γράφει ο 

Τάσος Αποστολίδης

 

Από την ώρα που είναι πλέον πασιφανής, έχει καταγγελθεί και δεν διαψεύδεται η κυβερνητική εντολή (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ) για διακοπή της επίσημης τοπικής ενημέρωσης από τα νοσοκομεία για τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, των ασθενών και των νεκρών από κορωνοϊό, γίνεται κάθε μέρα όλο και δυσκολότερη η δουλειά των δημοσιογράφων στην καταγραφή των νέων τοπικών δεδομένων. 

 

Από ένα σημείο και μετά, όταν η πανδημία «ακούμπησε» την περιοχή μας, είχαμε δεσμευτεί (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ) ότι θα ασχολούμαστε μόνο με «επιβεβαιωμένα» και όχι με «ύποπτα» κρούσματα. Δηλαδή δεν θα αναρτούμε δημοσίευμα για κάθε διακομιδή ασθενούς και για κάθε δείγμα που εξετάζεται, για να μη δημιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις στον κόσμο. 

 

Και μπορεί να μην συμμερίστηκαν όλα τα μέσα αυτή την δημοσιογραφική προσέγγιση, αλλά ευτυχώς, στην Καβάλα δεν είδαμε… πλειοδοσία για τον αριθμό των κρουσμάτων, όπως έγινε σε άλλους νομούς. 

 

Όμως όταν παύει να υπάρχει η επίσημη πληροφόρηση, δεν μπορούμε να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια. 

 

 

Οι νέες πληροφορίες και η επαλήθεση

 

Το βράδυ της Πέμπτης 2/4/2020, αξιόπιστη πηγή του KavalaNews.GR ανέφερε ότι δύο άτομα από την Καβάλα νοσηλεύονται στην Αλεξανδρούπολη. Την είδηση επιβεβαίωσε στη συνέχεια και δεύτερη πηγή από το προσωπικό του νοσοκομείου. 

 

Αργά το βράδυ της Πέμπτης, η πληροφορία επαληθεύεται και από δημοσίευμα της έγκυρης θρακιώτικης ιστοσελίδας thrakinea.gr η οποία αναφέρει ότι στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης υπάρχουν και δύο περιστατικά από την Καβάλα. 

 

Δεν γνωρίζει κάτι σχετικό το Νοσοκομείο Καβάλας

 

Σε σχετικό ερώτημα που απευθύναμε στον διοικητή του Νοσοκομείου Καβάλας, Ντίνο Κλειτσιώτη, αργά το βράδυ της Πέμπτης 2/4/2020, η απάντηση ήταν κατηγορηματική: «Δεν υπάρχει κανένα νέο επιβεβαιωμένο κρούσμα, πέραν των τριών που είχαν επιβεβαιωθεί τις προηγούμενες ημέρες. Αν υπήρχαν θα ήμουν ο πρώτος που θα το γνώριζα». 

 

Δεν αποκλείεται να πήγαν μόνοι τους στην Αλεξανδρούπολη

 

Ο κ. Κλειτσιώτης ωστόσο, απαντώντας και σε διευκρινιστικό μας ερώτημα, σχετικά με το αν κάποιος απέφυγε το νοσοκομείο Καβάλας υπό τον φόβο να μην μαθευτεί ότι νόσησε, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο τα άτομα αυτά να επέλεξαν να επισκέφθηκαν απευθείας το Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης για να δώσουν εκεί δείγμα. «Κι ένας Θεσσαλονικιός να έρθει εδώ στην Καβάλα δεν μπορώ να αρνηθώ να πάρω δείγμα» είπε χαρακτηριστικά. 

 

150 δείγματα έως τώρα στην Καβάλα

 

Ο κ. Κλειτσιώτης είπε ότι από το Νοσοκομείο Καβάλας έχουν έως τώρα ληφθεί περί τα 150 δείγματα από ασθενείς με ύποπτα συμπτώματα COVID19 και ότι από αυτά που ελήφθησαν τοπικά -και τα οποία αναλύονται στην Θεσσαλονίκη, έχουν βγει θετικά μόνο τα τρία που ήταν ήδη γνωστά εδώ και μέρες (οι δύο μάλιστα ασθενείς έχουν ήδη αναρρώσει – ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ). 

