Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας  με απόφασή του συναίνεσε στο deal της γαλλικής και της ελληνικής εταιρίας, που είχε ανακοινωθεί από τους δύο παραχωρησιούχους στις 27 Φεβρουαρίου. Να σημειωθεί ότι το block 2, δυτικά της Κέρκυρας και στα όρια με την ιταλική πλευρά του Ιονίου, είχε παραχωρηθεί με σύμβαση το 2017, (κατόπιν διεθνούς διαγωνισμού), στην κοινοπραξία των εταιριών Total (50%) – Edison (25%) – ΕΛ.ΠΕ (25%). Με την εξαγορά του χαρτοφυλακίου έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων της  Edison από την Energean, το μερίδιο της ιταλικής πέρασε στην ελληνική εισηγμένη στα χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Τελ Αβίβ

 

Η γαλλική Total, όπως είχε γράψει το energypress, το καλοκαίρι του 2019, αναζητούσε τη μεταβίβαση του ποσοστού της καθώς πια το ενδιαφέρον της επικεντρώθηκε στην ανατολική Μεσόγειο και συγκεκριμένα στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά και την παραχώρηση δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης.

 

Η Energean, μετά την εξαγορά της Edison, βρέθηκε και με τη θαλάσσια παραχώρηση της ιταλικής εταιρίας «Block 84F.R-EL». Είναι στην ιταλική πλευρά του Ιονίου Πελάγους και το «οικόπεδο» γειτνιάζει με το block 2.

 

Σύμφωνα με όσα είχε κάνει γνωστά η Energean στις 27 Φεβρουαρίου αναφορικά με τη σκοπιμότητα της απόκτησης του μεριδίου της Total: «Οι εργασίες που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα έχουν εξακριβώσει ότι το Block 2 περιέχει ένα τμήμα ενός δυνητικά μεγάλου στόχου σε αντικλινική δομή στην οροφή της Ιουρασικής Απουλίας πλατφόρμας. Η δομή αυτή», έλεγε η Energean, «εκτιμάται ότι παρουσιάζει αναλογίες προς το θαλάσσιο πεδίο Vega στην Ιταλία, στο οποίο είναι Operator με ποσοστό 60% η Edison E&P. Η δομή αυτή έχει ήδη καλυφθεί τμηματικά από σεισμικά δύο διαστάσεων και είναι χαρακτηριστικό ότι περνά και στην ιταλική πλευρά του Ιονίου Πελάγους με το 60% αυτής να βρίσκεται στο Block 2. H Edison E&P, έχει ήδη ποσοστό 25% στη συγκεκριμένη άδεια, ενώ επίσης συμμετέχει στο γειτνιάζον θαλάσσιο Block 84F.R-EL που βρίσκεται στην ιταλική πλευρά του Ιονίου Πελάγους».

 

Μετά και την επικύρωση της συμφωνίας των Total – Energean, η τελευταία κατέχει στο Block 2 το 75% και τα ΕΛ.ΠΕ το 25%.

 

Η Energean, όπως αναφέρουν πληροφορίες, είναι διατεθειμένη να διενεργήσει ολοκηρωμένες σεισμογραφικές έρευνες στις θαλάσσιες παραχωρήσεις της στο Ιόνιο, αναμένοντας και την έγκριση της ιταλικής κυβέρνησης. 

Πηγή: energypress