Ζητήματα τα οποία δύσκολα αμφισβητεί κανείς θέτει με δημόσια επιστολή του ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας, Άγγελος Καλλίας, με ένα κείμενο που φέρει ως τίτλο «Ανύπαρκτη η Δράμα σε όλες τις Δράσεις προβολής της Περιφέρειας!»

 

Η επιστολή του είναι η εξής: 

 

Η σημερινή διοίκηση της Περιφέρειάς μας απέχει πολύ τόσο σε όραμα όσο και σε σχεδιασμό από το πλάνο και το όραμα του αείμνηστου Γιώργου Παυλίδη. Ένα όραμα, να αναδείξει την Περιφέρεια μας ως ένα ενιαίο τουριστικό προορισμό αριστείας. Να μην υπάρχουν ανισότητες στη προβολή και προώθηση και να πάρει ότι δικαιωματικά η κάθε περιφερειακή ενότητα ότι της ανήκει στο μερίδιο της προβολής και της  προώθησης  

 

Δυστυχώς τα πράγματα άλλαξαν, με δυσάρεστα γεγονότα και εμείς που ασχολούμαστε με τον τουρισμό είμαστε θεατές σε ένα θέατρο παραλόγου με σχετικούς και ειδήμονες να τρέχουν το τρένο του τουρισμού στη Περιφέρεια αλλά το βαγόνι της Δράμας να έχει αποκολληθεί από το συρμό και να πηγαίνει μόνο του. 

 

Με αλαζονεία και υπεροπτισμό, μας λένε ότι όλα πάνε τέλεια.. καθώς η Καβάλα και η Θάσος πάνε τρένο και δεν τους απασχολεί ό,τι και να λέμε εμείς. Βέβαια ξεχνάνε ότι εκπροσωπούν την Περιφέρεια. 

 

Ένα χρόνο και κάτι μετά την πολυσυζητημένη παρουσίαση που έγινε για την προβολή της Περιφέρειας μας για το 2018, παρουσιάστηκε μία έκθεση ιδεών ενός ανθρώπου, που η μόνη σχέση που ειχε και έχει με τον τουρισμό, ήταν και είναι ότι απλά κάποιες στιγμές στη ζωη του υπήρχε τουρίστας και σε αντίθεση με όσα έλεγαν οι φορείς του τουρισμό, προσπάθησαν να μας πείσουν για  το πόσο τέλειος είναι ο σχεδιασμός τους, με την Δράμα να απουσιάζει εντελώς, άλλωστε το είδαμε και στην πράξη, όλο το 2018. 

 

Ήρθε λοιπόν η ώρα να κάνουμε ταμείο και αυτό είναι μείον. 

 

Η χρονιά που πέρασε ήταν μακράν η πιο αποτυχημένη χρονιά προβολής- προώθησης για την ανάδειξη της Δράμας ως προορισμό από την Περιφέρεια και αυτό αποτυπώθηκε και στα νούμερα των κρατήσεων και αφίξεων. 

 

Θα έπρεπε βέβαια να το περιμένουμε, όταν πριν χρόνια στην πρώτη μας συνάντηση με τον Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού μιλούσαμε για την δυνατότητες της Δράμας στο εναλλακτικό τουρισμό και με απορία μας ρώτησε, αν έχει η Δράμα μονοπάτια;

 

Αναλογιζόμενοι την υποχρέωση που έχουμε απέναντι στα όνειρα μας, τις ελπίδες μας, τις οικογένειες μας, το προσωπικό και τους συνεργάτες μας, δεν θα μοιρολατρούμε για την ικανότητα ή ανικανότητα των ανθρώπων να αναδείξουν το τουριστικό προιον της Δράμας. 

