Ο περιφερειάρχης ΑΜΘ, Χριστόδουλος Τοψίδης, απάντησε με ανακοίνωση του στον βουλευτή Καβάλας, Μακάριο Λαζαρίδη, για τον τρόπο καταβολής των αποζημιώσεων στους πυρόπληκτους της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, καθώς ο βουλευτής είχε ερωτήματα για τη διαδικασία.

 

Ο κ. Τοψίδης αναφέρει πως η καταβολή των αποζημιώσεων στην Καβάλα θα γίνει στους δικαιούχους σε μία μόνο δόση. Αυτό θα γίνει γιατί η συντριπτική πλειονότητα των δικαιούχων (83%) από την πυρκαγιά της 21ης-08-2023, δικαιούνται αποζημιώσεις μικρότερες των 1.000 ευρώ, και επειδή κανείς από τους δικαιούχους δεν υπέβαλε αίτημα λήψης προκαταβολής της αποζημίωσης.

 

 

Η ανακοίνωση του περιφερειάρχη αναφέρει αναλυτικά τα εξής:

“Αξιότιμε κε Λαζαρίδη, σε απάντηση της με ΑΠ 289/17-04-2024 επιστολής σας, σας γνωρίζω τα εξής:

 

Κατόπιν επικοινωνίας μου τόσο με τον Χωρικό Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας κ. Θεόδωρο Μαρκόπουλο, όσο και με τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της ΠΕ Καβάλας και Συντονιστή Κρατικής Αρωγής κ. Λ. Καστανά, η καταβολή των επίμαχων αποζημιώσεων στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας θα γίνει στους δικαιούχους εφάπαξ, ήτοι σε μία μόνο δόση.

 

Αυτό συμβαίνει διότι: 

  • α) για τη συντριπτική πλειονότητα των δικαιούχων αποζημιώσεων (83%) από την πυρκαγιά της 21ης-08-2023 οι δικαιούμενες αποζημιώσεις είναι μικρότερες των χιλίων (1.000) ευρώ και
  • β) ουδείς εξ αυτών υπέβαλε αίτημα λήψης προκαταβολής της αποζημίωσης.

 

Παράλληλα, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, προέβησαν σε μία σειρά ενεργειών προκειμένου να συμπεριληφθούν στους καταλόγους δικαιούχων και οι πληγέντες, του Ν. Ξεριά, οι οποίοι δεν συγκαταλέγονταν αρχικά.

 

Σας γνωρίζω λοιπόν, ότι οι υπάλληλοι των αρμόδιων Διευθύνσεων της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας επιτέλεσαν ορθώς τα καθήκοντα τους και στο επόμενο χρονικό διάστημα, θα γίνει η καταβολή των αποζημιώσεων βάσει της προβλεπόμενης διαδικασίας.

 

Προς ενημέρωσή σας, σας κοινοποιώ και τις επιστολές του Χωρικού Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας κ. Θεόδωρου Μαρκόπουλου, και του Διευθυντή ΔΑΟΚ & Συντονιστή Κρατικής Αρωγής της ΠΕ Καβάλας κ. Λεωνίδα Καστανά, στις οποίες περιγράφεται αναλυτικά το ιστορικό.”