Ισχυρά καιρικά φαινόμενα θα κάνουν την εμφάνιση τους από το μεσημέρι της Τετάρτης (9/12) στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης και ιδιαίτερα στο νομό Καβάλας με την κακοκαιρία να κρατά μέχρι και την ερχόμενη Δευτέρα. 

 

Ο προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας Καβάλας, Σταύρος Κιβράκης, μιλώντας στο KavalaNews.GR είπε πως χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή σε όλο το νομό και κυρίως σε Χρυσούπολη και Θάσο, περιοχές που επλήγησαν από ακραία καιρικά φαινόμενα το προηγούμενο διάστημα. 

 

"Μας περιμένουν 200 χιλιοστά βροχής για το επόμενο διάστημα. Αυτό σημαίνει ότι σε ένα κορεσμένο έδαφος όσο νερό πέσει δημιουργεί σοβαρές συνθήκες πλημμύρας. Θα επηρεαστεί όλη η περιφέρεια ΑΜΘ και ιδιαίτερα ο νομός Καβάλας. Μεγάλη προσοχή σε Καβάλα και Θάσο. Οι συμβουλές είναι πάγιες. Αν μπορούμε, να αλλάξουμε το πρόγραμμα μας ώστε να αποφύγουμε την έκθεση σε ακραία καιρικά φαινόμενα", τονίζει ο κ. Κιβράκης. 

 

"Να τηρήσουμε τα μέτρα αυτοπροστασίας.  Τα φαινόμενα να τα περιμένουμε την περιοχή μας από την Τετάρτη (9/12) προς το μεσημέρι. Θα έχουμε πολύ νερό σε μεγάλη διάρκεια. Μέχρι και την Δευτέρα.  Υπάρχουν ευνοϊκές συνθήκες για πλημμυρικά  και καταστροφικά φαινόμενα. Αυτό δεν μπορούμε όμως να το προδιαγράψουμε. Επίσης οι οδηγοί να προσέχουν στο οδικό δίκτυο που κινούνται", επισημαίνει ο προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας Καβάλας. 

 

Έκτακτο δετλίο της ΕΜΥ

 

1. Από τις βραδινές ώρες της Τρίτης (08-12-2020) θα επηρεαστούν τα νησιά του Ιονίου και από αργά τη νύχτα η Ήπειρος, η δυτική Στερεά  και η δυτική Μακεδονία.

 

2. Την Τετάρτη (09-12-2020) εκτός από τις προαναφερθείσες περιοχές, από τις μεσημβρινές ώρες θα επηρεαστούν επίσης η κεντρική Στερεά, η Θεσσαλία, οι Σποράδες, σταδιακά η δυτική Πελοπόννησος, η κεντρική Μακεδονία και από τις βραδινές ώρες η ανατολική Μακεδονία και η Θράκη.

 

3. Από το απόγευμα της Πέμπτης (10-12-2020), θα επηρεαστούν επίσης οι Κυκλάδες, η Κρήτη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

 

Η ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), η Εύβοια και η ανατολική Πελοπόννησος θα επηρεαστούν πρόσκαιρα τις μεσημβρινές ώρες.

 

Τα έντονα φαινόμενα από το μεσημέρι της Πέμπτης και από τα βορειοδυτικά θα εξασθενήσουν, ενώ στη Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα θα συνεχιστούν μέχρι τις πρωινές ώρες της Παρασκευής (11-12-2020).

 

4. Από αργά το απόγευμα της Παρασκευής (11-12-2020) ο καιρός θα παρουσιάσει εκ νέου επιδείνωση στη δυτική Ελλάδα με βροχές και καταιγίδες οι οποίες προβλέπεται να είναι κατά τόπους ισχυρές μέχρι τις πρωινές ώρες του Σαββάτου (12-12-2020).

 

Β. Θυελλώδεις νότιοι άνεμοι εντάσεως 7 με 8 μποφόρ θα πνέουν στα πελάγη την Τετάρτη (09-12-2020), με βαθμιαία εξασθένηση στο Ιόνιο από τις πρωινές ώρες της Πέμπτης (10-12-2020).