Ενδιαφέροντα είναι τα ευρήματα της μελέτης που εκπόνησε το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ) και την οποία υπογράφουν οι Λεωνίδας Βατικιώτης και Δημήτρης Γιακούλας

 

Η μελέτη παρουσιάστηκε σε εκδήλωση του Επιμελητηρίου Καβάλας (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ). 

 

Σκοπός της είναι η ανάλυση της οικονομικής κατάστασης της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας στο μεταίχμιο μιας εποχής που ορίζεται από τα λοκντάουν του 2020 και 2021.

 

 

Μερικά σύντομα συμπεράσματα

 

**Σε Καβάλα και Θάσο αντιστοιχεί σχεδόν το 1/3 του ΑΕΠ όλης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. 

 

Σε δύο μόλις νομούς, την Καβάλα και τον Έβρο, αντιστοιχεί περισσότερο από το μισό ΑΕΠ όλης της Περιφέρειας. 

 

**Το ΑΕΠ του νομού Καβάλας έφτασε στο ζενίθ του το έτος 2008 αλλά από τότε και έως το 2014 κατέγραψε απότομη πτώση. 

 

Πάντως ακόμη και σήμερα, το ΑΕΠ της Καβάλας είναι σε υψηλότερα επίπεδα από αυτά που βρισκόταν τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 2000

 

Η Καβάλα είναι πρώτη και στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ (ακολουθείται και πάλι από τον Έβρο). 

 

Η Καβάλα έχει σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ τη χαμηλότερη ανεργία μεταξύ των πέντε νομών. Δεύτερη καλύτερη περιοχή σε αυτό το πεδίο είναι ο Έβρος. Η μεγαλύτερη ανεργία παρατηρείται στη Ροδόπη και μετά στην Ξάνθη. 

 

Στις αρχές της δεκαετίας του 2000 η Καβάλα ήταν πρώτος νομός σε ανεργία αλλά το 2002 την πρώτη θέση «έπιασε» ο νομός Δράμας. 

 

Στον αντίποδα, ο νομός Ροδόπης είχε διαχρονικά τη χαμηλότερη ανεργία, από το 2000 έως το 2015 αλλά έκτοτε η Καβάλα και οι άλλοι νομοί δείχνουν να διόρθωσαν μερικώς το πρόβλημα. 

 

**Το 40% των επενδύσεων του Αναπτυξιακού Νόμου στην Καβάλα σχετίζεται με ξενοδοχεία.  

 

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι το 15% των κονδυλίων του Αναπτυξιακού απορρόφησε μόλις μία δραστηριότητα: η παραγωγή λιπασμάτων

 

Έσοδα & Εργαζόμενοι 

Σχεδόν ο μισός τζίρος όλων των επιχειρήσεων είναι στον κλάδο του εμπορίου όπου απασχολούνται σχεδόν 6.500 άτομα

 

Στη μεταποίηση αντιστοιχεί μόλις το 1/5 του τζίρου με 3.300 απασχολούμενους. 

 

Ο πιο πολυπληθής κλάδος είναι αυτός της Γεωργίας με 11.000 απασχολούμενους αλλά μόλις με το 10% του τζίρου από το σύνολο. 

 

Πάνω από 5.000 άτομα απασχολούνται στην εστίαση και τα καταλύματα αλλά ο κλάδος αυτός είναι κάτω από το 5% σε κύκλο εργασιών. 

 

Το 2020, το πρώτο καλοκαίρι με πανδημία, ο κλάδος των καταλυμάτων στο νομό Καβάλας κατέγραψε απώλειες της τάξης του 57% σε σχέση με το 2019. 

 

Ειδικά την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου του 2020 καταγράφηκαν απώλειες της τάξεως του 75% σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2019. 

 

Ο κλάδος της εστίασης, αντίστοιχα, κατέγραψε το 2020 απώλειες της τάξεως του 35% σε σχέση με το 2019

 

 

Τα αναλυτικά συμπεράσματα των μελετητών 

 

Οι ΠΕ Καβάλας και Θάσου συγκεντρώνουν το 27% του ΑΕΠ της Περιφέρειας, στα ίδια επίπεδα περίπου με το ΑΕΠ της ΠΕ Έβρου.

 

Κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, το ΑΕΠ των ΠΕ Καβάλας και Θάσου μειώθηκε κατά 31,3%.

 

Η μείωση είναι υψηλότερη τόσο από το μέσο επίπεδο μείωσης της Περιφέρειας ΑΜΘ (-28,1%), όσο και από το μέσο όρο της βόρειας Ελλάδας (-26,5%) και του συνόλου της χώρας (-28%) αντίστοιχα.

