γράφει ο

Τάσος Αποστολίδης

 

Να ενισχύσει το βουλευτικό ψηφοδέλτιό της στην Καβάλα με τη συμμετοχή ενός γιατρού επιχειρεί σύμφωνα με πληροφορίες η ΝΔ, ωστόσο το εγχείρημα «σκοντάφτει» σε διάφορους παράγοντες.

 

Γενικά, καταγράφηκε απροθυμία από την πλευρά πολύ γνωστών και δημοφιλών γιατρών της περιοχής, που ανήκουν ιδεολογικά στη ΝΔ, να εμπλακούν ενεργά στην εκλογική διαδικασία.

 

Ειδικά όσοι είναι ιδιώτες γιατροί, προτίμησαν να μείνουν προσηλωμένοι στο επάγγελμα.

 

Η εκκρεμότητα με τη δικαιοσύνη & το σκάνδαλο

 

Υπήρξε όμως εισήγηση, από στέλεχος του κόμματος, για ιδιώτη γιατρό της Καβάλας και μέχρι το τέλος της περασμένης εβδομάδας φαινόταν ότι είχε μεγάλες πιθανότητες συμμετοχής.

 

Ωστόσο, σύμφωνα με μια πρώτη έρευνα που έγινε, το όνομα του γιατρού ακούστηκε ότι εμπλέκεται σε πρόσφατο σχετικά σκάνδαλο στο χώρο της Υγείας και ότι σε βάρος του εκκρεμούν υποθέσεις με τη Δικαιοσύνη.

 

Έτσι η συζήτηση επέστρεψε στην προηγούμενη «δεξαμενή» υποψηφίων, για τους οποίους το κόμμα έχει από καιρό ζητήσει βιογραφικά σημειώματα.

 

Η περίπτωση Ζησίμου

 

Ο επιχειρηματίας Παύλος Ζησίμου είναι ένα από τα σενάρια που εξετάζονται και φαίνεται ότι η επιλογή αυτή εξυπηρετεί διαφορετικά κριτήρια:

 

-καλύπτει το «κενό» της ΝΔ στην περιοχή του Νέστου

 

-συνοδεύεται από ένα επιχειρηματικό «success story αριστείας» και, το κυριότερο,

 

-διαθέτει προηγούμενη εκλογική εμπειρία.

 

Σημειώνεται ότι ο κ. Ζησίμου είχε «τριβή» με εκλογικές διαδικασίες από το 2006, όταν σε ηλικία 32 ετών εκλέχθηκε νομαρχιακός σύμβουλος με τον Θόδωρο Καλλιοντζή για την περίοδο 2007-2010.

 

Συμμετείχε ξανά σε εκλογές σε επίπεδο νομού και το 2010, όταν εκλέχθηκε περιφερειακός σύμβουλος Καβάλας με την παράταξη του Γιώργου Παυλίδη για την περίοδο 2011-2014.

 

Το 2017 ήταν υποψήφιος πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας, στη διοίκηση του οποίου μετέχει τα τελευταία 5 χρόνια.  

 

Άνιση η μάχη για τους νέους υποψήφιους

 

Στο μεταξύ, στο εσωτερικό της ΝΔ υπάρχουν γκρίνιες για την καθυστέρηση στην ανακοίνωση του ψηφοδελτίου μιας και ήδη έχουν γίνει οι σχετικές ανακοινώσεις από άλλα κόμματα, όπως ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ.

 

Ήδη το μισό ψηφοδέλτιο είναι «γεμάτο» από τους 3 εν ενεργεία βουλευτές, Νίκο Παναγιωτόπουλο, Γιάννη Πασχαλίδη, Μακάριο Λαζαρίδη, που κάνουν… για 4η χρονιά προεκλογική εκστρατεία.

 

Τελείως διαφορετική αφετηρία θα έχουν τα άλλα τρία πρόσωπα που θα επιλεγούν, με μερικές μόλις εβδομάδες για προεκλογικό αγώνα.

 

Για παράδειγμα, η επιχειρηματίας Ειρήνη Βρανά που αποδέχθηκε πρόσφατα την πρόταση που της έγινε αλλά ακόμη και η δικηγόρος Μαίρη Χατζηκωνσταντίνου που συμμετείχε στις εκλογές του 2019, όσο σίγουρες κι αν είναι για την υποψηφιότητά τους, δεν μπορούν να κάνουν όλες τις απαραίτητες κινήσεις αν προηγουμένως δεν ανακοινωθούν.

 

Εσωστρέφεια και «καρατομήσεις»

 

Το κλίμα έρχεται να δυσχεράνει η απουσία μιας διαδικασίας ανάδειξης υποψηφίων από τις τοπικές οργανώσεις αλλά και οι κινήσεις «πρωτοκλασάτων» στο παρασκήνιο.

 

Μεταξύ άλλων, παρατηρήθηκαν δύο… κακόβουλες τάσεις: η μία που «καρατομεί εν τη γενέσει της» οποιαδήποτε «εν δυνάμει ισχυρή υποψηφιότητα, με μέλλον» και η άλλη που κάνει τα πάντα για να καθυστερήσει η ανακοίνωση.

 

Σε ό,τι αφορά τις «καρατομήσεις», οι πληροφορίες αναφέρονται και σε δύο γυναικείες υποψηφιότητες που κόπηκαν ενώ θα μπορούσαν να τα πάνε καλά και να δημιουργήσουν παρακαταθήκη για το μέλλον.