτοβουλία να πραγματοποιήσουμε μια ζωντανή διαδικτυακή εκδήλωση με προέδρους επιμελητηρίου, εμπορικού συλλόγου, επαγγελματοβιοτεχνών, ξενοδόχων, εστιατόρων, καφεζυθοπωλών και ελεύθερους επαγγελματίες της Καβάλας όπου και καταγράψαμε προβληματισμούς, προτάσεις και νέες προτεραιότητες.

 

Ως Συμπαράταξη Πολιτών με αίσθημα ευθύνης, αφουγκραζόμαστε την έντονη ανησυχία των συμπολιτών μας, στεκόμαστε στο πλευρό τους και διεκδικούμε, μέσα από συγκεκριμένες προτάσεις για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Προτάσεις προς τον δήμο Καβάλας και την κυβέρνηση για όσο διαρκεί η υγειονομική κρίση και για όσο χρειαστεί μέχρι να επιστρέψουμε στην κατάσταση πριν την πανδημία.

 

Συγκεκριμένα:

 

1. Απαλλαγή δημοτικών ανταποδοτικών τελών για τους επαγγελματικούς λογαριασμούς παροχής ρεύματος.

 

2. Επιδότηση εργασίας για όσο διαρκεί η κρίση. Κάλυψη του μισθολογικού και ασφαλιστικού κόστους των επιχειρήσεων.

 

3. Μόνιμη κατάργηση τέλους επιτηδεύματος.

 

4. Να δοθεί ακέραιο το δώρο των Χριστουγέννων στους εργαζόμενους από την πλευρά του κράτους.

 

5. Μόνιμη μείωση προκαταβολής φόρου στο 50%.

 

6. Απαλλαγή καταβολής ενοικίου για τα Δημοτικά ακίνητα που στεγάζονται επιχειρήσεις που σταμάτησαν ή πλήττονται.

 

7. Απαλλαγή του παγίου για τους λογαριασμούς ύδρευσης.

 

8. Άρση κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης για χρέη προς το Δήμο επαγγελματιών και ιδιωτών, όπως κατασχέσεις, πλειστηριασμοί, δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών.

 

9. Καταβολή μη επιστρεπτέας ενίσχυσης.

 

10. Απαλλαγή καταβολής των τελών κατάληψης κοινόχρηστων χώρων.

 

11. Απαλλαγή καταβολής των τελών χρήσης αιγιαλού και παραλίας.

 

12. Απαλλαγή καταβολής των τελών επί των ακαθαρίστων κερδών των καταστημάτων 0.5%.

 

13. Να ανοίξει η συζήτηση σε σχέση με το ιδιωτικό χρέος.

 

14. Προστασία της πρώτης κατοικίας.

 

15. Διεκδίκηση του δήμου Καβάλας -μέσω της ΚΕΔΕ- έκτακτης κρατικής επιχορήγησης ύψους τεσσάρων δισ. ευρώ για όλους τους δήμους της χώρας.

 

Οι δημοτικοί σύμβουλοι

 

Άρης Βέρρος

 

Νίκος Μουρτασάγας

 

Σωτήρης Σωτηριάδης

 

 

(δελτίο Τύπου)