Το ψυχρό μέτωπο ενός νέου βαρομετρικού χαμηλού, το οποίο βρίσκεται στην Ιταλία, από τις νυχτερινές ώρες απόψε και κατά τη διάρκεια της Δευτέρας θα σαρώσει την Ελλάδα από τα δυτικά προς τα ανατολικά, προκαλώντας κατά τόπους ισχυρές καταιγίδες και πρόσκαιρα θυελλώδεις ανέμους στα πελάγη.

 

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo.gr, ισχυρές βροχές και καταιγίδες αναμένονται τις νυχτερινές ώρες της Κυριακής προς τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας αρχικά στα δυτικά, οι οποίες βαθμιαία θα κινηθούν ανατολικά επηρεάζοντας έως το βράδυ το μεγαλύτερο τμήμα της χώρας μας.

 

Πιθανότητα τοπικών χαλαζοπτώσεων υπάρχει στα νησιά του Αιγαίου, ενώ χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά της Ηπείρου και της Μακεδονίας. Τα φαινόμενα όμως θα έχουν σύντομο χαρακτήρα, αφού σταδιακά και από τα δυτικά γρήγορα ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση.

 

Παράλληλα, η διέλευση του ψυχρού μετώπου θα προκαλέσει πρόσκαιρα θυελλώδεις ανέμους στα πελάγη, με εντάσεις που θα φτάνουν τοπικά τα οκτώ μποφόρ.

 

Σύμφωνα με την ΕΜΥ: Από τις βραδινές ώρες της Κυριακής (06-12-2020) τα νησιά του Ιονίου και από αργά τη νύχτα η Ήπειρος, η δυτική Μακεδονία, η δυτική Στερεά και η δυτική Πελοπόννησος.

 

Στις περιοχές αυτές τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν από το μεσημέρι της Δευτέρας (07-12-2020).

 

Από τις πρωινές ώρες της Δευτέρας (07-12-2020) η κεντρική Μακεδονία, η Θεσσαλία, οι Σποράδες και μέχρι το μεσημέρι βαθμιαία η ανατολική Μακεδονία, η Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

 

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου: Ανατολικής διεύθυνσης άνεμοι, χοντρικά από το βράδυ της Κυριακής έως και το μεσημέρι της Δευτέρας κυρίως στις περιοχές με τις αποχρώσεις (συμπεριλαμβανομένης και της πόλης της Θεσ/νικης): Δεν παρκάρουμε κάτω από δέντρα, στύλους, διαφημιστικές πινακίδες-επιγραφές κλπ, και προσέχουμε γενικώς!

 

Φωτογραφία: Σάκης Αρναούτογλου