Την πεποίθηση ότι σήμερα η Καβάλα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει με δυναμισμό τις προκλήσεις του μέλλοντος, ως πύλη διαπεριφερειακής εμβέλειας με διεθνή ρόλο χάρη στο αεροδρόμιό της, την Εγνατία Οδό, τον κάθετο άξονα από τη Βουλγαρία και τα λιμάνια της, εξέφρασε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στην αντιφώνησή της κατά την τελετή της επίσημης ανακήρυξής της ως επίτιμη Δημότης, που πραγματοποιήθηκε στο εντυπωσιακό ιστορικό κτίριο της Μεγάλη Λέσχης με ιστορία πάνω από έναν αιώνα.

 

Η κ. Σακελλαροπούλου ευχαρίστησε θερμά το δήμαρχο Καβάλας Θόδωρο Μουριάδη και το δημοτικό συμβούλιο της πόλης για την εξαιρετική τιμή που της έκαναν υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι «η όμορφη πόλη σας, όπου διασταυρώθηκαν τόσοι λαοί και πολιτισμοί μέσα στους αιώνες, σήμερα πληροί όλες τις προϋποθέσεις ώστε να γίνει μια «πόλη του αύριο», ένας τόπος κοινωνικής προόδου, πολιτισμικού διαλόγου και περιβαλλοντικής αναγέννησης.

 

Ο μόχθος, η εργατικότητα, η αστείρευτη θέληση των ανθρώπων που μας κληροδότησαν την πλούσια καπνοπαραγωγική παράδοση της Καβάλας, δεν έχουν σβήσει. Διοχετεύονται σε άλλες δραστηριότητες, παίρνουν νέες μορφές».

 

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε σε όλα τα μεγάλα έργα υποδομής και εξωραϊσμού που έχουν προγραμματιστεί να γίνουν, τα οποία θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων, θα αναδείξουν την πλούσια ιστορία της και θα την μεταμορφώσουν σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή κοινωνία.

 

Αναφέρθηκε επίσης, σε όλους τους μεγάλους αγώνες όπου η Καβάλα πρωτοστάτησε μέσα από εξέχοντες προσωπικότητες αγωνιστών και ηρώων και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον καπνό επισημαίνοντας ότι «όλη η οικονομία και η ζωή της Καβάλας, από το 1840 και έπειτα, βασίστηκε στην καλλιέργεια, την επεξεργασία και το εμπόριο του «μπασμά», της ευγενέστερης καπνικής ποικιλίας, την πόλη που ακόμα αναδίδει το άρωμα με το οποίο είναι ποτισμένοι οι τοίχοι των παλιών καπναποθηκών. Την πόλη των κοινωνικών και πολιτικών αγώνων».

 

Νωρίτερα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Καβαλιώτη αγωνιστή του 1821 Ιλαρίωνα Καρατζόγλου που στήθηκε μπροστά από το κτίριο της αντιπεριφέρειας (δες ΕΔΩ). 

 

Σε δήλωσή της εξήρε το πατριωτικό σθένος του Καβαλιώτη ήρωα της Επανάστασης επισημαίνοντας «τιμάμε τη μνήμη του Καβαλιώτη ήρωα που πολέμησε σε όλα τα μέτωπα της επαναστατημένης Ελλάδας, του ανδρείου που έδωσε πρόσωπο στη δίψα των συμπατριωτών του για ανεξαρτησία.

 

Τον πυρπολούσε ο πόθος της ελευθερίας, φλεγόταν από την ανάγκη να προσφέρει στον αγώνα. Ο Ιλαρίων Καρατζόγλου πολέμησε το 1821 στη διάρκεια της εξέγερσης της Μακεδονίας, πέρασε στην Ύδρα ως πρωτοπαλίκαρο του οπλαρχηγού Καρατάσου, ξαναγύρισε στη Μακεδονία κι έγινε αρματωλός στο Άγιον Όρος και στα Μαδεμοχώρια, καταδιώχθηκε, φυλακίστηκε, δολοφονήθηκε. «Χάσαμε ένα γενναίον άντρα», έγραψε ο Μακρυγιάννης στα Απομνημονεύματά του.

