γράφει ο

Τάσος Αποστολίδης

 

 

Διαμάχη μεταξύ τουριστικών γραφείων και μεταφορέων έχει ξεσπάσει στη Βουλγαρία μετά την απόφαση των τελευταίων να κλείσουν τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα από την Μεγάλη Παρασκευή έως τις 8 Μαΐου (μεγάλη και συνεχόμενη αργία στη Βουλγαρία).  

 

Πρόκειται για αποφάσεις που έλαβαν η Ένωση Διεθνών Μεταφορέων και ο Σύνδεσμος των Ενώσεων Οδικών Μεταφορών ως αντίποινα στους πολυήμερους αποκλεισμούς δρόμων που είχαν κάνει οι Έλληνες αγρότες μέσα στο χειμώνα.

 

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Βουλγαρικής Ένωσης Τουριστικών Πρακτορείων, αναπληρωτή καθηγητή Γκεόργκι Ράτσεφ, η απόφαση των μεταφορέων θα πλήξει τους ίδιους τους Βούλγαρους.

 

Οι μεταφορείς της Βουλγαρίας υπολογίζουν ότι τον χειμώνα υπέστησαν ζημιές περίπου 15 εκ. λέβα από τις κινητοποιήσεις των αγροτών της Ελλάδας.

 

Από την πλευρά τους, οι τουριστικές επιχειρήσεις εκτιμούν ότι αν οι μεταφορείς κάνουν τώρα ανταπεργία, οι δικές τους ζημιές θα είναι πολλαπλάσιες.

 

Οι Βούλγαροι έχουν ήδη προεξοφλήσει ή καταβάλλει μεγάλες προκαταβολές για τις διανυκτερεύσεις τους στην Ελλάδα και τα χρήματα αυτά θα χαθούν αν δεν καταφέρουν να φτάσουν στον προορισμό τους.

 

Η διαμάχη των τουριστικών γραφείων και των μεταφορικών εταιριών έχει γίνει πρώτο θέμα σε πολλά βουλγαρικά ΜΜΕ.

 

Ο τηλεοπτικός σταθμός Nova της Βουλγαρίας μετέδωσε υπολογισμούς, βάσει των οποίων περίπου 100.000 Βούλγαροι σχεδιάζουν να περάσουν τις γιορτές του Πάσχα στην Ελλάδα, όπου θα ξοδέψουν περί τα 47 εκατ. Λέβα (24 εκ. ευρώ). Περιοχές βασικής προτίμησης θεωρούνται η Καβάλα, η Ξάνθη και η Χαλκιδική.

 

Ζημιά όμως αναμένεται και στον εισερχόμενο τουρισμό της γειτονικής χώρας αφού περίπου 80.000 Έλληνες αναμένονταν την περίοδο Πάσχα-Πρωτομαγιάς στις περιοχές της νότιας Βουλγαρίας: Σαντάνσκι, Μπάνσκο, Μπλαγκόεβγκραντ, Ιβάιλοβγκραντ και Ζλατογκράντ. Ο εκτιμώμενος τζίρος που θα έκαναν οι Έλληνες είναι περίπου 24 εκ. ευρώ.

 

 

Ξενοδόχοι, εκπρόσωποι τουριστικών γραφείων και μεταφορικών εταιρειών από την περιοχή του Πίριν ανακοίνωσαν πως τάσσονται κατά του ενδεχομένου αποκλεισμού των συνόρων: «Στηρίζουμε κάθε ιδέα που αποτελεί αντίδραση στην ταπεινωτική συμπεριφορά των Ελλήνων αγροτών από τον Φεβρουάριο, αλλά όχι και σε βάρος των εθνικών επιχειρήσεων και της εθνικής οικονομίας».

 

Τώρα εκτιμάται ότι εάν οι μεταφορείς επιμείνουν στην εξαγγελθείσα κινητοποίηση, τότε οι επιχειρηματίες του τουρισμού θα προχωρήσουν σε αγωγές και νομική διεκδίκηση αποζημιώσεων.

 

Από τη Βουλγαρική Ένωση Τουριστικών Πρακτορείων ανακοινώθηκε ότι θα αναζητηθούν δυνατότητες μεταφοράς μέσα από παρακαμπτήριες οδούς.

 

Υπό το βάρος της κατακραυγής αλλά και των προειδοποιήσεων για νομικές ενέργειες, ο εκτελεστικός διευθυντής της Ένωσης Διεθνών Μεταφορέων Γιορντάν Αραμπατζίεφ ανακοίνωσε μέσα από τον ραδιοφωνικό σταθμό FOCUS ότι ένα πολύ πιθανό ενδεχόμενο είναι ο αποκλεισμός των συνοριακών διαβάσεων να είναι διακεκομμένος με την επικρατέστερη πρόταση να είναι «4 ώρες διακοπή της κυκλοφορίας - 2 ώρες διέλευση».

 

Επιμένουν πάντως ότι ο έστω και διακεκομμένος αποκλεισμός θα διαρκέσει από τις 29 Απριλίου μέχρι τις 8 Μαΐου.  

 

Βέβαια αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει σε ισχύ βουλγαρικός νόμος που επιβάλλει κυρώσεις σε όσους αποκλείουν το οδικό δίκτυο. Προβλέπεται χρηματικό πρόστιμο ανά άτομο ύψους 3.000 λέβα αλλά και στέρηση επαγγελματικής άδειας για 1 έτος. Βούλγαροι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι το κράτος θα εφαρμόσει το νόμο. 

 

Στη Βουλγαρία εκτιμάται ότι εάν δεν υπήρχαν οι φήμες έστω για τον αποκλεισμό των δρόμων, θα έκαναν διακοπές στην Ελλάδα 20.000 περισσότερα άτομα (συνολικά 120.000 με 140.000).