Κι ενώ συνεχίζονται οι μαθητικές καταλήψεις σε αρκετά σχολεία της Καβάλας, ένας διευθυντής Γυμνασίου του οποίου η μονάδα συστεγάζεται με Λύκειο υπό κατάληψη, αποφάσισε να εμπλέξει τους γονείς ώστε να δοθεί τέλος στην κινητοποίηση.

 

Ο διευθυντής του σχολείου έστειλε email στους γονείς στις 07:30 το πρωί της Δευτέρας 28/9/2020 με το οποίο τους ζητούσε να προσέλθουν στο κτίριο για… να βοηθήσουν ώστε να λήξει η κατάληψη. Εκείνη την ώρα βέβαια ουδείς γνώριζε αν τα παιδιά του Γυμνασίου θα μπουν τελικά στις αίθουσες.

 

Οι διατυπώσεις του διευθυντή στο επίμαχο email κάνουν επίκληση στη λογική των γονέων αλλά στην πράξη προκαλούν έναν «κοινωνικό αυτοματισμό» με πολύ πιθανά επεισόδια και έκτροπα.

 

Ο διευθυντής στο email του περιγράφει μια απόφαση κατάληψης που οι μαθητές του συστεγαζόμενου Λυκείου έλαβαν δια βοής, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν υπήρξε πλειοψηφία. Κάνει λόγο για «πολλά τηλεφωνήματα» που δέχθηκε ο ίδιος από γονείς ενώ ευχαριστεί προκαταβολικά όσους καλεί σε συγκέντρωση στο σχολείο για την «συνδρομή» τους.

 

Στην ουσία, ο διευθυντής του σχολείου αποφάσισε να χρησιμοποιήσει ως μοχλό πίεσης τους γονείς που δεν συμφωνούν με την κατάληψη, καλώντας τους ίδιους να βγάλουν τα «κάστανα από τη φωτιά» πριν καλά καλά και ο ίδιος γνωρίζει αν η κατάληψη θα επηρεάσει και το σχολείο του.

 

Η νομοθεσία, ωστόσο, δεν προβλέπει να καλούνται υπηρεσιακώς οι γονείς για να συμμετάσχουν σε μια τέτοια διαδικασία και μάλιστα με φόβο να γίνουν επεισόδια μεταξύ γονέων ή ανάμεσα σε γονείς και μαθητές.

 

Σε περιπτώσεις κατάληψης ή άλλων κινητοποιήσεων, η σχολική μονάδα ενημερώνει την αρμόδια διεύθυνση Εκπαίδευσης και στη συνέχεια τον Δήμο κι από εκεί γίνεται ενημέρωση του εισαγγελέα εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο.

 

Σημειώνεται ότι ο διευθυντής του σχολείου, στη γραπτή ενημέρωση προς τους γονείς, δεν αναφέρεται στον Σύλλογο Γονέων, ο οποίος θα μπορούσε να συγκαλέσει δική του συνέλευση για το θέμα.