«Ο πρωτογενής τομέας της περιοχής της ΑΜ-Θ έχει φτάσει στα όρια του και η κυβέρνηση της ΝΔ σφυρίζει αδιάφορα», δηλώνει η βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ, Τάνια Ελευθεριάδου.  

 

«Το δυσβάστακτο κόστος λόγω της αύξησης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος μέσω της ρήτρας αναπροσαρμογής, η ραγδαία αύξηση στα καύσιμα, οι αυξήσεις στις τιμές των λιπασμάτων είναι μερικά μόνο απ’ τα εμπόδια που πρέπει να αντιμετωπίσουν καθημερινά οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της περιοχής» συμπληρώνει. 

 

«Μετέφερα, ως όφειλα, τα δίκαια αιτήματα των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα, στην ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ζητώντας να ληφθούν άμεσα μέτρα προστασίας και ενίσχυσης των παραγωγών του νομού Καβάλας», τονίζει η βουλευτής.

 

Αναλυτικά: 

 

«Συγκεκριμένα, σημείωσα ότι η θέσπιση της ρήτρας αναπροσαρμογής και οι αυξημένες χρεώσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν το 100%, έχει οδηγήσει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση το σύνολο των αγροτών και των κτηνοτρόφων, οι οποίοι αδυνατούν να ανταποκριθούν, ενώ τα μέτρα που ανακοινώνει το αρμόδιο Υπουργείο και επαίρονται γι’ αυτά οι τοπικοί κυβερνητικοί βουλευτές είναι ανεπαρκή. Χαρακτηριστική η επιδότηση της ρήτρας αναπροσαρμογής μόνο για την περίοδο που υπάρχει περιορισμός της άρδευσης χωρίς να καλύπτεται η κοστοβόρα αρδευτική περίοδο που έπεται.

 

Επιπρόσθετα, η εξαγγελία επιστροφής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης αφορά μερίδα των αγροτών και όχι το σύνολό τους, γεγονός που επιτείνει την κρίση στον πρωτογενή τομέα. Η αύξηση αυτή, σε συνδυασμό με τις αυξήσεις στις τιμές των λιπασμάτων εκτοξεύει το κόστος παραγωγής και μειώνει την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων μας και το ήδη χαμηλό εισόδημα των αγροτών. Οι αγρότες της χώρας μας αδυνατούν να ανταποκριθούν σε αυτές τις αιφνίδιες και υπερβολικές αυξήσεις του κόστους παραγωγής. Ήδη πολλοί ΤΟΕΒ και μεμονωμένοι παραγωγοί διαθέτουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στη ΔΕΗ και με την αύξηση αυτή ο αριθμός των απλήρωτων λογαριασμών θα αυξηθεί με γεωμετρική πρόοδο.

 

Ζήτησα από την ηγεσία του Υπουργείου:

 

•          Να επεκταθεί-ως πρώτη κίνηση- η επιστροφή του ΕΦΚ σε όλους τους αγρότες

 

•          Να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα ώστε να μειωθούν οι τιμές των γεωργικών εφοδίων

 

•          Να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση των υπέρογκων αυξήσεων στα αγροτικά τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος.

 

Για όλους του παραπάνω λόγους, στέκομαι στο πλευρό των αγροτών και των κτηνοτρόφων της περιοχής, στηρίζοντας τις κινητοποιήσεις τους και ζητώντας να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά τους. Ζητώ, επίσης, από τους κυβερνητικούς βουλευτές να σταματήσουν τον άτυπο μεταξύ τους ανταγωνισμού του πιο γρήγορου «κατόπιν ενεργειών μου» δελτίου Τύπου και να στηρίξουν ουσιαστικά και όλες τους τις δυνάμεις τα δίκαια και αιτήματα των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα, πιέζοντας στην κατεύθυνση ικανοποίησής τους.

 

(δελτίο Τύπου Τάνια Ελευθεριάδου)