γράφει ο

Τάσος Αποστολίδης

 

Η γέφυρα που κατέρρευσε στην οδό Αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού θα είναι εκτός λειτουργίας σίγουρα μέχρι τις δημοτικές εκλογές. Από που προκύπτει αυτό; 

 

Ο Δήμος και η Περιφέρεια ανακοίνωσαν το μεσημέρι της Δευτέρας 12 Νοεμβρίου ότι ΘΑ αναθέσουν στο ΤΕΕ τη διερεύνηση των αιτιών της πτώσης.

 

Το ΤΕΕ μετά ΘΑ αναθέσει σε ειδικό μηχανικό την υπόθεση (επειδή το ίδιο λέει ότι δεν διαθέτει τέτοιον) κι εκείνος ΘΑ αρχίσει να συλλέγει στοιχεία. Όχι τωρινά και πρόσφατα αλλά από το μακρινό 1986, με τον μελετητή του έργου και τον τότε δήμαρχο να μην βρίσκονται εν ζωή, θα χρειαστεί ΝΑ «σκάψουν» στα «άδυτα» ενός έντυπου και όχι ηλεκτρονικού αρχείου, με αμφίβολες τις δυνατότητες εύρεσης όλων των στοιχείων.  

 

ΌΤΑΝ τελειώσει η διερεύνηση (για την οποία ανακοινώθηκε ότι ΔΕΝ τέθηκε κανένα χρονοδιάγραμμα και ΚΑΜΙΑ προθεσμία) τότε ΘΑ αρχίσει μελέτη για το τι πρέπει να γίνει. 

 

Όλα αυτά με ρυθμούς δημοσίου και κυρίως… με ρυθμούς Μέτιου. 

 

Για να καταλάβει κανείς τι σημαίνει αυτό, αρκεί να ξέρει ότι η Περιφέρεια ΑΜΘ ακόμη δεν έχει καταλήξει στο τι έφταιξε με την άλλη πτώση γέφυρας, στον ποταμό Κομψάτο της Ροδόπης, στον Σεπτέμβρη του 2017.

 

Μόλις πρόσφατα, δε, προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για ΝΑ βρεθεί ανάδοχος που ΘΑ αναλάβει τη μελέτη αποκατάστασης της πεσμένης γέφυρας. 

 

Άρα μιλάμε για 14 μήνες αναμονής + κάποιους μήνες για τη νέα μελέτη (ε να μην γίνει και στο ποδάρι) + κάποιο χρόνο για την κατασκευή (ε μη γίνει άρον-άρον… θέλει και διαφανείς διαδικασίες δημοσίου: διαγωνισμούς-ενστάσεις κλπ), συνεπώς μιλάμε με ασφάλεια για 2-3 χρόνια στην καλύτερη περίπτωση

 

Άντε στην περίπτωση της Καβάλας ΙΣΩΣ επισπευστεί γιατί πρόκειται για δρόμο μείζονος σημασίας. 

 

Όλα αυτά όμως, μόνο ΑΝ κριθεί ότι απαιτούνται απλώς επισκευές.

 

Ας ευχηθούμε ότι δεν θα κριθεί αναγκαία η κατεδάφιση της γέφυρας στην Καβάλα και η εκ νέου κατασκευή της, ενδεχόμενο που θεωρούν ως το πιθανότερο, αρκετοί μηχανικοί, όχι μόνο για τη δική μας γέφυρα αλλά και για πολλές άλλες που είναι… υποψήφιες προς πτώση. 

 

Ας ευχηθούμε επίσης η Περιφέρεια να μην την πατήσει όπως στην περίπτωση του Κομψάτου, όταν η Αποκεντρωμένη ακύρωσε την απευθείας ανάθεση, από πλευράς ΠΑΜΘ στο ΤΕΕ Θράκης, γιατί προωθούσε σύμβαση διπλού περιεχομένου (και για διερεύνηση αιτιών πτώσης και για τρόπους αποκατάστασης) και ότι θα προχωρήσει εξ αρχής σε διαφορετικούς διαγωνισμούς.

 

Εκτός αν η Περιφέρεια θέλει να δοκιμάσει ξανά την ίδια λύση της εκούσιας χρονοτριβής

 

Πάντως στην περίπτωση Κομψάτου, κρίθηκε ότι μόνο ο εισαγγελέας είναι αρμόδιος για την διερεύνηση των αιτιών πτώσης κι έτσι στο ΤΕΕ ανατέθηκε μόνο το δεύτερο σκέλος.

 

Μέσα σε όλα αυτά ας θυμόμαστε ότι δεν υπάρχει θεσμικός φορέας στην Ελλάδα που να εξειδικεύεται στις γέφυρες και τη συντήρησή τους.

 

Τη μεγαλύτερη εμπειρία και τεχνογνωσία στο θέμα αυτό φέρει η «Εγνατία Οδός Α.Ε.» που και κατασκευάσε και συντηρεί τις δικές της γέφυρες. Βέβαια ο περιφερειάρχης θεώρησε ότι πρόκειται απλώς για «μια εταιρία» και ότι στην παρούσα φάση δεν τους νοιάζει η γνώμη της (και η γνώση της) για το τι οδήγησε στην πτώση. 

 

Αν τελικά την έρευνα για τα αίτια της πτώσης την αναλάβει αποκλειστικά η Εισαγγελία κι αν πρέπει να αναμείνουν όλοι το τελικό εισαγγελικό πόρισμα για να κρίνουν τι θα πράξουν στην περίπτωση της γέφυρας της Καβάλας, μπορεί άνετα να φτάσουμε… στις δημοτικές εκλογές του 2023

 

Και μια υπενθύμιση: 

Το περασμένο Σάββατο 10 Νοεμβρίου, δηλαδή την επομένη της πτώσης, έγινε σύσκεψη στο Δημαρχείο Καβάλας παρουσία των υφυπουργών Νοτοπούλου και Γιαννακίδη. Ο ίδιος ο Δήμος Καβάλας ανακοίνωσε μετά τη σύσκεψη αυτή ότι συναποφασίστηκε να γίνει πραγματογνωμοσύνη από την «Εγνατία Οδό Α.Ε.», «η οποία θα ολοκληρωθεί μέσα σε 20 μέρες».

 

Τι μεσολάβησε άραγε μέσα στο Σαββατοκύριακο για να φτάσουμε τη Δευτέρα να μαθαίνουμε (από τον περιφερειάρχη και όχι δια στόματος δημάρχου) ότι παίρνουν την ανάθεση πορίσματος από την Εγνατία Οδό και την πηγαίνουν στο ΤΕΕ (που δηλώνει ανεπαρκές για τις γέφυρες) και μάλιστα επιλέγουν μια λύση χωρίς κανένα χρονοδιάγραμμα

 

Ο περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος μπορεί να πιστεύει ότι στη Ροδόπη έχουν την υπομονή ή την ανοχή να περιμένουν ένα και δύο και τρία χρόνια για να αποκατασταθεί μια γέφυρα. 

 

Ποιος του είπε ότι στην Καβάλα θα δείξουμε την ίδια υπομονή; 

 

Αν θεωρεί ότι έτσι παρέχει προεκλογικές «υπηρεσίες» στη δήμαρχο, μάλλον πλανάται πλάνην οικτρά μιας και θα την εγκλωβίσει σε μια προεκλογική περίοδο στην οποία θα πρωταγωνιστεί μια χαλασμένη γέφυρα που δεν φτιάχνεται μόνο και μόνο για να μην υπάρχει πόρισμα ευθυνών. 

 

Το ζητούμενο εδώ είναι να φτιαχτεί η γέφυρα με συνοπτικές διαδικασίες και να επιστρέψει η πόλη στην κανονικότητά της. 

 

Μετά βρείτε ποιος φταίει και ποιος θα σας βγάλει το πόρισμα για τον φταίχτη.