Στον απολογισμό της κοινοβουλευτικής της θητείας προχώρησε η βουλεύτρια Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και εκ νέου υποψήφια, Τάνια Ελευθεριάδου, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. το απόγευμα της Παρασκευής 21 Απριλίου 2023.

 

Αφού ευχαρίστησε τους ανθρώπους που στήριξαν την προσπάθεια ανάδειξης των προβλημάτων της Καβάλας και της Θάσου, η κ. Ελευθεριάδου αναφέρθηκε στις κοινοβουλευτικές της παρεμβάσεις, οι οποίες έφτασαν τις 1.236, με 20 επίκαιρες ερωτήσεις, 74 τοποθετήσεις στην Ολομέλεια της Βουλής, καθώς και 14 εισηγήσεις σε νομοσχέδια και διεθνείς συμβάσεις.

 

Αναφέρθηκε στη συμμετοχή της στην Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, στην Εξεταστική Επιτροπή για το σκάνδαλο των Υποκλοπών, στην Διακομματική Επιτροπή για την Θράκη-σημειώνοντας ότι πάλεψε μέχρι την τελευταία στιγμή να επεκταθεί το αναπτυξιακό πλάνο και για την Καβάλα, γεγονός που δεν κατέστη δυνατόν) και στην Επιτροπή Παρακολούθησης του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης.

 

Τόνισε ότι προσπάθησε, και μέχρι ένα σημείο κατάφερε, να φέρει στο ελληνικό κοινοβούλιο τα προβλήματα των κοινωνικών ομάδων της Καβάλας, συμπληρώνοντας ότι «είναι εξαιρετικά σημαντικό για μια βουλευτή να παραδέχεται ότι οι κοινωνικοί και επαγγελματικοί φορείς είναι οι καθ’ ύλην αρμόδιοι να μιλήσουν για τα προβλήματά τους».

 

Όπως ανέφερε,  η πολιτική της Κυβέρνησης Μητσοτάκη απαξίωσε την Καβάλα και την Θάσο, καθώς τα τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης ήταν χρόνια πολιτικής απραξίας, ανευθυνότητας, αναποτελεσματικότητας, με τις προεκλογικές υποσχέσεις των κυβερνητικών βουλευτών να αποδεικνύονται κενές περιεχομένου.

 

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στα εξής:

 

Κοινωνικός και εργασιακός όλεθρος

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το 29,4% των πολιτών ζουν υπό τον κίνδυνο της φτώχειας, δηλαδή 1 στους 3!

 

Στην Καβάλα, το 2018 ολοκληρώθηκαν 23 πλειστηριασμοί ακινήτων, ενώ το 2022 425.

 

Μόνο το 2022 πλειστηριάστηκαν στο νομό Καβάλας, 45 κύριες κατοικίες, αφήνοντας σε καθεστώς αστεγίας συμπολίτες μας.

 

Το σύνθημα "πολλές και καλές δουλειές" ήταν ένα από τα βασικότερα στον προεκλογικό οίστρο της ΝΔ.  Τα στοιχεία του ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) για την περιοχή μας είναι αδιάσειστα.

 

Οι αναζητούντες εργασία στην ΑΜ-Θ αυξήθηκαν κατά 10% σε σχέση το 2019.

 

Οι περιπτώσεις των ομαδικών απολύσεων στις βιομηχανίες των Λιπασμάτων και των Πετρελαίων, καθώς και η προκλητική στάση του Υπουργείου Εργασίας, η σιωπή των κυβερνητικών βουλευτών και η εργοδοτική ασυδοσία με την ανοχή της κυβέρνησης είναι ενδεικτικές.

 

4 στους 10 αγρότες μας αναγκάζονται να ξηλώσουν τα αμπέλια τουςεγκαταλείπουν τα χωράφια τους και στρέφονται σε άλλες επαγγελματικές λύσεις.

 

Η κακοκαιρία που έπληξε την περιοχή του Παγγαίου το περασμένο καλοκαίρι,  η δύσκολη χρονιά για το ακτινίδιο,  η απουσία εμπορίας κυρίως στο σταφύλι, το υψηλό κόστος στα καύσιμα και την ενέργεια,  εγκλώβισαν τους αγρότες της περιοχής σε ένα καθεστώς…απελπισίας.

 

Η κυβέρνηση αντιμετώπισε τους κτηνοτρόφους μας ως παραγωγούς Πόρσεκαι μετατρέπει τα αμνοερίφια σε είδη πολυτελείας.

 

Στο τομέα της Υγείας τα πράγματα είναι τραγικά

 

Όλο το προηγούμενο διάστημα γίναμε μάρτυρες καταγγελιών των γιατρών του Νοσοκομείου Καβάλας για σοβαρά προβλήματα στις κλινικές.

 

Γιατροί υποχρεώνονταν με ένα «Εντέλλεσθε» να μετακινούνται από νοσοκομείο σε νοσοκομείο.

 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της διάλυσης της δημόσιας υγείας, είναι η λειτουργία του Κέντρου Ψυχικής Υγείας που δεν έχει μόνιμο γιατρό.

 

Υποστελεχωμένη είναι και η μοναδική ΤΟΜΥ στο νομό Καβάλας, ενώ η δεύτερη που προβλεπόταν δεν έγινε ποτέ.

 

Η διοίκηση του Νοσοκομείου Καβάλας με τις ευλογίες του Υπουργείου, επανέφερε το αποτυχημένο μοντέλο των εργολάβων σε καθαριότητα και σίτιση.

 

Η Μονάδα Αιμοκάθαρσης στο Κέντρο Υγείας Πρίνου έμεινε στάσιμη για 4 χρόνια. Μία πληγή για τους κατοίκους του νησιού που παρά το τεράστιο πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζουν αναγκάζονται να μετακινούνται στην Καβάλα για τις αιμοκαθάρσεις.

 

Αναπτυξιακή στασιμότητα

 

Η κυβέρνηση των αρίστων έμεινε στα "κατόπιν ενεργειών μου". Μία σειρά κομβικών αναπτυξιακών παρεμβάσεων πνίγηκε στην ανικανότητα των τοπικών κυβερνητικών βουλευτών και στην αδιαφορία των Υπουργείων για την ταχύτατη εξέλιξη των έργων, που θα δώσουν πνοή στην περιοχή μας.

 

Η σύσταση επιτροπής για την ανάπτυξη της Θράκης-και μόνο!- έδειξε τις προτεραιότητες της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αφήνοντας την Καβάλα και την Θάσο σε θέση παρία.

 

Ενδεικτικά, τα παρακάτω έργα πάγωσαν ή κινούνται με ρυθμούς χελώνας:

 

Οριστική λύση για τα Τενάγη Φιλίππων, στις 17/9/2018, το Υπ. Υποδομών ανέθεσε την εκπόνηση προμελέτης και οριστικής μελέτης σε τεχνικά γραφεία, η αρχική συνολική προθεσμία περαίωσης ήταν ίση με (24) μήνες, δηλαδή η μελέτη έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί στο τέλος του 2020! Σήμερα, βρισκόμαστε στην προμελέτη!

 

Πεσμένη γέφυρα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κινήθηκε ΑΜΕΣΑ. Δυστυχώς, η τοπική ΝΔ προέταξε το καλό της παράταξης και όχι της πόλης. Από τότε, το Υπ. Μεταφορών κινήθηκε με ρυθμούς χελώνας, ρίχνοντας τις ευθύνες είτε στην πανδημία είτε στην-υπαρκτή, αλλά όχι απαγορευτική- δυσκολία έλλειψης στοιχείων για την υφιστάμενη κατάσταση.

 

Υποπαραχώρηση του Λιμένα Καβάλας «Φίλιππος Β’», διαδικασία που προχώρησε με αδιαφανείς διαδικασίες, σε ρυθμούς χελώνας, με μία σύμπραξη εταιρειών να συμμετέχει στην διαγωνισμό. Μέχρι σήμερα, δεν ξέρουμε την σύμβαση παραχώρησης, τη διάρκεια της.

 

Δυτική προσαγωγός Νέστου, την οποία με θράσος και αμοραλισμό οι τοπικοί βουλευτές περηφανεύονταν ότι έβαλαν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, κάτι που δρομολογήθηκε απόλυτα από τον πρώην υφυπουργό Στάθη Γιαννακίδη.

 

Διεθνές πανεπιστήμιο, το οποίο πολεμήθηκε από την πρώτη στιγμή από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, με την αναστολή της σχολής Γεωλογίας και των διετών προγραμμάτων σπουδών

 

Μεταστέγαση του Ειρηνοδικείου Θάσου: στασιμότητα και αδιαφορία, παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις μου

 

Υδατοδρόμιο: ένα σχέδιο που μπήκε σε τροχιά από την ηγεσία του Υπ. Ναυτιλίας επί ΣΥΡΙΖΑ, και παρά το γεγονός ότι το 2020 μας έλεγαν ότι είναι όλα έτοιμα, ακόμα δεν έχει γίνει τίποτα.

 

Υποβάθμιση αεροδρομίου Χρυσούπολης, με λιγότερες πτήσεις και λιγότερο επιβατικό κοινό. Δεν χώρεσε η Καβάλα και η Θάσος στον κεντρικό σχεδιασμό του Υπουργείου Τουρισμού;

 

Κλείσιμο τεσσάρων υποκαταστημάτων τραπεζών και ομηρία των εργαζομένων τους. Βέβαια, στα θετικά ότι λειτούργησε ένα ATM.

 

Σιδηροδρομική Εγνατία και σύνδεση του Φίλιππος Β’ με τους Τοξότες, έργο δρομολογημένο, με δεδομένη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, που άνοιγε διαύλους επικοινωνίας με τους γείτονες μας, και χαρακτηρίστηκε φαραωνικό από τον παραιτηθέντα υπουργό Καραμανλή.

