Εξηγήσεις για το νομικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία και τη συντήρηση της γέφυρας στο παλιό νοσοκομείο το κατάστρωμα της οποίας υποχώρησε την περασμένη Παρασκευή θέλησε να δώσει η δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα το μεσημέρι στο Δημαρχείο της Καβάλας. 

Ταυτόχρονα άσκησε σκληρή κριτική σε θεσμικούς παράγοντες και πολιτικά πρόσωπα σύμφωνα με την οποία της επιτέθηκαν και τη στοχοποίησαν αποδίδοντάς της ευθύνες για την πτώση μέρους του οδοστρώματος της γέφυρας. Μάλιστα δε δίστασε να πει ότι κάποιοι δεν θα ήθελαν να υπάρχουν και νεκροί για να χαρούν. 

 

 

«Η συντήρηση της γέφυρας δεν είναι ευθύνη του Δήμου»

Σύμφωνα με την κ. Τσανάκα ο χώρος που καλύπτει η γέφυρα είναι εκτός σχεδίου πόλης και ως εκ τούτου ανήκει στο ελληνικό δημόσιο, τόσο ο χώρος όσο και η υπερκείμενη κατασκευή. 

 

 

Αναφέρθηκε επίσης  στις ενέργειες που έκανε ο Δήμος Καβάλας το 2016 ζητώντας πόρισμα για την κατάσταση της γέφυρας αλλά εκ της μακροσκοπικής εξέτασης δεν προέκυψε ένδειξη προβλήματος. Επίσης ζητήθηκε η συνδρομή του ΤΕΕ, τον Σεπτέμβριο του 2018 αλλά δεν έφτασε η απάντηση, λόγω της αλλαγής διοίκησης. 

 

 

«Ανέλαβα όμως την πολιτική ευθύνη»

Ωστόσο, η κ. Τσανάκα σημείωσε ότι αν και ο Δήμος Καβάλας δεν είχε καμία ευθύνη, ωστόσο στο πλαίσιο της πολιτικής ευθύνης και της συνέπειας απέναντι στους δημότες, ανέλαβε όλες τις επιβεβλημένες πρωτοβουλίες για να θωρακίσει την γέφυρα από τυχόν κινδύνους, καθώς πέρα όλων των παραπάνω ενέκρινε και ποσό 25.000 ευρώ για την σύνταξη μελέτης  για την κατάσταση της στατικότητας της γέφυρας.

 

Κριτική στην αντιπολίτευση  

Η κ. Τσανάκα τέλος μίλησε ότι της ασκήθηκε πολεμική τακτική τόσο από την  αντιπολίτευση, κατονομάζοντας συγκριμένα τους, Μάκη Παπαδόπουλο και Άρη Βέρρο. Όπως σημείωσε τρεις μέρες τώρα, οι συγκεκριμένοι δημοτικοί σύμβουλοι εκμεταλλεύονται το γεγονός για πολιτικό όφελος και ζήτησε περισσότερη υπευθυνότητα. Ερωτηθείσα για τις δηλώσεις του πρώην δημάρχου Κωστή Σιμιτσή, ο οποίος αναφέρθηκε στις προειδοποιήσεις που είχαν γίνει από την πλευρά του ιδίου, όσο και από τον κ. Μουριάδης, απάντησε ότι αν και είναι υποψήφιος περιφερειάρχης ασχολείται κάνοντας κριτική στην δημοτική αρχή, ενώ για την ουσία των δηλώσεών του παρέπεμψε στις δηλώσεις του συνεργάτη του, Τάσου Κακουλίδη, ο οποίος από την αρχή της θητείας του, του είχε επισημάνει το πρόβλημα με την στατικότητα της γέφυρας.

 

 

 

Ευχαριστίες στους υπουργούς

Για να λέμε και τα καλά είπε η δήμαρχος μου έκανε εντύπωση πόσο γρήγορα επικοινώνησε μαζί μου η υφυπουργός Εσωτερικών κ. Νοτοπούλου για να με ρωτήσει αρχικά αν υπήρχαν θύματα ή τραυματίες. Μετά ξαναμιλήσαμε στο τηλέφωνο και επικοινώνησα και με τον κ. Σπίρτζη και οφείλω να ευχαριστήσω και τους δύο. Αυτοί οι άνθρωποι ήταν εντάξει στις υποχρεώσεις τους.