 

Η κ. Σακελλαροπούλου στο περιθώριο της επίσημης επίσκεψης της στην πόλη της Καβάλας βράβευσε τέσσερις μαθήτριες των δημοτικών σχολείων της Π.Ε. Καβάλας, που διακρίθηκαν στο διαγωνισμό ζωγραφικής που είχε προκηρύξει η αντιπεριφέρεια με θέμα «Ζωγραφίζοντας τον Ύμνο είς την Ελευθερία» του εθνικού μας ποιητή. Συνεχάρη θερμά τις τέσσερις μαθήτριες για τα πολύ όμορφα και εμπνευσμένα έργα που δημιούργησαν.

 

Επίσης, συναντήθηκε και με το πρόεδρο του σωματείου εργαζομένων στη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων (ΒΦΛ) ο οποίος της επέδωσε ένα υπόμνημα με τα αιτήματα και τις θέσεις του συλλόγου ζητώντας τη συνδρομή της. Οι 138 εργαζόμενοι διαμαρτύρονται εδώ και πολλούς μήνες για την άδικη όπως υποστηρίζουν μεταχείριση της διοίκησης του εργοστάσιου (δες ΕΔΩ).

 

  Μνήμες από τη Θράκη

 

Μνήμες από τα παιδικά της χρόνιας στη Σταυρούπολη της Ξάνθης ξύπνησαν στο μυαλό της Προέδρου της Δημοκρατίας τα ενδιαφέροντα εκθέματα του Μουσείου Καπνού του δήμου Καβάλας.

 

Η κ. Σακελλαροπούλου επισκέφθηκε και ξεναγήθηκε στο μοναδικό στην Ελλάδα μουσείο καπνού σημειώνοντας μάλιστα στους παρισταμένους ότι και η ίδια ως παιδί βοηθούσε στο βελόνιασμα των καπνών στις φιλικές οικογένειες που καλλιεργούσαν καπνά. Ακόμα, υπογράμμισε, ότι στο γραφείο της έχει μια ασπρόμαυρη φωτογραφία από τα Πομακοχώρια που απεικονίζει τα καπνά που είναι βελονιασμένα και απλωμένα σε σκιερά μέρη των σπιτιών για να ξεραθούν και συμπλήρωσε ότι η φωτογραφία αυτή της θυμίζει τη Θράκη και τα χρόνια που έζησε εκεί.

 

Λίγο πριν από το μεσημέρι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε στην παλιά πόλη της Καβάλας, στη χερσόνησο της Παναγίας, το ερευνητικό κέντρο MOHA που ιδρύθηκε το 2006 και εδρεύει στο Ιμαρέτ και το σπίτι (κονάκι) του Μοχάμετ Αλι Πασά της Αιγύπτου. Η κ. Σακελλαροπούλου, ξεναγήθηκε στο άριστα καλοδιατηρημένο ξύλινο αρχοντικό σπίτι οθωμανικής αρχιτεκτονικής και ενημερώθηκε για τους στόχους του ερευνητικού κέντρου που είναι η συστηματική μελέτη, καταγραφή, τεκμηρίωση και διάσωση της πολιτιστικής ποικιλομορφίας, η οποία απαντάται στον σύγχρονο κόσμο και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

 

Μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και κοινωνικά δρώμενα, το MOHA στοχεύει στην ανάδειξη της επιρροής του αραβοϊσλαμικού πολιτισμού στην εξέλιξη της δυτικής σκέψης, και την πολύτιμη συμβολή του στις επιστήμες και την τέχνη του σύγχρονου κόσμου.

 

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ – Βασίλης Λωλίδης 

 

Ακούστε τί δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Κώστας Αντωνιάδης:

 

 

Ακούστε τί δήλωσε ο βουλευτής Καβάλας της ΝΔ Γιάννης Πασχαλίδης: 

 

 

Δείτε Φωτογραφίες: