Έληξε την Παρασκευή 11 Μαρτίου η προθεσμία για την ηλεκτρονική εγγραφή ή τις επαναβεβαιώσεις μελών της ΝΔ για τις εσωκομματικές εκλογές που θα γίνουν στις 3 Απριλίου. Ωστόσο, υπάρχει ακόμη χρόνος για την υποβολή υποψηφιοτήτων για τις δημοτικές οργανώσεις αλλά και τη ΝΟΔΕ.

 

Για την ώρα, υποψήφιος να διαδεχθεί τον Κώστα Ευθυμιάδη στη νομαρχιακή διοικούσα επιτροπή είναι μόνο ο Μπάμπης Δράκος, άνθρωπος-κλειδί επί δεκαετίες στο μηχανισμό του κόμματος κι αυτός που ομολογουμένως έχει τη μεγαλύτερη εμπειρία σε εκλογικές διαδικασίες. Μετά την ανακοίνωσή του, φαίνεται ότι αναδιπλώθηκαν αρκετά στελέχη που πληροφορίες τους ήθελαν να ετοιμάζονται να κατέβουν υποψήφιοι για τη θέση του προέδρου στη ΝΟΔΕ. Με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, η υποψηφιότητα Δράκου φαίνεται ότι μάλλον θα είναι η μοναδική και παλιά στελέχη του κόμματος εκφράζουν στις μεταξύ τους συζητήσεις τη βεβαιότητα ότι αυτός θα είναι ο επόμενος πρόεδρος.

 

Τα τελευταία 24ωρα πάντως υπήρξαν φωνές αμφισβήτησης, από άλλους διότι ο Μπάμπης Δράκος κατέχει σήμερα τη θέση του γενικού γραμματέα στο Δήμο Καβάλας, από άλλους γιατί δεν υποστήριξε ανοιχτά, όπως λένε, τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις πρόσφατες εσωκομματικές εκλογές για ανάδειξη νέου αρχηγού στο κόμμα. Μέσα σε αυτό το κλίμα, υπήρξαν πληροφορίες περί πιθανής υποψηφιότητας του Παντελή Ηλιάδη, που μένει να φανεί αν θα επιμείνει μέχρι τέλους. 

 

Εν αναμονή και της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Καβάλα, ένα θέμα που συζητιέται στις τάξεις της τοπικής ΝΔ είναι το κατά πόσο θα εκλεγούν στα τοπικά όργανα άνθρωποι που όχι μόνο είναι υποστηρικτές του νέου προέδρου αλλά προέρχονται από το αμιγώς "μητσοτακικό περιβάλλον". Όπως έλεγε, πάντως, με νόημα στέλεχος της ΝΔ από την Καβάλα "ενόψει των διαδικασιών αυτών, να δεις που θα γίνουν όλοι μητσοτακικοί".  Αν ανατρέξει κανείς στην πρόσφατη εσωκομματική προεκλογική περίοδο, θα προσέξει ότι στο πλευρό του Κυριάκου Μητσοτάκη τάχθηκαν πολύ συγκεκριμένα άτομα και ότι αρκετοί που έδωσαν το παρών στην ομιλία του στην Καβάλα ήταν στελέχη που είχαν εμφανιστεί σε όλες τις ομιλίες των υπολοίπων υποψηφίων, σε μια προσπάθεια να κρατήσουν διπλωματική στάση. 

 

Μονοπρόσωπες αναμένεται να είναι και οι εκλογές των θεματικών μελών της ΝΟΔΕ. Σε γενικές γραμμές φαίνεται ότι με ένα υποψήφιο θα είναι σχεδόν όλες οι διαδικασίες λόγω του χαμηλού ενδιαφέροντος που υπάρχει στην κατά κοινή ομολογία συρρικνωμένη κομματική βάση, οι δεσμοί της οποίας έχουν χαλαρώσει αρκετά. Επιπλέον, όσοι εκλεγούν σε θέσεις προέδρου έχουν να επωμιστούν και τις συνθήκες της οικονομικής δυσπραγίας αφού «τρέχουν» τα έξοδα των γραφείων και της λειτουργίας των οργάνων εν γένει αλλά σε μια περίοδο που οι συνδρομές στο κόμμα αποτελούν απλώς... μια ανάμνηση.

 

 

Εκεί που αναμένεται να γίνει «σφαγή» είναι η Δημοτική Οργάνωση Καβάλας.

 

Η αρχική γνωστοποίηση της Μαρίας Παραντινού για τη θέση της προέδρου, προκάλεσε μικτές αντιδράσεις. Έτσι προέκυψε το ενδιαφέρον του Σάκη Παπουτσή για την ίδια θέση ενώ λέγεται ότι θα υπάρξει και τρίτος ή και τέταρτος υποψήφιος. Το πιθανότερο είναι να πρόκειται για μονομαχία μεταξύ των δύο αφού αμφότεροι αποτελούν πολύ παλιά μέλη του κόμματος, λίγο πριν ή λίγο μετά την ηλικία των 50. Για να θέσουν υποψηφιότητα χρειάζονται 20 υπογραφές μελών.

 

Μέχρι τώρα έγινε γνωστό ότι η Μαρία Παραντινού έχει συγκεντρώσει περί τις 70 (!) υπογραφές, μεταξύ των οποίων και από πάρα πολλά προβεβλημένα και παλιά στελέχη της τοπικής ΝΔ, αρκετά εκ των οποίων με ενεργό θεσμική δραστηριότητα. Οι έως τώρα πληροφορίες δείχνουν ότι η υποστήριξη προέρχεται από πολλά και διαφορετικά «μπλοκ» εντός της τοπικής ΝΔ. Κάποιοι σπεύδουν να την «χρεώσουν» στο Γιώργο Καλαντζή λόγω της συνεργασίας της στο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, άλλοι θυμούνται το πολύ έντονο κλίμα του 2007 όταν εκλεγόταν απέναντι σε υποψήφιο που υποστήριζε ο τότε βουλευτής.

 

Από το περιβάλλον του Σάκη Παπουτσή δεν έχουν διαρρεύσει καθόλου πληροφορίες για το πώς θα κινηθεί παρά μόνο το ότι έχει ξεπεράσει τον ελάχιστο αριθμό υπογραφών που απαιτούνται και ότι "θα επιμείνει μέχρι τέλους". Αυτό που ο ίδιος λέει είναι ότι επέλεξε να κατέβει ως υποψήφιος για να υπηρετήσει θεσμικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Πρόκειται για πολύ παλιό και φανατικό υποστηρικτή της οικογένειας Μητσοτάκη. Μένει να φανεί αν έχει ερείσματα και σε άλλες «πτέρυγες» της ΝΔ και πως θα λειτουργήσουν αυτά. Από κύκλο υποστηρικτών του λέγεται ότι «θα είναι η έκπληξη» παρόμοια με αυτή που είχε προκαλέσει ο νέος πρόεδρος της ΝΔ κόντρα στο φαβορί των εσωκομματικών εκλογών Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

 

Τόσο η κ. Παραντινού όσο και ο κ. Παπουτσής θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα δηλώσουν υποψηφιότητα και για θέση συνέδρου, στις κάλπες που θα στηθούν την ίδια μέρα, διεκδικώντας μία από τις 19 διαθέσιμες θέσεις (υπάρχουν και επιπλέον για τους ex officio συνέδρους). Από εκεί και πέρα, με ενδιαφέρον αναμένεται η εκδήλωση υποψηφιοτήτων για τις 9 θέσεις συμβούλων της Δημοτικής Οργάνωσης Καβάλας. Εκεί αναμένεται να κάνουν την εμφάνισή τους και μέλη της νεολαίας της ΝΔ ή που μέχρι πρότινος υπολογίζονταν σε αυτήν.

 

Με βάση και τις τελευταίες πληροφορίες, ενδιαφέρον για τη θέση προέδρου στη Δημοτική Οργάνωση της Καβάλας λέγεται ότι έχει εκφράσει και η Μαρίνα Φιλιππίδου, η οποία μάλιστα έχει την υποστήριξη και ενθάρρυνση από διάφορα στελέχη. 

 

 

Στην περιφέρεια του νομού Καβάλας

 

Στη Δημοτική Τοπική Οργάνωση Νέστου υποψήφιος αναμένεται να είναι μόνο ο Φώτης Πασχαλίδης (ανακοινώθηκε) αφού αποχωρεί ο σημερινός πρόεδρος Σωτήρης Παπαδόπουλος.

 

Ένας υποψήφιος θα είναι, όπως φαίνεται, και στη Δημοτική Τοπική Οργάνωση Θάσου και θα είναι πιθανότατα ο Δημήτρης Μανίτσας και όχι ο σημερινός πρόεδρος, Λευτέρης Κυριακίδης, ο οποίος έκανε γνωστή την πρόθεσή του να αποχωρήσει μετά από 12-13 χρόνια στην κεφαλή της τοπικής οργάνωσης.

 

Στη Δημοτική Τοπική Οργάνωση Παγγαίου, είναι πολύ πιθανή η «μονομαχία» ανάμεσα στον Χρήστο Πριονίδη και τον Γιάννη Μίχογλου.

 

 

 

Το ημερολόγιο των εσωκομματικών διαδικασιών έχει ως εξής:

 

2/2-11/3 online εγγραφές – επαναβεβαιώσεις μελών

20/3  Εκλογή Προέδρου ΟΝΝΕΔ

21/3 υποβολή υποψηφιοτήτων για τοπικές οργανώσεις (μόνο για τρεις ώρες, από τις 5 έως τις 8 το απόγευμα!!!)

3/4 εκλογές για νέες δημοτικές οργανώσεις και συνέδρους του 10ου τακτικού συνεδρίου. Ψηφίζει η κομματική βάση.

6/4 εκλογές για την ανάδειξη Υπευθύνων Θεματικών Τομέων των Νομαρχιακών Οργανώσεων

9 – 10 Απριλίου: Συνέδριο ΟΝΝΕΔ

11 Απριλίου: Ολοκλήρωση διαβούλευσης για το καταστατικό

17 Απριλίου: Εκλογές για την ανάδειξη Προέδρων ΝΟΔΕ (ψηφίζουν εκλέκτορες)

18 Απριλίου: Δημοσιοποίηση προσχεδίου καταστατικού

22 – 24 Απριλίου: Εργασίες 10ου Τακτικού Εθνικού Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας.