Ορατός και από την Καβάλα είναι αυτές τις μέρες ο νέος κομήτης C/2020 F3 (γνωστός με το όνομα NEOWISE), ο οποίος προέρχεται από τα πιο μακρινά μέρη του ηλιακού συστήματός μας. 

 

Ο κομήτης Neowise είναι ο πρώτος κομήτης που είναι ορατός με γυμνό μάτι από το βόρειο ημισφαίριο της Γης, εδώ και 23 χρόνια. Ανακαλύφθηκε τον περασμένο Μάρτιο από το υπέρυθρο δορυφορικό τηλεσκόπιο NEOWISE (Near-Earth Object Wide-field Infrared Survey Explorer) της NASA από όπου πήρε και το όνομά του. 

 

Η πορεία του έρχεται όλο και πιο κοντά στη Γη, χωρίς να αποτελεί κίνδυνο, αφού στο κοντινότερο πέρασμά του από τον πλανήτη μας στις 22 Ιουλίου θα βρίσκεται περίπου 100 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά. 

 

Ο κομήτης έχει διάμετρο 5 χιλιομέτρων και επιβίωσε από το κοντινό πέρασμά του από τον Ήλιο (περίπου 44 εκ. χλμ) με συνέπεια να «ψηθούν» τα εξωτερικά στρώματά του και έτσι αέρια και σκόνη εκτινάχθηκαν από την παγωμένη επιφάνειά του, δημιουργώντας μία μεγάλη ουρά. Καθώς επιστρέφει στις εσχατιές του ηλιακού συστήματος, η πορεία του θα διασταυρωθεί με εκείνη της Γης. 

 

Το πρώτο 15ημερο του Ιουλίου ήταν ορατός ακόμη και με γυμνό μάτι στον σκοτεινό και καθαρό πολύ πρωϊνό ουρανό (περίπου μία ώρα πριν την ανατολή του Ήλιου) ενώ στη συνέχεια και έως τα μέσα Αυγούστου θα είναι ορατός πιο νωρίς τα βράδια.

 

Εντυπωσιακές είναι οι φωτογραφίες που τράβηξε στη διάρκεια της νύχτας, κατά το ξημέρωμα της 16ης Ιουλίου, ο φωτογράφος και εικονολήπτης από την Καβάλα, Κωνσταντίνος Πατσουλίδης

 

ΔΕΙΤΕ τις φωτογραφίες

που τραβήχτηκαν από τα Τενάγη των Φιλίππων με τον κομήτη Neowise και την «ουρά» του να φαίνονται πολύ καθαρά.