«Για τον τουρισμό, τον Πρίνο και την Καβάλα δεν χρειάζεται να πω τίποτα. Είναι περηφάνια της Ελλάδας ότι για 35 χρόνια ο Πρίνος έχει δώσει 125 εκατ. βαρέλια πετρέλαιο και δεν έχει χυθεί μια σταγόνα έξω».

 

Είναι λόγια του βουλευτή ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη σε μια προσπάθεια να υπεραμυνθεί των επενδύσεων στον τομέα έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων και να απαντήσει στις ανησυχίες βουλευτών αλλά και οικολογικών οργανώσεων (δείτε παρακάτω).

 

Η αναφορά στη Θάσο έγινε κατά τη διάρκεια συζήτησης στη Βουλή, η οποία ενέκρινε 4 συμβάσεις μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και τριών εταιρειών για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογοναθράκων στη θαλάσσια Περιοχή 2 του Ιονίου Πελάγους και στις χερσαίες περιοχές της Άρτας-Πρέβεζας, Αιτωλοακαρνανίας και Βορειοδυτικής Πελοποννήσου.

 

Ο κ. Μανιάτης σε αυτή την ομιλία επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση για την καθυστερημένη κύρωση των συμβάσεων. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης αναφέρθηκε και σε θέματα περιβάλλοντος που συνδέονται με τον τουρισμό.

 

Υπέρ της κύρωσης των συμβάσεων ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι, κατά τάχθηκε το ΚΚΕ, ενώ «παρών» δήλωσαν η ΧΑ και η Ένωση Κεντρώων.

 

Αντιδρούν Greenpeace & WWF

Επισημαίνεται ότι πριν τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την κύρωση των τεσσάρων συμβάσεων για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογοναθράκων στη δυτική Ελλάδα, την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο είχαν εκφράσει με κοινή επιστολή προς τους βουλευτές, η GreenPeace και το WWF.

 

«Η εξόρυξη ορυκτών καυσίμων οδηγεί σε οικονομικό μαρασμό τις τοπικές οικονομίες» τονίζουν οι δύο οργανώσεις και προσθέτουν ότι: «η εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην πραγματικότητα μονοπωλεί την οικονομική ζωή των περιοχών αυτών, δημιουργεί σχέση εξάρτησης από τις δραστηριότητες που πλαισιώνουν την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων, συγκρούεται με υφιστάμενες δραστηριότητες (όπως ο τουρισμός) και υπονομεύει κάθε προοπτική για ζωντανές, καινοτόμες, ευπροσάρμοστες, ανθεκτικές και υγιείς τοπικές οικονομίες. Είναι χαρακτηριστικό πιο προχωρημένες συμβάσεις, όπως αυτή της περιοχής ΄Ιωαννίνων΄, προκαλούν ήδη έντονες τοπικές αντιδράσεις στην υλοποίηση του προγράμματος, το οποίο μάλιστα έχει ξεκινήσει χωρίς καμία ουσιαστική διαβούλευση και ενημέρωση των κατοίκων».