 

Σχεδιάσαμε μόνοι μας και ξεκινάμε να υλοποιούμε μία σειρά δράσεων για την τουριστική προβολή της Δράμας με στοχευμένες δράσεις, συμμετοχή σε εκθέσεις, με έντυπα, παρουσιάσεις, promotional video και ένα νέο δυναμικό site, όπου θα αναδείξουμε τη Δράμα ως προορισμό 4 εποχών. Συνεργαζόμαστε, η Ένωση Ξενοδόχων Δράμας με επιχειρήσεις και επαγγελματίες που συνδέονται με το τουριστικό προϊόν της Δράμας έμμεσα και άμεσα, σε μία κοινή προσπάθεια ανάδειξης της περιοχής μας.  Χαράζουμε μία νέα, αυτόνομή αλλά όχι μοναχική πορεία στην προβολή και προώθηση του τόπου μας, αποδεικνύοντας ότι το όραμα και ο σωστός σχεδιασμός (υπολείπεται των χρημάτων)είναι πιο σημαντικός από τα χρήματα. 

 

Διαφοροποιούμαστε πλήρως από την τακτική από ακολουθεί η Περιφέρεια και ο Αντιπεριφερειάρχης τουρισμού,

 

Μία τακτική που χαρακτηρίζεται από τα κάτωθι,

 

Την προβολή των ήδη ενισχυμένων περιοχών της Περιφέρειας μας (δείτε εκθέσεις που συμμετείχε ή θα συμμετάσχει η Περιφέρεια)

 

Τις εκθέσεις με ευφάνταστα περίπτερα και δράσεις σε χώρες που αναζητούν τον ήλιο και την θάλασσα, ενώ ανύπαρκτη έως απαράδεκτη παρουσία σε εκθέσεις εσωτερικού τουρισμού

 

Τις εκθέσεις που αφορούν τον εσωτερικό τουρισμό ή το ηπειρωτικό κομμάτι της Περιφέρειας, να έχουν κοπεί από το πρόγραμμα του 2019, ένα πρόγραμμα δράσεων ύψους 1.800.000 ευρω. 

 

Τις εκθέσεις χωρίς την παρουσία του παραμικρού έντυπο για την Ονειρούπολη ή το Φαλακρό

 

Να καμαρώνουν για την επιτυχημένη τουριστική χρονιά, αναφερόμενοι στις αυξήσεις μόνο για τη Καβάλα και τη Θάσο. 

 

Καμία ενημέρωση για δράσεις που πρόκειται να γίνουν ή έγιναν, για επαφές με τουριστικούς πράκτορες, δημοσιογράφους, για τα αποτελέσματα των συναντήσεων που κάνουν (μετά από 2 χρόνια με παραπάνω από 20 συμμετοχές σε εκθέσεις λάβαμε προ λίγων ημερών ενημέρωση για μία έκθεση). Το χειρότερο βέβαια όλων είναι ότι, ερωτούνται γιατί δεν ενημερώνουν και απαντούν απαξιωτικά, γιατί να το κάνουμε;

 

Παρουσίαση των δράσεων για την επόμενη τριετία ύψους 5.000.000, μόνο στη Θάσο και στη Καβάλα, και ψευδείς ισχυρισμούς, ότι είναι έπειτα από διαβούλευση με όλους τους φορείς του τουρισμού.

 

Κανένας δημοσιογράφος, ούτε τουριστικός πράκτορας δεν έρχεται να ξεναγηθεί στη Δράμα κατά την χειμερινή περίοδο, στην Ονειρούπολη, στο Φαλακρό, στο Παρθένο Δάσος, τα σπήλαια, τα οινοποιία κλπ, όταν κατά την περίοδο του καλοκαιριού έρχονται δεκάδες για Καβάλα και Θάσο με σκοπό να κάνουν δημοσιεύσεις και τα αφιερώματα

 

Έγκριση κονδυλίου 800.000 χιλιάδες ευρώ από το ταμείο δημόσιων επενδύσεων για την αναβάθμιση του Χιονοδρομικού Κέντρου της Περιφέρειας, που θα δώσει άλλη πνοή στη Δράμα και ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού δεν κάνει την παραμικρή αναφορά ή δήλωση για την αξιοποίηση του κέντρου, ενώ για τα μουσεία και τα λιμάνια της Καβάλας πρωτοσέλιδα. 