 

Έκοψαν "μαχαίρι" την επίσημη ενημέρωση

Υπενθυμίζεται ότι το Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης σταμάτησε από το περασμένο Σάββατο να εκδίδει ανακοινώσεις για τον αριθμό των νοσηλευόμενων ενώ ποτέ έως τώρα δεν είχε κάνει γνωστό τον αριθμό των νοσηλευόμενων ανά νομό προέλευσης και δεν απαντούσε στα σχετικά δημοσιογραφικά ερωτήματα

 

Το δημοσίευμα του thrakinea που μιλά για τους δύο Καβαλιώτες ασθενείς, αναφέρει ότι δύο νοσηλεύονται από το Διδυμότειχο ενώ τα περισσότερα περιστατικά από τους 16 σήμερα νοσηλευόμενους στην Αλεξανδρούπολη προέρχονται από την Ξάνθη. Στο σύνολο των ατόμων αυτών, δυο βρίσκονται διασωληνωμένα στη ΜΕΘ και 14 σε ειδικούς θαλάμους. 

 

«Δυστυχώς το ΠΓΝΑ με κυβερνητική εντολή έχει πλέον κόψει την ενημέρωση προς τα ΜΜΕ»

...αναφέρει η θρακιώτικη ηλεκτρονική εφημερίδα. 

 

Εξιτήρια και θάνατοι 

Τα έως τώρα εξιτήρια από το Νοσοκομείο με πλήρη θεραπεία είναι 9. Αυτοί που έχουν πεθάνει από κορωνοϊό ανέρχονται στους 5 άτομα, ένας από Αλεξανδρούπολη και 4 από Ξάνθη (εκ των οποίων ο ένας επιβεβαιώθηκε ότι είχε προσβληθεί από κορωνοϊό μετά θάνατον). 

 

Σταμάτησε το "μέτρημα" για τα "κρούσματα"

 

Για τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, το (δημόσιο) μέτρημα έχει σταματήσει προ πολλού μιας και δεν δίνονται πλέον επίσημα στοιχεία. 

 

Η κατάσταση στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη

 

Σύμφωνα με δημοσιεύματα επαγγελματιών δημοσιογράφων σε έγκριτα μέσα ενημέρωσης, το πρώτο της κρούσμα μετρά από την Τετάρτη 1/4/2020 η Κομοτηνή και το πρώτο της από την Πέμπτη 2/4/2020 και η Ορεστιάδα

 

Άγνωστος είναι ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη Δράμα. Γνωστός είναι μόνο ο αριθμός των νοσηλευόμενων που προέρχονται από το νομό Δράμας. Πρόκειται για 4 άτομα, εκ των οποίων δύο νοσηλεύονται στην Αλεξανδρούπολη και δύο στη Θεσσαλονίκη. 

 

Στο νομό των Σερρών που συνορεύει με τους νομούς Καβάλας και Δράμας, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι τουλάχιστον 9, εκ των οποίων οι 6 νοσηλεύονται στη Θεσσαλονίκη. Και σε αυτή την περίπτωση, δεν έχει εκδοθεί επίσημη ανακοίνωση ούτε έχουν γίνει δηλώσεις από αρμόδιο αξιωματούχο. 

 

Ξάνθη και όχι Καβάλα το νέο Νοσοκομείο Αναφοράς

 

Η πόλη της Ξάνθης είναι για την ώρα το hot point για όλη τη βορειοανατολική Ελλάδα, τόσο από τον αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων (διψήφιος και συνεχώς ανοδικός) και νεκρών (4 άτομα) αλλά και από τον μεγάλο επιδημιολογικό κίνδυνο που ανακοινώθηκε δια στόματος Χαρδαλιά, τα έξτρα μέτρα καραντίνας αλλά και την κατάσταση στα στρατόπεδα (για την οποία τίποτα δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα). 

 

Όπως έχει η κατάσταση, φαίνεται ότι το Υπουργείο Υγείας θα καταλήξει σε απόφαση να ορίσει το Νοσοκομείο της Ξάνθης και όχι της Καβάλας ως το δεύτερο νοσοκομείο αναφοράς, μετά το Πανεπιστημιακό της Αλεξανδρούπολης. Οι πληροφορίες αυτές αναφέρουν ότι στην Καβάλα θα εξυπηρετούνται όλα τα "μη COVID19" περιστατικά της περιοχής της Ξάνθης, όπως ατυχήματα, γέννες, άλλα επείγοντα κλπ. Ωστόσο λεπτομέρειες για το σχέδιο αυτό δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί.