ΠΑΤΗΣΤΕ στα σημεία με ΚΟΚΚΙΝΟ χρώμα για να δείτε περισσότερα 

 

Απάντηση στην κριτική που άσκησε η βουλευτής Καβάλας Τάνια Ελευθεριάδου αλλά και ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις καθυστερήσεις στην πεσμένη γέφυρα του «Κάτω Νοσοκομείου» δίνει με κάποιες ημέρες καθυστέρηση ο περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος. 

 

Η βουλευτής είχε αναφερθεί στο ζήτημα την περασμένη εβδομάδα, με αφορμή τα πρώτα «γενέθλια» της πεσμένης γέφυρας. Ο περιφερειάρχης τής απαντά γενικώς και αορίστως ότι ευθύνεται η προηγούμενη κυβέρνηση, δίνοντας τη δική του εκδοχή για τα πράγματα, εξιστορώντας τις δικές του ενέργειες και τις δικές του… επιστολές για το θέμα. 

 

Ο περιφερειάρχης ξεχνά να πει ότι την πρώτη εργάσιμη μετά την πτώση της γέφυρας παρενέβη ο ίδιος στην δήμαρχο για να μην επιλεγεί η κυβερνητική λύση που δόθηκε από το πρώτο κιόλας 24ωρο. Δεν λέει ότι σχεδόν ανάγκασε ο ίδιος την δήμαρχο να αλλάξει τα συμφωνηθέντα. 

 

Ξέχασε τη… μαγική λέξη «ΤΕΕ» 

Όλως περιέργως, από την απάντηση περιφερειάρχη απουσιάζει κάθε αναφορά στο Τεχνικό Επιμελητήριο, στο οποίο ο ίδιος πίεσε να ανατεθεί η σχετική έρευνα και εξαιτίας της αναρμοδιότητας και έλλειψης στελέχωσης του οποίου, υπήρξε σοβαρότατη καθυστέρηση. Μια καθυστέρηση που όμως οφειλόταν κυρίως στο Δήμο που... έπαιζε την κολοκυθιά

 

Φυσικά ο περιφερειάρχης δεν αναφέρεται ούτε στην κριτική που του άσκησε ο πρόεδρος του ΤΕΕ πανελλαδικά, Γ.Στασινός για τις ευθύνες της Περιφέρειας. Στην ουσία ο πρόεδρος του ΤΕΕ λέει περίπου τα ίδια πράγματα που λέει και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα. 

 

Όταν "φίμωνε" το εργαστήριο γεφυρών του ΔΠΘ

Ο περιφερειάρχης δεν αναφέρεται ούτε στο εξειδικευμένο τμήμα για τη συντήρηση και την επισκευή γεφυρών που λειτουργεί στο πλαίσιο της πολυτεχνικής σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ) στο οποίο ο ίδιος, για τελείως άγνωστους μα συνάμα πολύ ενδιαφέροντες λόγους, ποτέ δεν απευθύνθηκε

 

Το νέο "κάρφωμα" στην Δ.Τσανάκα

Αντί αυτών, αποδίδει ευθύνες στην πρώην δήμαρχο Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα, την οποία φωτογραφίζει με τη φράση «επέλεξε να κρυφτεί στις ανέξοδες και ανώφελες συζητήσεις (…) για το ποιος είχε την ευθύνη και την αρμοδιότητα της γέφυρας, χωρίς να δίνουν καμία λύση στο πρόβλημα».  

 

Η πολεμική ανάμεσα στο Χρήστο Μέτιο και τη Δήμητρα Τσανάκα δεν είναι καινούρια. Ο ένας είχε καρφώσει τον άλλο ξανά και ξανά και ξανά για το ίδιο θέμα. Η μεταξύ τους "σφαγή" άλλωστε υπήρξε δημόσια, ακόμη και κατά την προεκλογική περίοδο. 

 

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΕΤΙΟΥ ΣΕ ΣΥΡΙΖΑ & Τ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΟΥ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 11/11/2019 

Ανυπόστατες δηλώσεις για το θέμα της γέφυρας της Καβάλας

 

Με αφορμή δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο για το θέμα της πεσμένης γέφυρας στην πόλη της Καβάλας, γνωστοποιούμε τα παρακάτω γεγονότα, προς αποκατάσταση της αλήθειας.

 

  • Στις 9 Νοεμβρίου 2018 έλαβε χώρα το δυσάρεστο γεγονός της πτώσης της γέφυρας, στην πόλη της Καβάλας.
  • Στις 15 Νοεμβρίου 2018, μόλις μια εβδομάδα μετά το συμβάν, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος, απέστειλε  αίτημα προς την «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε» (Αρ. Πρωτ. 4955/15-11-18) για την διενέργεια μελετών στατικής επάρκειας και αποκατάστασης της γέφυρας.
  • Στις 21 Νοεμβρίου 2018 ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ  με επιστολή του στον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστο Σπίρτζη (Αρ. Πρωτ. 5069/22-11-18) ζήτησε την παρέμβασή του στην «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.» , ώστε να υλοποιηθούν οι μελέτες το δυνατόν γρηγορότερα.
  • Στις 22 Μαρτίου 2019 απάντησε στο αίτημα μας η «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε» ότι δέχεται να αναλάβει την εκπόνηση των μελετών (Αρ. Πρωτ. 70386/22-03-19), δυστυχώς με καθυστέρηση τεσσάρων (4) μηνών . Αυτή προφανώς ήταν η άμεση ανταπόκριση από πλευράς προηγούμενης κυβέρνησης που περιγράφει η Βουλευτής Καβάλας κ. Ελευθεριάδου.
  • Στις 29 Μαρτίου 2019, εγκρίθηκε η χρηματοδότηση του έργου «Μελέτη Αποκατάστασης Γέφυρας Παλαιού Νοσοκομείου Καβάλας» από το αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης με αριθμό πράξης «Μ.Π 03100000» συνολικής αξίας 831.080 ευρώ.
  • Στις 18 Απριλίου 2019 το Περιφερειακό Συμβούλιο, με την Αρ. 40/2019 απόφασή του ενέκρινε ομόφωνα το σχέδιο της προγραμματικής σύμβασης.
  • Στις 4 Ιουλίου 2019 ήρθε η έγκριση από το  Ελεγκτικό Συνέδριο της σύναψης της προγραμματικής σύμβασης (Αρ. Πρωτ: 37267/04-07-19), η οποία είναι προϋπόθεση για την υπογραφή της σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας και της «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε» .
  • Στις 5 Ιουλίου 2019 (Αρ. Πρωτ: 2663/05-07-19) καλέσαμε την «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε» για την υπογραφή της σύμβασης.
  • Η τότε διοίκηση της «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.» δήλωσε αδυναμία υπογραφής,  λόγω των Βουλευτικών εκλογών.  Νέα διοίκηση της «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.» ορίστηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 2019.
  • Στις 3 Οκτωβρίου 2019, αμέσως μετά τον ορισμό της νέας διοίκησης, υπογράφηκε η προγραμματική σύμβαση  μεταξύ της Περιφέρειας ΑΜΘ και της «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.».

 

Όπως εξάγεται από όλα τα παραπάνω δεν υπήρξε από πλευράς Περιφέρειας καμία κωλυσιεργία ή καθυστέρηση.

Με βάση τα προαναφερόμενα, δίνεται συγχρόνως και μια απάντηση σε εκείνους που επιχείρησαν να σχολιάσουν αρνητικά και κακοπροαίρετα την όλη στάση του Περιφερειάρχη στο γνωστό θέμα της πτώσης της γέφυρας στην πόλη της Καβάλας.

Ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης,  «βγήκε» μπροστά στο πρόβλημα και δεν δίστασε ούτε μία στιγμή  να αναλάβει ενεργό ρόλο στην αντιμετώπιση του θέματος. Δεν επέλεξε να κρυφτεί στις ανέξοδες και ανώφελες συζητήσεις, που έκαναν κάποιοι για το ποιος είχε την ευθύνη και την αρμοδιότητα της γέφυρας, χωρίς να δίνουν καμία λύση στο πρόβλημα.  Καλό θα είναι λοιπόν ορισμένοι να είναι πιο προσεκτικοί στις δημόσιες αναφορές τους στο συγκεκριμένο ζήτημα.