Καιρός

Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού (ΕΔΕΚ) που εκδόθηκε σήμερα Τρίτη 14 Μαρτίου 2023 από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), επιδείνωση προβλέπεται να παρουσιάσει ο καιρός στη χώρα μας από αύριο Τετάρτη (15-03-2023) έως και το μεσημέρι της Παρασκευής (17-03-2023) με ισχυρές βροχές και καταιγίδες. 

Σύμφωνα με το meteokav.gr έρχονται στην περιοχή του Νομού Καβάλας βροχοπτώσεις τις επόμενες ημέρες, ενώ θα υπάρξει και μικρή πτώση της θερμοκρασίας.

Μετά από πολυετείς προσπάθειες δημιουργείται, σύμφωνα με το meteokav.gr, ένα διαδραστικό κέντρο παρατήρησης του καιρού στην περιοχή μας.

Σύμφωνα με το δίκτυο 53 μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr που λειτουργούν ανελλιπώς από το 2010 μέχρι σήμερα, ο χειμώνας 2022-2023 ήταν ο θερμότερος για τη Βόρεια Ελλάδα και ο 3ος θερμότερος για τις υπόλοιπες περιοχές.

Την Παρασκευή λίγες βροχές και ηλιοφάνεια, το Σάββατο βροχές στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας με χιόνια στα ορεινά.

Σαν σήμερα πριν 5 χρόνια σημειώθηκε η ιστορική χιονοκακοκαιρία για την βορειανατολική μεριά του Παγγαίου.

Συννεφιά με διαστήματα ηλιοφάνειας, βροχές κυρίως το πρωί.

Τη μεγαλύτερη περίοδο χειμερινής ανομβρίας περνά εδώ και περισσότερο από ένα μήνα η Γαλλία.

Σταδιακή μεταβολή θα παρουσιάσει, σύμφωνα με το meteokav.gr, ο καιρός από την Κυριακή της Αποκριάς.

Σε ζεστό καιρό, με νοτιάδες, σκόνη και βροχές στα δυτικά και βόρεια καταλήγουν οι μετεωρολόγοι σχετικά με τον καιρό του τριημέρου της Καθαράς Δευτέρας.

Μπορεί τις τελευταίες ημέρες να έχει ξεκινήσει σταδιακά η άνοδος της θερμοκρασίας της χώρας, ωστόσο τα προγνωστικά μοντέλα δείχνουν νέα βαρυχειμωνιά με πολικές θερμοκρασίες.

Τέτοια περίπου ώρα σαν σήμερα πριν από 2 χρόνια οι χιονοπτώσεις από την κακοκαιρία Μήδεια αποκτούσαν σταδιακά πιο γενικευμένο και αξιόλογο χαρακτήρα στο σύνολο του νομού.

Αρνητικές θερμοκρασίες στο σύνολο του νομού επικρατούν αυτή την στιγμή, ενώ όπως είχαμε τονίσει σήμερα οι ελάχιστες θερμοκρασίες παρουσιάζουν μεγαλύτερη πτώση.

Μεγαλύτερη πτώση των ελάχιστων θερμοκρασιών αναμένεται το επόμενο διήμερο κι έτσι αναμένονται ελάχιστες θερμοκρασίες <-5 °C στο εσωτερικό πεδινών κάμπων και <-10°C σε οροπέδια (π.χ. οροπέδιο Λεκάνης).

Στο «κόκκινο» βρίσκεται η Καβάλα στο χάρτη του παγετού, πράγμα που σημαίνει ότι θα υπάρξει ισχυρής έντασης παγετός.

Μεταβολή θα παρουσιάσει ο καιρός από το βράδυ του Σαββάτου με κύρια χαρακτηριστικά την σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας ενώ θα υπάρξουν κάποια πρόσκαιρα και τοπικά φαινόμενα

Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων εκδόθηκε από την ΕΜΥ την Παρασκευή (03/02).

Με λίγο χιόνι καλύφθηκαν από χθες οι κορυφές του Υψάριου στη Θάσο. Φέτος δεν χιόνισε ακόμα στο νησί και αυτό το λίγο είναι ό,τι μπορεί να δει κανείς από χιόνι μέχρι στιγμής.

Δεν επιβεβαιώθηκαν τα προγνωστικά μοντέλα του καιρού για το νομό Καβάλας. Η κακοκαιρία πέρασε χωρίς να δημιουργήσει ιδιαίτερα προβλήματα στον ορεινό όγκο που χιόνισε τις προηγούμενες δύο ημέρες.

Το πρωί της Πέμπτης (26/01) ο Δήμος Καβάλας προέβη σε ρίψη αλατιού στο εσωτερικό οδικό δίκτυο των οικισμών του Βουνοχωρίου, της Λιμνιάς, της Παλαιάς Καβάλας, των Κορυφών, και του Πολύνερου, για τη διευκόλυνση της κίνησης πεζών και οχημάτων.

Σελίδες