Το λιανεμπόριο έκανε πρεμιέρα την Κυριακή με το click away μετά από πέντε εβδομάδες lockdown, με την αγορά να ελπίζει σε μία μερική αναζωογόνηση του τζίρου ενόψει Χριστουγέννων. Στην Καβάλα οι καταναλωτές προσπαθούν να συνηθίσουν στα νέα δεδομένα και οι πολίτες παρά τον άστατο καιρό κατέβηκαν στην αγορά. 

 

H πρώτη μέρα ήταν αναγνωριστική και για καταναλωτές και για εμπόρους (δες ΕΔΩ). Αρκετά καταστήματα προσπάθησαν να προσαρμοστούν άμεσα, μεταφέροντας το ταμείο τους και τα απαραίτητα αντισηπτικά έξω από το κατάστημα για να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους.

 

Αρκετοί πελάτες βρέθηκαν πάντως στην πόρτα των καταστημάτων με τους υπαλλήλους να τους εξηγούν πώς ακριβώς πρέπει να γίνεται τόσο η συναλλαγή όσο και το κλείσιμο του ραντεβού. 

 

Με τη μέθοδο click away οι πελάτες δεν μπαίνουν εντός καταστημάτων, αλλά οι εργαζόμενοι ή οι ιδιοκτήτες, τους περιμένουν στην είσοδο καθώς οι αγορές γίνονται μέσω e-shop ή με τηλεφωνική παραγγελία.

 

Οι έμποροι πάντως, διατηρούν τις επιφυλάξεις τους για το κατά πόσο το click away μπορεί να αποδώσει (δες ΕΔΩ).
 

Η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) μετά από έκτακτη συνεδρίασή της το Σάββατο εξέδωσε ψήφισμα με το οποίο εξέφραζε την διαμαρτυρία της για «την επινόηση και καθιέρωση αδοκίμαστων και αμφιλεγόμενων πρακτικών τύπου click away που πρακτικά ευνοούν μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις».
 

Τα βήματα για το click away είναι τα εξής:

 

- παραγγελία μέσω e-shop ή τηλεφωνικώς

 

- αναμονή SMS από το κατάστημα για την παραλαβή με ραντεβού σε συγκεκριμένο χρόνο (π.χ. 14:00 με 14:30)

 

- ο καταναλωτής θα πρέπει να έχει στείλει SMS μετακίνησης με τον κωδικό 2 και

 

- να έχει μαζί του έγγραφο ταυτοποίησης (ταυτότητα, άδεια οδήγησης) και

 

- το αποδεικτικό παραγγελίας (έστω σε email) ή το SMS του καταστήματος

 

- με το click away, από τη στιγμή που θα στείλει το SMS θα έχει στη διάθεσή του 2 ώρες για να παραλάβει το προϊόν και να επιστρέψει στο σπίτι του

 

- στις ουρές έξω από το κατάστημα δεν μπορούν να βρίσκονται περισσότερα από 9 άτομα (με απόσταση δυο μέτρων), ενώ οι καταστηματάρχες πρέπει να φροντίζουν ώστε η αναμονή να μην υπερβαίνει τα 10 λεπτά

 

- οι αγορές με το click away γίνονται αποκλειστικά με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες (ή μέσω

 

- συστημάτων NFC στα κινητά) με POS και όχι με μετρητά

 

- η παραλαβή του προϊόντος γίνεται εκτός καταστήματος
υπάρχει δυνατότητα επιστροφής/αλλαγής εντός 14 ημερών
 

Δείτε Φωτογραφίες: