Σε κατάσταση αυξημένου συναγερμού για τον κίνδυνο εκδήλωσης και ταχείας εξάπλωσης πυρκαγιών βρίσκεται η χώρα, καθώς οι θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι αναμένεται να επιμείνουν τουλάχιστον έως την Τετάρτη (12/6).

 

Οι Αρχές απευθύνουν ισχυρή σύσταση στους πολίτες να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα στην ύπαιθρο θα μπορούσε να προκαλέσει φωτιά, ακόμη και από αμέλεια.

 

Το μεσημέρι της Κυριακής 9 Αυγούστου συνεδρίασε εκ νέου η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου, έπειτα από σύγκληση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Παπαευσταθίου, παρουσία του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελου Τουρνά.

 

Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι ισχυροί βόρειοι άνεμοι που ήδη επικρατούν σε μεγάλο μέρος της χώρας, με την Κρήτη να καταγράφει τις μεγαλύτερες εντάσεις και ριπές που έφτασαν ακόμη και τα 110 χλμ./ώρα.

 

Έως και 9 μποφόρ τη Δευτέρα

 

Σύμφωνα με τους επιστήμονες της Επιτροπής, τη Δευτέρα 10 Αυγούστου στη Θράκη και τη δυτική Πελοπόννησο αναμένονται βόρειοι άνεμοι έντασης 4 έως 6 μποφόρ.

 

Σημαντικά δυσκολότερη θα είναι η κατάσταση σε Αττικοβοιωτία, Εύβοια, ανατολική και νότια Πελοπόννησο, Κύθηρα, δυτική Κρήτη, Κεντρικό, Βορειοανατολικό και Νοτιοδυτικό Αιγαίο, όπου οι άνεμοι θα πνέουν με ένταση 6 έως 7 μποφόρ και ριπές που τοπικά θα φτάνουν τα 8 και πιθανόν τα 9 μποφόρ.

 

Οι ενισχυμένοι βόρειοι άνεμοι αναμένεται να διατηρηθούν και την Τρίτη 11 και την Τετάρτη 12 Αυγούστου, κυρίως στα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας, με μέση ένταση 6 έως 7 μποφόρ.

 

Σε κατάσταση κινητοποίησης Red Code έχουν τεθεί για σήμερα Κυριακή:

  • η Περιφέρεια Αττικής, συμπεριλαμβανομένων των Κυθήρων,
  • οι Περιφερειακές Ενότητες Κορινθίας, Αργολίδας, Αρκαδίας και Λακωνίας,
  • η Περιφέρεια Κρήτης,
  • οι Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας, Φθιώτιδας και Ευβοίας,
  • οι Περιφερειακές Ενότητες Λέσβου, Χίου, Σάμου και Ικαρίας,
  • οι Κυκλάδες.