Προ ημερών, ο διορισθείς (με τις ψήφους 20 συναδέλφων του) περιφερειάρχης ΑΜΘ Χρήστος Μέτιος, αισθάνθηκε την ανάγκη να δηλώσει για δεύτερη φορά ότι θα είναι ξανά υποψήφιος το 2019. Η επανάληψη της δήλωσης, πέρα από τον στόχο να δημιουργήσει συσπειρώσεις μεταξύ των υποστηρικτών του, είχε κι έναν ακόμη στόχο: να φέρει στο προσκήνιο «σενάρια εξόντωσής του».
Στη δεύτερη αυτή δήλωση, ο Χρήστος Μέτιος δημοσιοποιεί την ρήξη του με τον ψηφισμένο αντιπεριφερειάρχη Καβάλας Θόδωρο Μαρκόπουλο. Η μεταξύ τους κόντρα ήταν γνωστή εδώ και καιρό. Όπως επίσης γνωστή ήταν και η διάλυση που υπέστη η παράταξη που ίδρυσε ο εκλιπών Γιώργος Παυλίδης.
Το παρασκήνιο σε κάθε νομό αποτελεί θέμα συζήτησης όσο πλησιάζουν οι εκλογές. Υπάρχει ωστόσο μια γενικότερη κατάσταση που δεν έχει καταγραφεί αθροιστικά.
Τον Οκτώβρη του 2016, ο Χρήστος Μέτιος αρχικά συγκέντρωνε 17 ψήφους στην ψηφοφορία που έκαναν τα μέλη της παράταξής τους για να εκλέξουν αρχηγό και περιφερειάρχη, μετά το θάνατο του Γιώργου Παυλίδη, έναντι 19 που συγκέντρωναν οι υπόλοιποι διεκδικητές. Στη δεύτερη ψηφοφορία συγκέντρωσε 20 ψήφους και εκλέχθηκε οριακά περιφερειάρχης από ένα μικρό σώμα εκλεκτόρων.
Είχε προηγηθεί ένα απίστευτο εσωκομματικό παρασκήνιο με άγαρμπες πιέσεις για εσωκομματική πειθαρχία σε μια γραμμή που αμφισβητήθηκε μέχρι τέλους από τη μισή σχεδόν παράταξη. Κι αυτό γιατί αντί του Κυριάκου Μητσοτάκη, στην περιοχή εμφανίστηκαν κυρίως «άνθρωποι του προέδρου» και όχι ο ίδιος ο πρόεδρος για να μεταφέρει τη βούλησή του.
Ο Χρήστος Μέτιος εκλέχθηκε οριακά και με το στανιό. Κι ενώ αυτό και μόνο θα ήταν αρκετό για να τον αναγκάσει να κρατήσει χαμηλούς τόνους και να αναζητήσει συμμάχους σε όλα τα επίπεδα, εκείνος κινήθηκε με πρόδηλη εκδικητικότητα και σε πολλές περιπτώσεις αυτοκαταστροφικά.
Ξήλωσε κάθε επιλογή του Γιώργου Παυλίδη από θέσεις-κλειδιά κι έπειτα ήρθε σε ρήξη με τους χωρικούς (γεωγραφικούς) αντιπεριφερειάρχες τους οποίους, βάσει νόμου, δεν μπορεί να αντικαταστήσει. Με άλλα λόγια τα έβαλε με αυτούς που ισοδυναμούν με νομάρχες και οι οποίοι εκλέγησαν το 2014 ως επικεφαλής νομαρχιακών ψηφοδελτίων.
Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν να μην έχει σχέσεις με αυτούς που συνδιοικούν. Έργο δεν παράγεται καθόλου ή παράγεται το ελάχιστο δυνατό και με μεγάλη δυσκολία. Αυτό δεν βοηθά πρωτίστως τον ίδιο στην κούρσα των εκλογών για τις οποίες δήλωσε 2 φορές υποψήφιος, αφού μέχρι πρότινος ήταν παντελώς άγνωστος εκτός Ροδόπης ενώ τώρα πρέπει να εμφανίσει έργο και θετικό προφίλ σε όλους τους νομούς. Οι πολύ κακές του σχέσεις με τους περισσότερους δημάρχους, έρχονται να δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο την προσωπική του διαδρομή.
Η ρήξη Μέτιου με τον αντιπεριφερειάρχη Θόδωρο Μαρκόπουλο ήταν το τελευταίο συμβάν στη σφαίρα της δημοσιότητας. Οι σχέσεις τους είχαν διαρραγεί πολύ καιρό πριν. Το αποκορύφωμα ήταν ότι και οι δύο άνδρες έκαναν εθιμοτυπικές ή θεσμικές επισκέψεις στις περιοχές ευθύνης τους αλλά δεν εμφανίζονταν μαζί. Μετά το δημόσιο ξέσπασμα Μέτιου που ούτε λίγο ούτε πολύ έδειχνε τον Μαρκόπουλο ως υπεύθυνο για τις εσωτερικές επιθέσεις που δέχεται, είναι πλέον εμφανές ότι το γυαλί δεν ξανακολά.
Πριν από την περίπτωση Μαρκόπουλου, ο Χρήστος Μέτιος ήρθε σε δημόσια και ακόμη πιο άγαρμπη ρήξη με τον αντιπεριφερειάρχη Αργύρη Πατακάκη. Εκεί οι κινήσεις έφτασαν στα άκρα, στα όρια της διαπόμπευσης, αλλά και σε μια απόφαση περιφερειάρχη με την οποία αφαιρούνται αρμοδιότητες (!) από τον εκλεγμένο αντιπεριφερειάρχη της Δράμας. Είναι πλέον «φανερό μυστικό» στη Δράμα ότι ο Αργύρης Πατακάκης θα σταθεί με κάθε τρόπο απέναντι στην υποψηφιότητα Μέτιου, αν τελικά αυτή υπάρξει το 2019.
Ο αντιπεριφερειάρχης Κώστας Ζαγναφέρης τα έχει επίσης τσουγκρίσει με τον Χρήστο Μέτιο όχι κατά την διαδικασία της διαδοχής του Γιώργου Παυλίδη (ήταν συνυποψήφιος μέχρι τελευταία στιγμή). Με την εκλογή Μέτιου από το μικρό εκλεκτορικό Σώμα, ο Κώστας Ζαγναφέρης προσπάθησε να κρατήσει τα προσχήματα και εμφανιζόταν για καιρό ως εγγυητής της ενότητας. Μέχρι που έσκασε... Στα τέλη του περασμένου Ιουλίου ανακοίνωσε δημοσίως την απόφασή του να μην είναι ξανά υποψήφιος με τον Χρήστο Μέτιο. Είπε μάλιστα ότι αυτή η απόφαση λήφθηκε καιρό πριν κι ότι έχει γνωστοποιηθεί στον περιφερειάρχη. Ο κ. Ζαγναφέρης ανέφερε πως θα αποφασίσει τον Σεπτέμβρη για το που θα βρεθεί πολιτικά ενόψει των επόμενων εκλογών.
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του Νίκου Τσαλικίδη, του αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης που ανέλαβε καθήκοντα όταν ο προκάτοχός του Χρήστος Μέτιος μετακινήθηκε στη θέση του περιφερειάρχη. Ο Τσαλικίδης δεν ήταν επιλογή Μέτιου για την αντιπεριφέρεια Ροδόπης. Ήταν απλώς ο μοναδικός χριστιανός (μετά τον Χρήστο Μέτιο) που εκλέχθηκε με την παράταξη Παυλίδη. Το ενδεχόμενο να προτεινόταν και να ψηφιζόταν αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης ένας μουσουλμάνος, είχε αποκλειστεί σχεδόν αυτομάτως από την πρώτη στιγμή. Ο Νίκος Τσαλικίδης είχε μάλιστα λιγότερες ψήφους από τον Οντέρ Μουμίν (ο οποίος λίγο μετά ήρθε κι αυτός σε δημόσια ρήξη με τον Χρήστο Μέτιο). Ο κ. Τσαλικίδης δήλωσε γνώστης της απόφασης Ζαγναφέρη να μην είναι υποψήφιος με τον Χρήστο Μέτιο και κράτησε και ο ίδιος αποστάσεις λέγοντας ότι θα αποφασίσει με ποιον θα είναι υποψήφιος όταν έρθει η ώρα.
