Την Τρίτη 29/9 στην Κομοτηνή θα πραγματοποιηθεί η εκδίκαση της προσφυγής του Δήμου Καβάλας στην επιτροπή του άρθρου 152, μετά την απόρριψη της απόφασης για απαλλαγή των τελών χρήσης κοινοχρήστων χώρων μέχρι το τέλος του 2020 από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας–Θράκης. Μάρτυρες στην υπόθεση θα είναι ο πρόεδρος καφεζυθοπώλων Καβάλας Γιώργος Βαφείδης και ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Καβάλας Βασίλης Λεμονίδης.

 

Τα παραπάνω έγιναν γνωστά στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχωρήθηκε στο δημαρχιακό μέγαρο Καβάλας το πρωί της Δευτέρας (28/9).

 

Τόσο η άνθρωποι της αγοράς όσο και ο δήμαρχος χαρακτήρισαν άδικη την απόφαση της Αποκεντρωμένης και ζητούν να στηρίξουν της αποφάσεις του για μείωση των τελών.

 

Το δημοτικό συμβούλιο Καβάλας είχε λάβει την απόφαση για μείωση των ανταποδοτικών τελών για τέσσερις μήνες. Η δεύτερη απόφαση ήταν κατόπιν αιτήσεως του εμπορικού συλλόγου και των καφεζυθοπωλών για μείωση των τελών κατάληψης κοινοχρήστων χώρων. Τότε το δημοτικό συμβούλιο με αφορμή τα μέτρα και τις πληγές που άνοιξαν στις επιχειρήσεις λόγω της πανδημίας τα ενέκρινε ομόφωνα.

 

Θ. Μουριάδης | «Η απόφαση είναι άδικη, η κρίση συνεχίζεται»

 

Ο δήμος Καβάλας δεν είχε κοινόχρηστους χώρους να παραχωρήσει. «Έτσι αποφασίστηκε από το δημοτικό συμβούλιο να έχουμε απαλλαγή των καταστημάτων για το 2020 των τελών κατάληψης κοινοχρήστων χώρων. Λάβαμε υπόψιν και τη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η οποία έλεγε ότι δεν θα πληρώσουν τα μαγαζιά για τους μήνες που είναι κλειστά τα καταστήματα», είπε ο δήμαρχος Καβάλας.

 

 Οι αποφάσεις περνούν από την Αποκεντρωμένη ώστε να ελεγχθεί η νομιμότητά τους. Η μείωση των τελών για τέσσερις μήνες εγκρίθηκε, ωστόσο δεν εγκρίθηκε αυτή των τελών κατάληψης κοινοχρήστων χώρων με το σκεπτικό ότι η ΠΝΠ όριζε μόνο τους δύο μήνες που ήταν κλειστά τα καταστήματα. «Θεωρούμε ότι δεν είναι δίκαιο. Όλοι βλέπουμε ότι η κρίση συνεχίζεται» συμπλήρωσε ο Θόδωρος Μουριάδης.

 

Απ. Αγελαράκης «Η απόφαση πάσχει νομιμότητας και πλήρους αιτιολογίας»

 

Ο νομικός εκπρόσωπος του δήμου Καβάλας, Απόστολος Αγελαράκης είπε πως η απόφαση: «Ακυρώθηκε διότι ελήφθη με ισχύ μέχρι τις 31/12/2020 και όχι για το χρονικό διάστημα που ισχύουν οι περιορισμοί λόγω των μέτρων διασποράς του κορωνοϊού. Το ερώτημα είναι το εξής: σταμάτησαν άραγε οι περιορισμοί λόγω των μέτρων; Η απάντηση είναι αυτονόητη».

 

Σύμφωνα με τον κ. Αγελαράκη ο δήμος προσέφυγε ήδη εμπρόθεσμα ενώπιων της επιτροπής του άρθρου 152 η οποία θα κρίνει τη νομιμότητα της απόφασης της αποκεντρωμένης διοίκησης.

 

«Υπάρχει μία σοβαρή αιτίαση από πλευράς του δήμου Καβάλας, ότι ακύρωση αυτής της ομόφωνης απόφασης του δημοτικού συμβουλίου παραβιάζει την αρχή της αυτοτέλειας της δράσης της τοπικής αυτοδιοίκησης και αποτελεί απόφαση που δεν ελέγχει τη νομιμότητα τη πράξης του δημοτικού συμβουλίου αλλά τη σκοπιμότητα κάτι το οποίο είναι ανεπίτρεπτο» συμπλήρωσε ο νομικός σύμβουλος του δήμου Καβάλας.

 

Γ. Βαφείδης | «Μας είχε δημιουργήσει αίσθημα ασφάλειας η απόφαση για την απάλειψη των τελών»

 

Από την πλευρά του ο πρόεδρος καφεζυθοπωλών Καβάλας είπε πως: «Η απόφαση της Αποκεντρωμένης δεν εμφανίζει στοιχεία κατανόησης και ανθρωπιάς για την κατάσταση που βιώνει ο ελεύθερος επαγγελματισμός. Τα προβλήματα του κορωνοϊού εξακολουθούν να υφίστανται».

 

Β. Λεμονίδης | «Ποιο είναι το σκεπτικό της Αποκεντρωμένης;»

 

«Η πτώση του τζίρου κατά 50%, ένα καλοκαίρι που δεν ήταν τουριστικό και γενικότερα η όλη η οικονομική κατάσταση και η μη βοήθεια από το κεντρικό κράτος, δημιούργησαν αλυσιδωτά προβλήματα στην οικονομική κατάσταση των καταστημάτων και ήρθε η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να βοηθήσει και να δώσει ένα τόνο αισιοδοξίας. Αυτοί οι άνθρωποι πιστεύουν ότι οι πανδημία τελείωσε;» τόνισε ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Καβάλας, Βασίλης Λεμονίδης.