Την πρώτη από τις δεκαπέντε συνολικά γεωτρήσεις που έχουν σχεδιασθεί για την περίοδο 2015-2017 στον Κόλπο της Καβάλας ολοκλήρωσε με επιτυχία η Energean Oil & Gas, στο πλαίσιο του ύψους 200 εκατ. δολαρίων επενδυτικού προγράμματος που πραγματοποιεί με στόχο την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου.

 

Από την Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2015, η γεώτρηση PA-35AΆγκυρα στον Πρίνο έχει παραδοθεί στην παραγωγή, δίνοντας έως τώρα πάνω από 1.500 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως, δηλαδή ποσότητα περίπου διπλάσια της αρχικώς εκτιμώμενης. Μαζί με τις υπόλοιπες ενεργούς γεωτρήσεις, η μοναδική παραγωγή πετρελαίου στην Ελλάδα κινείται πλέον κοντά στις 3.000 βαρέλια ημερησίως, δηλαδή είναι 60% αυξημένη σε σχέση με έναν χρόνο πριν.

 

Σχολιάζοντας την εξέλιξη, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της EnergeanOil & Gas κ. Μαθιός Ρήγας δήλωσε τα εξής: «Για άλλη μια φορά η Energean, το επιστημονικό της δυναμικό και οι εργαζόμενοί της αποδεικνύουν ότι η επένδυση στη συστηματική έρευνα, στη δημιουργία υποδομών και, κυρίως, στο όραμα της αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου της Ελλάδας φέρνει αποτελέσματα.

 

Μέσα σε ένα τελείως αρνητικό διεθνές περιβάλλον, το οποίο χαρακτηρίζεται από την κατάρρευση της τιμής του πετρελαίου με απώλειες της τάξης του 70% και τα χαμηλότερα επίπεδα από το 2004 και μετά, τις ματαιώσεις επενδυτικών σχεδίων αξίας εκατοντάδων δισ. δολαρίων καθώς και τις εκατοντάδες χιλιάδες απολύσεις στον κλάδο, μία ελληνική εταιρεία, παρά την πολιτική αβεβαιότητα και τις τελείως αρνητικές για το επιχειρείν συνθήκες που χαρακτήρισαν την χώρα στη διάρκεια του 2015, κατάφερε να αντλήσει νέο πετρέλαιο από τον Πρίνο, το μοναδικό παραγωγό κοίτασμα της πατρίδας μας.

 

Η αξιοποίηση των διαπιστωμένων αποθεμάτων πετρελαίου στον Κόλπο της Καβάλας, τα οποία εκτιμώνται σε 30 εκατ. βαρέλια πετρελαίου, έχει ήδη ξεκινήσει και μαζί η νέα εποχή για τον Πρίνο. Η κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου λειτουργεί αρνητικά, μετριάζει την ικανοποίησή μας και απαγορεύει τους πανηγυρισμούς. Ωστόσο, το αποτέλεσμα μας ενθαρρύνει να συνεχίσουμε την προσπάθεια, προχωρώντας στις επόμενες γεωτρήσεις στην περιοχή, προκειμένου να διασφαλίσουμε για τουλάχιστον μια δεκαπενταετία ακόμη την λειτουργία του Πρίνου και, βεβαίως, την απασχόληση των εργαζομένων, οι οποίοι έχουν υπερβεί τους 400 συνολικά στην Καβάλα και στην Αθήνα.»

 

Το πρόγραμμα της Energean Oil & Gasγια τον Κόλπο της Καβάλας περιλαμβάνει το αμέσως επόμενο διάστημα τεχνικές παρεμβάσεις για την αύξηση της παραγωγής σε παλαιότερες γεωτρήσεις (PB-26 και PB-34 στον Πρίνο καθώς και PNA-H3 στον Βόρειο Πρίνο). Επιπλέον, έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για τη νέα γεώτρηση PA-40 ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη τόσο η επεξεργασία των δεδομένων που αποκτήθηκαν από τις σεισμικές έρευνες τριών διαστάσεων που πραγματοποιήθηκαν το καλοκαίρι καθώς και η προετοιμασία για την ανάπτυξη του κοιτάσματος Έψιλον.