Εξηγήσεις για την απόφαση που έλαβε να κλείσουν για τις διελεύσεις τουριστών συνοριακοί σταθμοί όπως αυτός της Νυμφαίας (νομός Ροδόπης) και της Εξοχής (νομός Δράμας) έδωσε στο δελτίο ειδήσεων του STAR channel το βράδυ της Τετάρτης 1 Ιουλίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας

 

Υπενθυμίζεται ότι σε σχετική ανακοίνωση στις 30 Ιουνίου, ο κ. Πέτσας είχε κάνει γνωστό με αιφνίδιο τρόπο ότι η μόνη οδική είσοδος της χώρας που θα μείνει ανοιχτή θα είναι αυτή του Προμαχώνα (νομός Σερρών) ενώ είχαν ανοίξει κανονικά όλοι οι συνοριακοί σταθμοί Ελλάδας-Βουλγαρίας (με εξαίρεση τον Άγιο Κωνσταντίνο Ξάνθης) από τις 15 Ιουνίου.

 

Είπε μεταξύ άλλων ο κ. Πέτσας: «είχαμε πει ότι θα ανοίξουμε αλλά επειδή υπάρχει έξαρση στη Βαλκανική πάμε πιο προσεκτικά. Ανοίγουμε μόνο τον Προμαχώνα για να έρχονται για αναψυχή οι επισκέπτες μας».

 

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

 

 

Ανοιχτοί οι άλλοι σταθμοί αλλά μόνο για άλλες διελεύσεις

 

Διευκρίνισε δε ότι οι υπόλοιπες πύλες εισόδου, όπως της Νυμφαίας και της Εξοχής, αλλά και οι συνοριακοί σταθμοί με τη Βόρεια Μακεδονία (Εύζωνοι), την Αλβανία (Κακαβιά) και την Τουρκία (Κήποι, όχι όμως οι Καστανιές) θα είναι ανοιχτές για τις λεγόμενες «ουσιώδεις μετακινήσεις». 

 

Τέτοιες μετακινήσεις είναι αυτές κατά τις οποίες ο εισερχόμενος επικαλείται «λόγους υγείας» ή «εργασίας» ή «επανένωσης οικογενειών». 

 

Πότε προβλέπεται να ανοίξουν Νυμφαία και Εξοχή 

 

Όπως είπε ο κ. Πέτσας, αυτό γίνεται «για να ελέγχουμε καλύτερα την κατάσταση». Πρόσθεσε ακόμη πως «αν μέχρι τις 15 Ιουλίου δούμε ότι εξελίσσονται καλύτερα τα πράματα, πάμε σε χαλάρωση». 

 

Φιάσκο με το barcode που οδηγεί σε "βροχή" ακυρώσεων 

 

Σημειώνεται ότι στο ηλεκτρονικό σύστημα που έφτιαξε η κυβέρνηση προκειμένου να λαμβάνουν έναν ειδικό κωδικό όσοι θέλουν να μπουν στη χώρα, ως μοναδική επιλογή οδικής εισόδου εμφανίζεται ο Προμαχώνας. Το σύστημα όμως παρουσιάζει πολύ μεγάλα προβλήματα καθώς όπως αναφέρουν ξενοδόχοι από τη Θάσο, οι πελάτες τους δεν μπορούν να εμφανίσουν και να εκτυπώσουν το σχετικό barcode. Αποτέλεσμα είναι να έχει υπάρξει «βροχή» ακυρώσεων τα τελευταία 24ωρα.