Η εταιρεία «Οξύρρυγχος Ελλάς Α.Ε.» που ανήκει στον κ. Evgenii Efimovich Aptekar, βρίσκεται στο Κεφαλάρι της Δράμας. Όλα αυτά τα χρόνια εκτρέφει οξύρρυγχους από δικό της γόνο, η παραγωγή ξεπερνά τους 80 τόνους και περιλαμβάνει τέσσερα διαφορετικά είδη οξύρρυγχων, το ρωσικό, το σιβηρικό, το Husohuso (Beluga) και το είδος Acipencer stellatus. 

 

Όταν τα ψάρια φτάσουν στην ηλικία των τριών ετών, ξεχωρίζουν τα αρσενικά τα οποία οδηγούνται προς πώληση στις αγορές της Δράμας και της Θράκης, ενώ τα θηλυκά συνεχίζουν να τα εκτρέφουν στις δεξαμενές με την ειδική τροφή που τους δίνεται (σαρδέλες, γαύρος, γαρίδες και τροφές υψηλής ποιότητας από την Ολλανδία) για να φτάσουν στην κατάλληλη ηλικία και βάρος  για να δώσουν το πολύτιμο χαβιάρι τους. 

 

Αυτό το μοναδικό και πανάκριβο έδεσμα σήμερα στη διεθνή αγορά πουλιέται περίπου προς 400 ευρώ το κιλό (τιμή παραγωγού). 

 

Η εταιρεία «Οξύρρυγχος Ελλάς Α.Ε.» κυκλοφόρησε πρόσφατα στη αγορά τη πρώτη παραγωγή μαύρου χαβιαριού με τον διακριτικό τίτλο «Caviar malossol».

 

Το προϊόν παράγεται από τρεις διαφορετικούς τύπους οξυρύγχου (ρωσικό, σιβηρικό, υβριδικό) και η ένδειξη malossol που αναγράφεται στο συσκευασία του προϊόντος σημαίνει ότι το χαβιάρι είναι διατηρημένο σε μια ελάχιστη ποσότητα αλατιού.

 

Tips: Τα προϊόντα της «Οξύρρυγχος Ελλάς Α.Ε.» είναι διαθέσιμα στο on line shop: https://fungihellas.gr/el/χαβιάρια. Θα τα βρείτε σε συσκευασίες των 10 γραμ/15€ , 30γραμ/45€ , 50γραμ/75€, 125γραμ/187,50€ , 250 γραμ/375€  και 500 γραμ/750€.

 

πηγή: newharpas.blogspot.com