 

Η κ. Ελευθεριάδου τόνισε ότι ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει: Αύξηση μισθών. Μείωση τιμών. Ρύθμιση χρεών. Δίκαιο και αποτελεσματικό κράτος.

 

Σημαίνει Δικαιοσύνη στην εργασία, με σεβασμό στις αποφάσεις των δικαστηρίων για τους εργαζόμενους στα Λιπάσματα και στα Πετρέλαια, με λειτουργία των δύο βιομηχανιών με κανόνες και όχι με εργοδοτική αυθαιρεσία, κατάργηση όλων των αντεργατικών και αντικοινωνικών ρυθμίσεων της κυβέρνησης της ΝΔ, συμπεριλαμβανομένου του Ν 4808/2021 («Νόμου Χατζηδάκη»), αυστηρούς ελέγχους, αναβάθμιση του ΣΕΠΕ.

 

Σημαίνει Δικαιοσύνη στον αγροτικό κόσμο, με κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, προστασία της αγροτικής γης, με στοχευμένα μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής με τη μείωση του κόστους εισροών (νερό, ενέργεια, ζωοτροφές) με την αξιοποίηση εθνικών και κοινοτικών πόρων, σημαίνει επέκταση της αντιχαλαζικής προστασίας από αέρος ή εναλλακτικών μορφών αντιχαλαζικής προστασίας των αγροτών της περιοχής.

 

Σημαίνει, Δικαιοσύνη στην Ανάπτυξη με την ολοκλήρωση των εμβληματικών έργων που ξεκίνησαν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όπως το δίκτυο φυσικού αερίου (που κι αυτό οικειοποιήθηκε κυβερνητικός βουλευτής), την οριστική λύση για τα Τενάγη των Φιλίππων, τη σύνδεση του Φίλιππος Β’ με τους Τοξότες, επιτάχυνση των διαδικασιών για το μεγάλο έργο της Σιδηροδρομικής Εγνατίας, την ολοκλήρωση της υποπαραχώρησης λειτουργιών του Φίλιππος Β’, εφόσον βεβαιωθεί ότι τηρήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες κ.α.

 

Σημαίνει Δικαιοσύνη στην Υγεία, με θαρραλέα ενίσχυση με γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό στο Νοσοκομείο Καβάλας, δημιουργία δεύτερης ΤΟΜΥ και ενίσχυση της ήδη υπάρχουσας, ενίσχυση των δομών ψυχικής υγείας, μισθολογική αναβάθμιση των γιατρών και του υγειονομικού προσωπικού του ΕΣΥ, λειτουργία του μονάδας αιμοκάθαρσης στο ΚΥ Πρίνου, ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας από την Λεκάνη μέχρι τον Ποτό και από το Οφρύνιο μέχρι το Χρυσοχώρι.

 

Σημαίνει Δικαιοσύνη στην Παιδεία, με αναβάθμιση του ΔΙΠΑΕ, πάγωμα της όποιας συζήτησης για ένταξη του στο Δημοκρίτειο, αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του, επανεξέταση ίδρυσης τμήματος Γεωλογίας και των διετών προγραμμάτων σπουδών, μείωση των αναπληρωτών εκπαιδευτικών (με τους απαραίτητους διορισμούς) από το 30% του συνολικού αριθμού των εκπαιδευτικών που είναι σήμερα σε 5-6% που είναι ο Ευρωπαϊκός μέσος όρος.

 

Σημαίνει Δικαιοσύνη στην τουριστική ανάπτυξη, με νέες μορφές πολιτιστικού τουρισμού (πχ αρχαιολογικός, καταδυτικός, θρησκευτικός τουρισμός) με μέριμνες για την βιώσιμη και αειφόρο εκμετάλλευση των πολιτισμικών και περιβαλλοντικών πόρων της περιοχής και τον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος.

 

Σημαίνει Δικαιοσύνη στην προστασία της πρώτης κατοικίας και στη ρύθμιση των οφειλών των πολιτών, με συλλογική ρύθμιση ληξιπρόθεσμων, προστασία της κατοικίας, της αγροτικής γης από ρευστοποίηση, εξωδικαστική ρύθμιση με υποχρεωτική συμμετοχή του πιστωτή.

 

Η κ. Ελευθεριάδου κατέληξε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και εγώ προσωπικά, αν μου κάνει την τιμή ο Καβαλιώτικος λαός να με εκλέξει για δεύτερη φορά, δεσμευόμαστε να σταματήσει η Καβάλα και Ανατολική Μακεδονία-Θράκη να ανήκει στις απαξιωμένες περιοχές. Γιατί τώρα, με μια προοδευτική κυβέρνηση και πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, και ξέρουμε και μπορούμε. Χωρίς τρόικα και μνημόνια.»

(δελτίο Τύπου)