 

Αντί ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού να επενδύει επικοινωνιακά ώστε να αναδείξει τη Περιφέρεια μέσω της Δράμας, ως τον καλύτερο χειμερινό προορισμό της Ελλάδος, με το Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρό, την Ονειρούπολη κ.α. όπως κάνει με τη Θάσο και την Καβάλα το καλοκαίρι, επιλέγει, για κάποιο λόγο, να επισκέπτεται κτηνοτρόφους της Καβάλας και όχι τη Δράμα. 

 

Θα μπορούσαμε να πούμε πάρα πολλά γιατί υπάρχουν πάρα πολλά, αλλά θα σωπάσουμε, όπως άλλωστε το κάνουμε εδώ και ένα χρόνο. 

 

Ενόψει όμως των Αυτοδιοικητηκών Εκλογών είναι σημαντικό να καταλάβουν, όσοι ασχοληθούν με τα κοινά της Περιφέρειας μας, ότι υπάρχει και η Δράμα, η Δράμα μας, και ότι και οι Δραμινοί ψηφίζουν!

 

Ότι θα πρέπει να βγούμε από τα αδιέξοδα και να πάψουμε να είμαστε το τελευταίο βαγόνι στο τρένο. Να διεκδικήσουμε αυτό που δικαιωματικά μας ανήκει και όχι να κουνάμε συγκαταβατικά το κεφάλι σε ότι μας ορίζουν και μας λένε να ψηφίσουμε, όπως έχει συμβεί στο πρόσφατο παρελθόν με Περιφερειακό Σύμβουλο της Δράμας. 

 

Σε ό,τι αφορά το Περιφερειάρχη, έστω και μετά από ένα χρόνο, θα θέλαμε να τον ευχαριστήσουμε, που μας απέκλεισε με «δημοκρατικές διαδικασίες», θυμίζοντας άλλες εποχές, από όλες τις επιτροπές που αφορούν αποφάσεις για τον τουρισμό και όχι μόνο, διότι με αυτό τον τρόπο δεν γίναμε συνένοχοι στην αποτυχία. 

 

Σε ό,τι αφορά τον Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού της περιφέρειας μας, έχει καταγραφεί η πλήρης αποτυχία να συνεχίσει το όραμα του αείμνηστου Παυλίδη, να αναδείξει τουριστικά το σύνολο της Περιφέρειας μας ως τουριστικό προορισμό και πίσω από το ειρωνικό και υπεροπτικό του ύφος, όταν συνομιλεί μαζί μας, προσπαθεί να μας πείσει ότι εκτελεί με απόλυτη επιτυχία τα καθήκοντα του,  όχι όμως ως Αντιπεριφερειαρχης Τουρισμού ΑΜΘ αλλά ως Καβάλας και της Θάσου. 

 

Εμείς λοιπόν, οι επιβάτες του τελευταίου βαγονιού, που αντιμετωπίζετε με το αλαζονικό και υπεροπτικό σας ύφος, αδιαφορώντας για την πορεία μας (το έχετε πει σε προσωπική συζήτηση μαζί μας), όσο τα νούμερα είναι καλά στη Καβάλα και τη Θάσο, θα σας κρίνουμε και θα σας επικρίνουμε (είναι δικαίωμα μας), και θα υψώνουμε τη φωνή μας μπροστά στην αδικία.  

 

Ως ξενοδόχοι δεν θα μείνουμε αδρανείς, ούτε θα κλείσουμε το στόμα μας σε ότι μας αδικεί. 

 

Ως Δραμινοί ξενοδόχοι και άνθρωποι του τουρισμού θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε ότι δικαιωματικά μας ανήκει από το μερίδιο μας στην Περιφέρεια για τη προβολή της Δράμας, αλλά ταυτόχρονα, με όσες δυνάμεις έχουμε και μέσα από συνεργασίες με ιδιώτες και Δήμους της Δράμας, θα κάνουμε αυτό που οφείλουμε για την ανάδειξη της Δράμας ως προορισμό 4 εποχών.   

 

Η κριτική δεν πρέπει να σας τρομάζει αλλά να σας δίνει λόγους να γίνετε καλύτεροι.

 

Άγγελος Καλλίας

Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας