γράφει ο

Τάσος Αποστολίδης

 

Σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσε η δημοσίευση των αναλυτικών όρων του προγράμματος της μη επιστρεπτέας επιχορήγησης που η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αποφάσισε να δώσει στις επιχειρήσεις της περιοχής. 

 

Το πρόγραμμα (δείτε αναλυτικά ΕΔΩ) είναι από τα τελευταία που ανακοινώθηκαν αφού είχαν προηγηθεί σχεδόν όλες οι Περιφέρειες της χώρας. Κι ενώ περιλαμβάνει πολλές βελτιώσεις έναντι των άλλων προγραμμάτων (απλοποίηση διαδικασιών, μεγαλύτερη περίοδος υποβολής αιτήσεων, γενναίος προϋπολογισμός 90 εκ. €) είναι πολύ πιο άδικο και «τσιγκούνικο» σε σχέση με τα προγράμματα των άλλων Περιφερειών. 

 

Τα προβληματικά σημεία 

 

Το μοναδικό κριτήριο που καθορίζει το ύψος της επιχορήγησης είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα του προγράμματος. Προβλέπεται ότι μια επιχείρηση με 0 ή με 1 εργαζόμενο, θα λάβει μόλις 2.000€ ενώ μια επιχείρηση 2 έως 5 εργαζόμενους θα λάβει 3.500€. Οι δύο αυτές κατηγορίες αποτελούν (κατά δήλωση του περιφερειάρχη Χρήστου Μέτιου) το 80% των επιχειρήσεων της περιοχής. 

 

Εδώ παρατηρείται μια τεράστια αδικία σε σχέση με άλλες Περιφέρειες, οι οποίες συνέδεσαν το ύψος της επιχορήγησης με τα έξοδα που είχε η κάθε επιχείρηση το έτος 2019. 

 

Για παράδειγμα, μια επιχείρηση στις Σέρρες, με 1 υπάλληλο και ετήσια έξοδα το 2019 ύψους 40.000€, θα λάβει ως επιχορήγηση το ποσό των 20.000€.

 

Επιχείρηση με 1 υπάλληλο στην Καβάλα και τα ίδια έξοδα το 2019, θα λάβει μόλις 2.000€

 

Το τελευταίο 48ωρο που έγιναν γνωστοί οι αναλυτικοί όροι του προγράμματος τα σχόλια δίνουν και παίρνουν:

 

Αυτά τα ποσά είναι ψίχουλα, είναι χαρτζιλίκια και όχι πραγματική στήριξη στις επιχειρήσεις που πασχίζουν να ξεχειμωνιάσουν και να μείνουν ανοιχτές 

 

"Καίγονται" όλες οι εποχιακές 

Το παραπάνω μοναδικό κριτήριο για το ύψος της επιχορήγησης έχει κι έναν πολύ άδικο αστερίσκο. Για να διαπιστωθεί σε ποια κατηγορία εντάσσεται μια επιχείρηση, λαμβάνεται υπόψιν ο αριθμός των εργαζόμενων όπως φαίνονταν στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ την 19η Μαρτίου, που θεωρείται αρχή της πανδημίας στη χώρα. 

 

Αυτό όμως προκαλεί τεράστια στρέβλωση αφού μια μικρή εποχιακή επιχείρηση που το καλοκαίρι απασχολεί 6 εργαζόμενους (και κανονικά θα έπρεπε να λάβει επιχορήγηση 6.500€) αντιμετωπίζεται ως επιχείρηση με 1 ή κανέναν εργαζόμενο (και τελικά πέφτει στα 2.000€).  

 

Το ίδιο και μια επιχείρηση με 16 εργαζόμενους, αντί για 10.000€ θα λάβει 2.000€. 

 

Οι εποχιακές επιχειρήσεις που συνήθως μέσα σε ένα τρίμηνο πρέπει να βγάλουν έξοδα (όπως πχ ενοίκια) ενός έτους, έχουν πληγεί περισσότερο από όλους το καλοκαίρι που πέρασε. Κι όμως είναι αυτές που αδικούνται περισσότερο σε σχέση με όλους τους άλλους. 

 

Η χαριστική βολή 

 

Πέρα από την προηγούμενη αδικία, που στην ουσία «καίει» όλες τις εποχιακές επιχειρήσεις, υπάρχει άλλη μία που «καίει» σχεδόν τους πάντες. Για να πληρωθεί η επιχορήγηση, λαμβάνεται υπόψιν ο αριθμός εργαζόμενων την 19η Μαρτίου 2020 αλλά και… ο αριθμός εργαζόμενων που έχει μια επιχείρηση όταν κάνει την αίτηση, στο τέλος του 2020. 

 

Με άλλα λόγια, όποιος δεν κατάφερε τον καιρό της πανδημίας να διατηρήσει τους εργαζόμενούς του, κινδυνεύει κι αυτός να πέσει κατηγορία και να πάει στη βασική των 2.000€. 

 

Ο «κόφτης» της Εφορίας 

 

Πέρα από την απαίτηση για μη μείωση προσωπικού, μπαίνει κι ένας άλλος «κόφτης» που είναι ίσως ο χειρότερος για την πραγματική ρευστότητα των επιχειρήσεων μέσα στον προσεχή δύσκολο χειμώνα. 

 

Για να λάβει τα χρήματα κάθε επιχείρηση, υποχρεούται να προσκομίσει φορολογική ενημερότητα και ασφαλιστική ενημερότητα «για είσπραξη εκκαθαρισμένων απαιτήσεων από το Δημόσιο». 

 

Αυτό σημαίνει ότι όποιος κατάφερε στο τέλος του 2020 να μην χρωστάει τίποτα, θα λάβει τις 2.000€ (που αντιστοιχούν στη συντριπτική πλειοψηφία των δικαιούχων).

 

Αν κάποιος έχει οφειλές στην Εφορία ή τον ΈΦΚΑ, θα προσκομίζει Βεβαίωση Οφειλής φόρων και ασφαλιστικών εισφορών. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα πάρει ποτέ χρήματα στο χέρι κι ότι η επιχορήγηση (των 2.000€ στις περισσότερες περιπτώσεις) θα συμψηφιστεί με τις οφειλές του, ακόμη κι αν αυτές είναι ρυθμισμένες και ακόμη κι αν η ρύθμιση εξυπηρετείται κανονικά

 

Ο «κόφτης» των ΚΑΔ 

 

Η Περιφέρεια έδωσε στη δημοσιότητα αναλυτική λίστα με όλους τους επιλέξιμους ΚΑΔ, όμως η λίστα αυτή αποτελεί στην ουσία… αντιγραφή των αδικιών που είχε τους προηγούμενους μήνες και το Υπουργείο Οικονομικών

 

Έτσι για παράδειγμα, στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, ένας ασφαλιστής το εισόδημα του οποίου εξανεμίστηκε δεν δικαιούται επιχορήγηση από την Περιφέρεια ΑΜΘ (έστω και 2.000€), αλλά την ίδια ώρα την δικαιούται μια εταιρία που παράγει ηλεκτρικό ρεύμα (!) ή ένα ορυχείο

 

ΔΕΙΤΕ τους ΚΑΔ που είναι δικαιούχοι της επιχορήγησης ΕΔΩ

 

Επίκεται... μάχη

Όλα τα παραπάνω ζητήματα απασχολούν τους συλλογικούς φορείς των επαγγελματιών τα τελευταία 24ωρα και σύμφωνα με πληροφορίες του KavalaNews.GR επίκειται οργανωμένη αντίδραση, με κατάθεση προτάσεων και επίσημο αίτημα για άμεσες τροποποιήσεις.

 

Πρώτοι το χορό θα σύρουν οι εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων και μάλιστα με κοινή πρωτοβουλία που θα εκπροσωπεί και τους πέντε νομούς. 

 

η κριτική και... τα συγχαρητήρια

Για την ώρα πάντως έχουν διατυπωθεί μόνο πολιτικές αντιδράσεις, από τους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο (δείτε ΕΔΩ και ΕΔΩ αλλά και ΕΔΩ) και όχι από την αγορά. Μάλιστα, ο Εμπορικός Σύλλογος Καβάλας, έσπευσε να δώσει και συγχαρητήρια στον περιφερειάρχη για το πρόγραμμα (δείτε ΕΔΩ). 

 

Σύσκεψη στη Θάσο

Η πρώτη οργανωμένη αντίδραση πάντως εντοπίζεται στη Θάσο, όπου την Κυριακή 11 Οκτωβρίου, στις 6 το απόγευμα, έχει οριστεί συνάντηση επαγγελματιών από όλο το νησί, στη Σκάλα Πρίνου (χώρος «Όνειρο Ζωής». 

 

Η σύσκεψη αυτή οργανώθηκε αυθόρμητα και απευθύνεται στη συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων του νησιού, που δραστηριοποιούνται εποχιακά, είτε πρόκειται για καταλύματα, είτε για χώρους εστίασης. 

 

Για να εξηγήσουν την τεράστια αδικία που υπάρχει, πέρα από την εποχιακότητα, χρησιμοποιούν ένα εύγλωττο παράδειγμα που συγκρίνει μια ταβέρνα στη Θάσο και μία στη Χαλκιδική

 

Αν υποθέσει κανείς ότι οι ταβέρνες του παραδείγματος είχαν τον ίδιο τζίρο το 2019 και τον ίδιο, μεταξύ τους, το 2020 αλλά και ότι απασχολούσαν και οι 2 από 7 άτομα το 2019 και από 4 άτομα το 2020, τότε προκύπτει το εξής: 

 

--Η ταβέρνα της Χαλκιδικής θα επιδοτηθεί από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με το ποσό των 50.000€ 

--Η ταβέρνα της Θάσου θα επιδοτηθεί από την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας-Θράκης με το ποσό των 3.500€ (ή των 2.000€ αν δεν είχε προσωπικό τον Μάρτιο ή/και αν δεν έχει διατηρήσει όλο το προσωπικό της έως τέλος Οκτωβρίου). 

 

 

Σε σχετική τους ανάρτηση οι επαγγελματίες της Θάσου γράφουν: 

 

ΑΥΡΙΟ ΚΥΡΙΑΚΗ 11 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΚΑΘΕ ΚΛΑΔΟΥ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΜΑΣ ΣΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΟΝΕΙΡΟ ΖΩΗΣ ΣΤΟ ΔΑΣΥΛΙΟ ΠΡΙΝΟΥ ΚΑΙ ΩΡΑ 6 ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ. Μας αφορά όλους.

 

ΤΟ ΘΕΜΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΤΑΙ ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ ΩΣ ΕΞΗΣ

 

Υπάρχουν κάποια κονδύλια από αδιάθετους πόρους τα οποία θα δοθούν στις επιχειρήσεις που πλήγηκαν από το covid 19 για να πάρουν μία ανάσα. Τα κονδύλια και την διανομή αυτών το υπουργείο τα ανέθεσε για να τα διαχειριστεί η κάθε περιφέρεια χωριστά στις επιχειρήσεις της 

επικράτειας της. Τα κονδύλια αυτά είναι με την μορφή επιχορήγησης δηλαδή δεν θα επιστραφούν και σκοπός τους είναι να τα διαθέσουμε στις επιχειρήσεις μας. 

 

Ολες μα όλες οι υπόλοιπες Περιφέρειες αποφάσισαν να δώσουν (ΧΑΡΙΣΟΥΝ) το 50% (τα μισά δηλαδή) έξοδα που είχαμε κάνει σαν επιχειρήσεις το 2019 (μισθοδοσία, ΔΕΚΟ, ενοίκια, πρώτες ύλες κ.τ.λ) και μέχρι του ποσού των 50.000€ (σε κάποιες περιφέρειες είναι 40.000 ή 30.000). Το ξαναγράφω για να γίνει κατανοητό. 

 

Οι επιχειρήσεις θα λάβουν ως επιχορήγηση τα μισά έξοδα που κάναν το 2019 ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑΝ ΟΡΟ για το προσωπικό. Τα χρήματα αυτά θα τα λάβουν τις αμέσως επόμενες μέρες αφού έχουν ήδη ξεκινήσει οι αιτήσεις. ΑΥΤΑ ΘΑ ΣΥΜΒΟΥΝ ΣΤΙΣ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΑΣ. Γιατί? 

 

Γιατί οι ιθύνοντες της ΑΜΘ αποφάσισαν να αλλάξουν τους όρους της προκήρυξης σε σχέση με τις άλλες περιφέρειες και να έχουν ως μόνο κριτήριο τον αριθμό του προσωπικού που απασχολήσαμε φέτος το 2020. Ετσι μας επιχορηγεί ταρίφα εως 1 άτομο 2000€, εως 5 άτομα 3500€ και εως 15 άτομα 6500€. 

 

Μέχρι εδώ θα ήταν απλά γελοίο το όλο θέμα αλλά αποκτάει τραγικές διαστάσεις όταν σου ζητάει για να σου δώσει αυτά τα λεφτά την 30 Οκτωβρίου ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΣΟΥ δηλαδή ουσιαστικά πετάει εκτός επιδότησης όλα τα εποχιακά επαγγέλματα. 

 

Εχουμε λοιπόν την ταβέρνα της Χαλκιδικής Α και την ταβέρνα της Θάσου Β που έχουν τον ίδιο τζίρο το 2019 μεταξύ τους, τον ίδιο τζίρο το 2020, τον ίδιο αριθμό εργαζομένων το 2019 π.χ 7 άτομα και τον ίδιο αριθμό εγαζομένων το 2020 π.χ 4. 

 

Η ταβέρνα της Χαλκιδικής θα επιδοτηθεί με το ποσό των 50.000€ ΑΜΕΣΑ και η ταβέρνα της Θάσου θα λάβει το το ποσό των 3.500€ για να αλλάξει τα λάδια στις φριτέζες κάποια στιγμή προς το 2021 ΑΝ ΚΑΙ ΕΦΟΣΩΝ την 30 Οκτωβρίου έχει τα 4 άτομα προσωπικό ακόμα αλλιώς θα πάρει μόνο τις ευχές για καλά Χριστούγεννα. 

 

Φυσικά το ίδιο ισχύει και για όλες τις επιχειρήσεις. Και φυσικά οι επιχειρήσεις που λόγω πτώσης τζίρου δεν προσλάβαν ή προσλάβαν μειωμένο προσωπικό θα περιμένουν τον Αι Βασίλη για να πληρώσουν το ρεύμα. Απευθυνόμαστε σε όλους τους επαγγελματίες και κανένας να μην πει δεν ήξερα ή δεν κατάλαβα.