 

Σε όρους ευημερίας, οι ΠΕ Καβάλας και Θάσου φαίνεται να είναι οι πιο εύπορες αφού παρουσιάζουν το υψηλότερο κατά κεφαλή Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν από τις υπόλοιπες ΠΕ της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. 

 

Η ανεργία στην Καβάλα το 2019 ήταν 10,1% ποσοστό που συνιστά τη χαμηλότερη ανεργία στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης και σαφώς χαμηλότερη από το μέσο όρο της χώρας για το αντίστοιχο έτος (17%).

 

Η Καβάλα ως λιγότερο αγροτική περιοχή γνώρισε μεγαλύτερη αποκλιμάκωση της ανεργίας.

 

Η συμμετοχή του εμπορίου (συμπεριλαμβάνει και τους κλάδους εστίασης και καταλυμάτων) στην προστιθέμενη αξία της Καβάλας είναι με διαφορά η μεγαλύτερη απ’ ότι στις υπόλοιπες ΠΕ της Περιφέρειας (δεύτερη είναι η Ξάνθη με 20,2%) αλλά και σαφώς μεγαλύτερη από το μέσο όρο της χώρας (26,9%).

 

Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, βλέπουμε ότι συγκεντρώνεται ένα δυσανάλογα, μεγάλο ποσοστό επενδύσεων στη δημόσια διοίκηση το οποίο προφανώς οφείλεται στη συγκέντρωση επενδύσεων στην άμυνα στην ΠΕ Έβρου.

 

Επίσης σε σχέση με το μέσο όρο της χώρας η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης έχει σημαντικά υψηλότερα ποσοστά επενδύσεων στον πρωτογενή τομέα.

 

Προκειμένου να έχουμε μία ενδεικτική εικόνα για την επενδυτική δραστηριότητα στην Π.Ε. Καβάλας αναλύσαμε στοιχεία από κάποιες εμβληματικές επενδύσεις που έγιναν στην περιοχή στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Νόμου την τελευταία 5ετία.

 

O κλάδος των ξενοδοχείων κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο σε όρους επενδυτικών κεφαλαίων γεγονός που καταδεικνύει την αυξημένη σημασία του για την περιοχή.

 

Το ύψος των τραπεζικών καταθέσεων στην ΠΕ Καβάλας τον Δεκέμβριο του 2020, ήταν 1,51 δισ. €. Από τον Ιούνιο του 2017 (1,12 δισ. €) σημειώνουν μια σταθερή άνοδο.

 

Με βάση τον κύκλο εργασιών οι κυριότεροι κλάδοι είναι το εμπόριο, η μεταποίηση και η αγροτική παραγωγή.

 

Σε όρους απασχόλησης οι κυριότεροι κλάδοι είναι η αγροτική παραγωγή, το εμπόριο και ο κλάδος των καταλυμάτων και της εστίασης.

 

Στην ανάλυση των αποτελεσμάτων του κλάδου των καταλυμάτων το πανδημικό καλοκαίρι του 2020 σε σχέση με το 2019 διαπιστώνονται «σχετικά καλές επιδόσεις» στην Καβάλα που αποδίδονται «στην προέλευση των τουριστών από χώρες με καλό επιδημιολογικό προφίλ, στο α’ κύμα πανδημίας».

 

Τα καταλύματα έκαναν μέσα στο Γ΄τρίμηνο πάνω από το 60% του ετήσιου τζίρου τους, γεγονός που καταδεικνύει την εποχικότητα του κλάδου.

 

Το τρίτο τρίμηνο είναι το σημαντικότερο από άποψης τζίρου και στην εστίαση και προφανώς συνδέεται με την αύξηση της τουριστικής κίνησης.

 

Στις υποκατηγορίες της εστίασης, ο υπο-κλάδος με τον μεγαλύτερο αριθμό επιχειρήσεων και εργαζομένων είναι «παροχή ποτών» ενώ αυτός με τον υψηλότερο τζίρο είναι «εστιατόρια». 

 

Μέση επιχείρηση εστίασης σε ΠΕ Καβάλας: ετήσιο κύκλο εργασιών: 48.516 ευρώ ή 4.042 ευρώ/μήνα, απασχολεί 4 εργαζόμενους. 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ το δεύτερο μέρος της έρευνας με τα συμπεράσματα ανά επιμέρους τομέα, ανάλυση για τον τουρισμό & προτάσεις για επανεκκίνηση της οικονομίας 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΓΡΑΦΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