Πολλά ήταν τα παράπονα των λουόμενων στις παραλίες της Καβάλας για τα τεράστια κύματα, όπως λένε που σήκωσαν τα δυο καταμαράν που κατέπλευσαν χθες στο λιμάνι της Καβάλας και τα οποία μέχρι τις 20 Ιουλίου θα αντικαθιστούν το πλοίο Aqua Blue της εταιρείας Sea Jet.

 

Ειδικότερα λουόμενοι που χθες βρέθηκαν στις παραλίες της Ραψάνης και της Καλαμίτσας διαμαρτυρήθηκαν έντονα για τους κυματισμούς που προκάλεσαν τα πλοία. Όπως λένε τα κύματα πέρασαν πάνω από την ακτή, ανακατεύοντας την άμμο και δημιουργώντας πρόβλημα σε όσους λιάζονταν στην άμμο. 

 

Πάντως από το Λιμεναρχείο της Μύρινας στη Λήμνο έχει εκδοθεί σχετική οδηγία  με αφορμή τη δρομολόγηση των καταμαράν που εφιστά την προσοχή στους λουόμενους. Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Λιμεναρχείου ζητήθηκε από τον καπετάνιο του πλοίου να καταπλέει με μικρότερη ταχύτητα όταν προσεγγίζει τη Λήμνο και τον Άγιο Ευστράτιο. 

 

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση αναφέρεται:

 

Το Λιμεναρχείο Μύρινας ενημερώνει για το CHAMPION JET 1 και για τον κυματισμό που μπορεί να προκαλέσει λόγω της ταχύτητας του σε παραλίες της Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου: 

 

1.- Σας γνωρίζουμε τη δρομολόγηση του πλοίου “CHAMPION JET 1” της εταιρείας KIARA N.E. (σε προσωρινή αντικατάσταση του “AQUA BLUE”) εκτελώντας προγραμματισμένο δρομολόγιο ΛΑΥΡΙΟ – ΑΓΙΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ – ΜΥΡΙΝΑ – ΚΑΒΑΛΑ και επιστροφή. Εν λόγω πλοίο είναι τύπου καταμαράν- ταχύπλοο και αναπτύσσει ταχύτητα περί τους 40 κόμβους.

 

2.- Από την Υπηρεσία μας ζητήθηκε από τον πλοίαρχο κατά την προσέγγιση του πλοίου στο Λιμένα Μύρινας και Αγίου Ευστρατίου όπως καταπλέει με τη μικρότερη δυνατή ταχύτητα, καθότι αναμένεται να παρατηρηθεί εντονότερο ύψος κυματισμού από αυτό των υπόλοιπων συμβατικών πλοίων.

 

3.- Παρακαλούνται οι λουόμενοι όπως δείξουν δέουσα προσοχή κατά την διέλευση του πλοίου από τη Νήσο Λήμνο, και ιδιαίτερα στις παραλίες Θάνους, Πλατέως, Μύρινας (Νέας Μαδύτου, Ρωμέϊκου Γυαλού, Ρηχών Νερών, Αυλώνα) και Αγίου Ιωάννη, καθώς και στις παραλίες της Νήσου Αγίου Ευστρατίου. Παρακαλούνται ομοίως οι ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, οι ιδιοκτήτες των ξενοδοχειακών μονάδων που δραστηριοποιούνται πλησίον των ακτών, οι υπεύθυνοι Ναυταθλητικών Σωματείων-Ομίλων, καθώς και οι χειριστές μικρών σκαφών (επαγγελματικών-ερασιτεχνικών) για την ανάλογη προσοχή τους.

 

4.- Παρακαλούμε για την ενημέρωσή σας.

 

Ο ΛΙΜΕΝΑΡΧΗΣ

Πλωτάρχης Λ.Σ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ Γεώργιος