Ο αντιπεριφερειάρχης Δημήτρης Πέτροβιτς ήταν ένας εκ των διεκδικητών της εκλεκτορικής ψήφου στην κούρσα διαδοχής του Γιώργου Παυλίδη αλλά αποσύρθηκε μετά τον πρώτο γύρο. Στην αρχή φαινόταν να βρίσκεται στο στενό περιβάλλον του Χρήστου Μέτιου ωστόσο στον Έβρο είναι γνωστό ότι όχι απλά κρατά τις δικές του αποστάσεις αλλά έχει και τελείως διαφορετικές βλέψεις. Οι τελευταίες πληροφορίες τον θέλουν να συζητά με το κόμμα το ενδεχόμενο να λάβει ο ίδιος την επίσημη υποστήριξη για να κατέλθει στις προσεχείς εκλογές ως επικεφαλής του περιφερειακού ψηφοδελτίου.
Η περίπτωση Πέτροβιτς δεν είναι η μοναδική. Ως φερόμενοι διεκδικητές του χρίσματος (και ταυτόχρονα αμφισβητητές του Μέτιου) εμφανίζονται και οι Μαρκόπουλος και Ζαγναφέρης αλλά και ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Μιχάλης Αμοιρίδης. Στο παιχνίδι προστέθηκε και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου, Χριστόδουλος Τοψίδης, ο οποίος έχει αρχίσει ήδη τις επαφές με τη ΝΔ για να λάβει χρίσμα. Η περίπτωση Τοψίδη «παίζει» έντονα στα ΜΜΕ του Έβρου που κάνουν λόγο για μεγάλη οικονομική επιφάνεια αλλά και για στενές σχέσεις με την οικογένεια Μητσοτάκη, λόγω της επιχειρηματικής συνεργασίας του με τη σύζυγο του Κυριάκου, Μαρέβα Γκραμπόφσκι.
Το ενδιαφέρον είναι ότι όσοι εμφανίζονται ως διεκδικητές χρίσματος, θεωρείται βέβαιο ότι θα ενώσουν δυνάμεις σε περίπτωση που ο Χρήστος Μέτιος λάβει τελικά το χρίσμα από τη ΝΔ. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η ΝΔ θα κατέβει διασπασμένη στις περιφερειακές εκλογές με σχεδόν αυτονόητο ότι θα χάσει την Περιφέρεια αφού τα «κομμάτια» του κόμματος δεν δείχνουν καμία διάθεση για μετεκλογική συνεργασία με τον Χρήστο Μέτιο.
Ο σημερινός περιφερειάρχης έχει –εκτός από την προσωπική του φιλία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη- και την αμέριστη συμπαράσταση του Μακάριου Λαζαρίδη, ο οποίος έχει προκαλέσει τεράστιο ανακάτεμα σε όλους τους νομούς με τον τρόπο που υποστηρίζει –από την αρχή έως τώρα- τον Χρήστο Μέτιο. Στο κόμμα μάλιστα κάποιοι του χρεώνουν και τη διάσπαση που έχει επέλθει σε κάθε νομό, αφού οι κινήσεις του έχουν δημιουργήσει ορκισμένους εσωκομματικούς εχθρούς.
Οι τελευταίες ωστόσο πληροφορίες θέλουν την ηγεσία της ΝΔ να κινείται διαφορετικά για τα περιφερειακά χρίσματα. Πέρα από τις όποιες δημοσκοπήσεις έχουν διενεργηθεί στην Περιφέρεια ΑΜΘ έως τώρα –ασχέτως αν έχουν δει το φως της δημοσιότητας- θα υπάρξουν νέες, οι οποίες θα οδηγήσουν και στις τελικές επιλογές. Μέσα στον Οκτώβριο η ΝΔ θα διενεργήσει κυλιόμενες τηλεφωνικές δημοσκοπήσεις, σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας, από το αποτέλεσμα των οποίων θα κριθούν και οι αποφάσεις περί στήριξης. Οι δημοσκοπήσεις θα δείξουν ποια πρόσωπα έχουν αναγνωρισμότητα και αποδοχή. Θα μετρήσουν και τις αρνητικές γνώμες αλλά και την αποδοχή από άλλους κομματικούς χώρους.